
· Letter of Comment No: );.j 
File Reference: FSPFAS133A 

~ Merrill Lynch 

Ms. Suzanne Q. Bielstein 
Director-Major Projects and Technical Activities 

Mr. Lawrence W. Smith 
Director-Technical Application and Implementation Activities 

Financial Accounting Standards Board (FASB) 
40 I Merritt 7 
P.O. Box 5116 
Norwalk, CT 06856-51156 

Esther MiDs 
First Vice President 
Accounting Policy 
(212) 449-2048 

Merrill Lynch & Co., Inc. 
4 World Financial Center 
New York. New York 10080 

November 21, 2005 

Re: Proposed FSP FAS 133-a, Accounting for Unrealized Gains (Losses) Relating to 
Derivative Instruments Measured at Fair Value under Statement 133 

Dear Ms. Bielstein and Mr. Smith: 

Thank you for the opportunity to comment on the Proposed FSP F AS 133-a, Accounting 
for Unrealized Gains (Losses) Relating to Derivative Instruments Measured at Fair 
Value under Statement 133 ("FSP"). 

In general, we believe that the FSP represents an improvement over the previous 
guidance in footnote 3 to EITF Issue No. 02-3, Issues Involved in Accountingfor 
Derivative Contracts Held for Trading Purposes and Contracts Involved in Energy 
Trading and Risk Management Activities. We also strongly support the Board's rationale 
for amending DIG Issue B6 so that at initial recognition, dealer profit on a derivative 
instrument is recognized without regard to whether the derivative is embedded in a 
non derivative host or issued as a freestanding instrument. We belicve that tbis returns the 
accounting literature to one of the core principles of Statement No. 133, which is tbat a 
derivative should be accounted for the same whether or not it is freestanding or 
embedded in another instrument. 

Thcrc remain, howcvcr, certain aspcets of the proposal that wc find confusing, and we 
believe that the Board could accomplish its overall objectives with a more simplified 
approach. Our spccific concerns and recommendations follow. 
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Concept of the Reference Market 

It is our view that the basis for revenue recognition should not be the reference market in 

which the transaction takes place or could take place, but rather, whether the pricing 

model meets the minimum reliability threshold. We believe this approach is superior 

because it is more straightforward and is more consistent with the framework of the Fair 

Value Measurement standard. In addition, we believe that in certain instances the 

proposed FSP, as drafted, produces what are perhaps unintended results. 

In particular, we are concerned that the approach outlined in the FSP may lead to 

unintended consequences for transactions that a) have Level 5 fair value inputs and b) 

occur in the reference market -- for example, a long-dated, illiquid derivative transaction 

entered into by two dealers. Following the approach outlined in the FSP, the dealer 

would first determine that under paragraph 3a the transaction price presumption is not 

rebuttable. Since the transaction price is not rebuttable, the transaction will not be 

analyzed under paragrapb 4. Therefore, regardless of whether or not the minimum 

reliability threshold in paragraph 4 is met, a deferred credit or debit will not be 

established at the inception of the transaction. Since no deferred credit or debit is 

established at inception, it seems that under paragraph 5 the up-front profit, calculated as 

the difference between the transaction price and fair value on day two for the instrument, 

can be recorded in income on day two, even though the minimum reliability threshold is 

not met. 

Since the proposed approach is both unduly complex and appears to have some 

unintended consequences, we propose instead that the FSP build on the fair value 

hierarchy established in the Fair Value Measurement standard, rather than looking to the 

reference market in which the derivative transaction occurs. Accordingly, we 

recommend that paragraph 3 be redrafted simply to provide general guidance on the types 

of situations where the transaction price presumption is rebuttable rather than provide 

prescriptive and somewhat confusing requirements about the reference market. All 

transactions should be analyzed under paragraph 4 to ensure that the minimum reliability 

threshold has been met. This approach will both simplifY the analysis and allow for llP­

front profit to be recognized only in those instances where the minimum reliability 

threshold for the fair value estimate is met. 

Disclosures 

In paragraph 6a, the FSP requires disclosure of gross unrealized gains and losses at initial 

recognition of all derivative instruments recognized in income during the current period. 

Altbough we feel that this requirement would be burdensome as there are both definition 

issues and additional systems requirements needed for implementation, that is not our 

Ji.mdamental objeclion to the requirement. We simply do not understand the value oftbis 

information [or Level 1-4 transactions, given tbat the minimum reliability threshold for 

recugllltion hu~ been mel. Further, the disclosures would not take into account a nurnher 

of valuation adjustments, such as those for liquidity or (:oncentrations of credit, (hat arc 

made at either a portfolio level or customer level. As a result, it would be difficult (if not 

2 



impossible) to reconcile the amounts disclosed to the amounts reported in the statement 

of earnings. Accordingly, we do not believe that the proposed disclosure will provide 

enhanced transparency in the financial statements or that the benefit of such disclosure 

will outweigh the costs of obtaining the proposed information on the hundreds of 

thousands of derivative trades executed each year by our firm. 

We further note that the FASB has embarked on a separate project on derivatives 

disclosures. We recommend that rather than adding on to the fragmented and piecemeal 

disclosure requirements that exist today, the FASB address the need for disclosures in 

this area as part of its comprehensive review of derivatives disclosures. 

However, if the disclosures in 6a are required, the requirement seems to be too broadly 

written. Based on the current wording, it is not clear if the gross unrealized gain or loss 

recognized in income would be adjusted for or would include the following: 

• intra-day market movements on the derivative, which may be significant. For 

example, a transaction may have a zero unrealized gain or loss at the moment the 

transaction occurs, but if interest rates move during the day (say, due to a major 

announcement made by the Federal Reserve), the end-of-day unrealized gain or loss 

for that transaction will not be zero. Tracking the "minute-one" amounts for all 

transactions is not feasible 

• associated hedge costs and intra-day movement on the hedges that help to establish 

the initial value of the derivative transaction 

• valuation adjustments such as liquidity and credit exposure adjustments made at the 

portfolio level. 

It should be noted that we do not object to the disclosure requirements in 6b. We 

understand the Board's desire for enhanced disclosures regarding financial positions 

where significant estimation is required in determining fair value and, accordingly, 

support disclosure of unrealized gains and losses regarding deferral of initial recognition 

when a minimum reliability threshold is not met for the estimate. However, we do not 

support the day 2 disclosures required by the Fair Value Measurement Working Draft 

that relate to all changes in unrealized gains or losses for Level 5 estimates. It is 

virtually impossible to isolate the day 2 revenue for thesc instruments since valuation 

adjustments, which are made at the portfolio level, cannot be allocated to either specific 

transactions or hierarchy levels in anything but an arbitrary manner. 

Amendment to B6 

As stated earlier, we support the proposed amendment to DIG Issue B6 if the intent is as 

we understand it, that derivatives should be valued the same regardless of whether they 

are freestanding or embedded in "nol.her instrument. We h~h"vt:; this principle is clearly 

espoused in paragraph 18 of the FSP and expressed therein in an exceptionally 

straighttorward, "plain English" manner. Acconliugly, we believe that this language 

should be incorporated in th~ Response to DIG Issuc B6. In addition, similar to our 
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comments above, we recommend that the concept of "reference market" in the Response 

be replaced with that of a "minimum reliability" standard for the embedded derivative. 

Conversely, we find the language in paragraph 19 and the second paragraph of the 

Response in paragraph 8 of the FSP to be confusing. We believe that Board is trying to 

convey to the reader that: 

I) the unrealized gain or loss to be deferred or recognized in income on day one should 

be measured as the difference between the fair value and the "transaction price" of the 

entire hybrid instrument. 

2) the carrying value of the host should be determined as the difference between the fair 

value of the hybrid instrument and the fair value of the derivative. 

If so, we believe that this guidance is at odds with that in paragraph 18. Simply put, does 

the FSP require that the unrealized gain or loss be determined based on the fair value of 

the hybrid instrument (para 19), or only the embedded derivative (para 18)? We believe 

it should be the latter, and accordingly, we recommend clarifying the language in 

paragraph 19 and the second paragraph of the Response so that the calculation of the 

deferred or recognized income and the calculation of the carrying value of the host are 

straightforward and easy to understand. 

Scope 

Paragraph 3 of the FSP states that it applies to transactions "involving a derivative 

instrument." We recommend that the Board clarify that the FSP applies only to 

standalone or bifurcated derivatives . We do not believe it should be applied to embedded 

derivatives that are not required to be bifurcated becausc they arc clearly and closely 

relatcd to the host instrument, or to hybrid instruments that are otherwise recorded at fair 

value in their entirety with changes in value recorded through earnings pursuant to other 

applicable GAAP. We believe that applying this guidancc to hybrids that are accounted 

for at fair value in their entirety could be burdensome for investors. 

For instance, under onc of the proposed amendments to Statement No. 140, investors in 

asset-backed securities will have the option to either account for a hybrid instrument at 

fair value or bifurcate the instrument. However, since under Statement No. 115, 

investors that own asset-backed securities that may have an embedded derivative (e.g., 

lower-tranched securities) have the option to account for the assets as trading assets, they 

may decide to elect this option rather than go to the effort of determining whether on not 

the security is a hybrid. If the scope of the FSP broadly includes derivatives embedded in 

hybrids, these investors would now bc required to analyze these instruments for 

embedded derivatives, which seems unduly burdensome. 
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Transition 

The proposal requires an entity to disclose, in the year of adoption and in all interim 

periods in that year, the effect of the change in accounting principle on income and per 

share amounts. We believe this will be exceptionally challenging for preparers of 

financial statements because once the new FSP is adopted, they will have to continue to 

analyze and make decisions regarding up-front recognition or deferral of day one profits 

under both old and new guidance for all interim periods in the year of adoption. Because 

these decisions involve a significant amount of judgment and estimation regarding what 

the reference market of the instrument is, what level of the fair value hierarchy an 

instrument should be categorized in, and whether a "minimum reliability threshold" is 

met (versus whether inputs were considered to be sufficiently observable under previous 

guidance), we think it will be fairly time-consuming (and confusing) for entities to apply 

both approaches simultaneously. Additionally, for instruments accounted for under DIG 

Issue B6 such as structured notes, old and new systems will have to be maintained to 

calculate and amortize the basis of the host instrument. We do not believe that the 

benefit of such disclosure will outweigh the cost of obtaining the proposed infonnation. 

Accordingly, we urge the Board to eliminate this aspect of the transition requirement of 

the FSP. 

* * * * * 

Thank you again for your consideration of our views. If you have any questions 

regarding our comments, please do not hesitate to contact me at (212) 449-2048. 

Sincerely, 

lsi Esther Mills 

First Vice President 
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