




















Restructuring Charges

We believe that costs associated with restructuring or exiting activities of the acquiree should
continue to be included as part of the overall fair value of the consideration exchanged.

Conceptually, these costs are contemplated in connection with the bidding process between the
seller and the buyer along with the internal rate of return on the overall transaction. The price to
the seller would not have been offered if synergies (i.e., expected saves net of anticipated
restructuring costs) had not been anticipated by the buyer. The accounting for these costs should

mirror the economic reality contemplated by the buyer

Question 9: Do you believe that these exceptions to the fair value measurement principle are
appropriate? Are there any exceptions you would eliminate or add? It so, which ones and

why?

JPMC agrees with the proposed exceptions to the fair value measurement principle noted In
paragraphs 42-51 in the ED. However, exceptions to the fair value measurement principle should
be expanded to include contingent assets and liabilities that do not meet the SFAS 5 crnitena.

The Board should further clarify what “assets held for sale” would qualify as an exception to the
fair value measurement principle.

Question 10: Is it appropriate for the acquirer to recognize in income any gain or loss on
previously acquired noncontrolling equity investments on the date it obtains control of the

acquiree? If not, what alternative do you propose and why?

We do not believe it would ever be appropriate to recognize a gain on the remeasurement of a
noncontrolling equity investment in the acquiree that the acquirer owned prior to obtaining
control as of the acquisition date. Our preference would be to maintain existing practice and not
increase goodwill for any gain that may be inherent in the previously acquired noncontrolling
interest. If the Board continues to pursue revaluation of the previously acquired minority interest,
then we would suggest reflecting the “inherent” gain on the previously acquired noncontrolling
equity investment in OCI, rather than recognizing a gain in the mcome statement. This gain
recorded in OCI would be recognized in the income statement if and when an exchange

transaction with an unrelated third party occurs.

An inherent loss in the previously acquired noncontrolling interest may indicate that the
noncontrolling interest may have been impaired prior to obtaining control as of the acquisition
date. Loss recognition through earnings may be appropriate in this instance.

Question 11: Do you agree with the proposed accounting for business combinations in which
the consideration transferred for the acquirer’s interest in the acquiree is less than the fair
value of that interest? If not, what alternative do you propose and why?

As a general rule, we do not believe it would ever be appropnate for the acquirer to recognize a
gain as a result of a business combination — even in a bargain purchase. The only situation that
we see that would give rise to a gain would be if a portion of the consideration exchanged with
the seller is an appreciated asset. In that instance, an earnings process with respect to the asset

exchanged has been completed.

We continue to support existing accounting practice - to reduce goodwill, then noncurrent
nonfinancial assets, etc. If the Board continues to pursue this proposal, then another alternative



would be to reflect the “inherent” gain on the “bargain purchase” in OCI (consistent with our
response to question 10) rather than recognizing a gain in the income statement.

Question 12: Do you believe that there are circumstances in which the amount of an
overpayment could be measured reliably at the acquisition date? If so, in what

circumstances?
We do not believe that such an overpayment could be measured reliably.

Question 13: Do you agree that comparative information for prior periods presented in
financial statements should be adjusted for the effects of measurement period adjustments?

If not, what alternative do you propose and why?

No. We understand the point that comparative financial information is more relevant to the users
of the financial statements, but as a practical matter, we believe that income statement impacts
related to subsequent adjustments to the fair value of the net assets acquired should be accounted

for prospectively.

Question 14: Do you believe that the guidance provided is sufficient for making the
assessment of whether any portion of the transaction price or any assets acquired and
liabilities assumed or incurred are not part of the exchange for the acquiree? If not, what

other guidance 1s needed?

The guidance provided in paragraphs 69 and 70 of the ED, as well as the examples provided n
Appendix A, is sufficient for determining if any portion of the consideration exchanged is not part
of the business combination. We agree that only the consideration transferred and the assets
acquired or liabilitics assumed or incurred that are part of the exchange for the acquiree should be

included in the business combination accounting.

Disclosures

Question 15: Do you agree with the disclosure objectives and the minimum disclosure
requirecments? If not, how would you propose amending the objectives or what disclosure
requirements would you prepose adding or deleting, and why?

JPMC does not agree with the principle in paragraph 71 that requires disclosure of the financial
effect of business combinations that occur after the balance sheet date but before the financial
statements are issued. Disclosure should relate only to business combinations that have occurred
during the period covered by the financial statements. Current practice of subsequent event
disclosure for business combinations completed after the balance sheet date but before the

financial statements are i1ssued should be retained.

For business combinations that occur during the period covered by the financial statements,
JPMC generally is in agreement with the disclosure objectives of the ED, subject to the following

refinements:

The reference in paragraph 72D “including a description of the factors that contributed to the
recognition of goodwill” should be omitted from the final standard. Goodwill, by definition,
is a residual. It would be extremely difficult to provide meaningful disclosure explaining

why the goodwill was recognized.



Eliminating the requirement in paragraph 74 (a) of the ED to disclose revenue and net mncome
of the acquiree since the acquisition date, as this information will be extremely difficult, if not
impossible, to track when systems are merged after a business combination. Certain aspects
of a business combination integrate shortly after the acquisition date, making it impossible to
distinguish revenue and resulting net income of the acquiree from the acquirer. In addition,
we do not believe that this disclosure is meaningful for financial statement users. Investors

are interested in the combined entity earnings.

Question 16: Do you believe that an intangible asset that is identifiable can always be
measured with sufficient reliability to be recognized separately from goodwill? If not, why?
Do you have any examples of an intangible asset that arises from legal or contractual rights

and has both of the following characteristics:
a. The intangible asset cannot be sold, transferred, licensed, rented, or exchanged

individually or in combination with a related contract, asset, or liability

b. Cash flows that the intangible asset generates are inextricably linked with the cash flows
that the business generates as a whole?

Certain identifiable intangible assets are more difficult to fair value than others. However, we
believe that, generally, intangible assets can be reliably estimated and therefore recognized apart
from goodwill based on the criteria outlined in SFAS 141 as well as in the proposed guidance.

Question 17: Do you agree that any changes in acquirer’s deferred tax benefits that become
recognizable because of the business combination are not part of the fair value of the
acquiree and should be accounted for separately from the business combination? If not,

why?

We agree that changes in the acquirer’s deferred tax benefits that become recognizable as a result
of the business combination are not part of the fair value of the acquiree and should be accounted

for separately from the business combmation.

We are interpreting the guidance in the ED to carry forward the provision in SFAS 141 to
continue the practice of adjusting goodwill past the allocation or measurement period for
contingencies related to income tax uncertainties of an acquisition. We recommend including

language similar to paragraph 40 of SFAS 141} for clarty.

We also request that the Board provide additional clarity with respect to the example in paragraph
D17 (n). We are unclear as to how the deferred tax asset of $200 was calculated.
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Attachment B

Proposed FASB, Consolidated Financial Statements, Including Accounting and Reporting of
Noncontrolling Interests in Subsidiaries: a replacement of ARB No. 51

Question I: Do you agree that the noncontrolling interest is part of the equity of the
consclidated entity? If not, what alternative do you propose and why?

The purpose of consolidated financial statements is to convey information about the parent
company to constituents. Thus, as noted in our cover letter, JPMC disagrees with the Board’s
decisions that noncontrolling interest (minority interest) should be classified as part of equity in
the consolidated financial statements and that earnings should be presented without reduction for
the portion that is properly allocated to the noncontrolling interest. Although we acknowledge
that a noncontrolling interest does not meet the definition of a liability, minority interest does not
represent a future obligation of surrendering an asset and/or services and does not represent
permanent capital in the parent’s consolidated financial statements. Thus, we believe that the
current mezzanine classification is more accurate and better understood than that proposed by the
Board. Additionally, the proposed classification does not improve transparency, but instead will

only further complicate analysis of the financial statements.

Question 2: Do you agree with the proposed requirement to present the noncontrolling
interest in the consolidated statement of financial position within equity, separately from
the parent shareholders’ equity? If not, what alternative do you propose and why?

As noted in our response to question 1, we do not support equity presentation for minority
interest. However, if the ED is issued as currently drafted, then we do agree that minority interest

should be identified apart from the parent shareholders’ equity.

Question 3: Do you agree with the proposed requirements for attributing net income or loss
and the components of other comprehensive income to the controlling and noncontrolling

interests? If not, what alternative do you propose and why?

We agree with the proposed requirements for attributing net income or loss and the components
of other comprehensive income in proportion to the controlling and noncontrolling economic
interests (absent a contractual arrangement to allocate net income or loss and other
comprehensive income in a proportion other than economic interests).

However, we do not agree with the Board’s decision to allocate losses to the noncontrolling
interest when such losses exceed the noncontrolling interest in the subsidiary’s equity and result
in negative minority interest. As noted above, we do not believe that minority mterest 1s part of
consolidated equity, and as such, should not absorb losses beyond its wmvestment in the
subsidiary’s equity, unless the minority interest has a commitment or guaranty to fund such
shortfalls. We believe a fairer presentation would be to allocate these losses to the controlling
interest shareholder (even if the controlling interest is not obligated to take greater risks or
assume a greater obligation than its proportionate share). The disproportional losses should be
allocated to the controlling interest because there is a presumption that the controlling interest
shareholder will take action to remediate or mitigate the circumstances which resulted in the

fosses.
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Question 4: Do you agree that changes in ownership interests in a subsidiary after control is
obtained that do not result in a loss of control should be accounted for as equity

transactions? If not, what alternative do you propose and why?

We do not believe that purchases or dispositions of interests in a subsidiary are equity
transactions, but instead are transactions with independent third parties, resulting in increased
basis in a parent company’s investment for a purchase or, in the case of a disposition, an

exchange transaction for which a gain or loss should be recognized.

Question 5: Do you agree that any gain or loss resulting from the remeasurement of a
retained investment in a former subsidiary should be recognized in income of the period? If

not, what alternative do you propose and why?

We do not believe that a pain should be recognized on the remeasurement of a retained
investment in a former subsidiary (as of the date control is lost). An exchange transaction on the
retained investment has not occurred. A loss resulting from the remeasurement may be possible,
however, as this situation may indicate that impairment exists on the retaied mvestment.

if the Board continues to pursue remeasurement of a retained investment in a former subsidiary,
then an alternative to gain recognition would be to record the inherent “gain” in OCI and
subsequently recognize that gain upon exchange of minority interest with a third party.

Question 6: Do you agree with the proposed guidance for determining whether multiple
arrangements should be accounted for as a single arrangement? If not, what alternative do

you propose and why?

We generally agree with the proposed guidance for determining whether multiple arrangements
should be accounted for as a single arrangement, but ask the Board to:

Amend Paragraph 29(a) as follows: “The arrangements are entered into at the same time
(or as part of a concurrent sequence) and in contemplation of one another.”

Clarify what is meant by “overall commercial effect” in Paragraph 2%(b).

Also, we generally believe that more than one of the factors outlined in paragraph 29 of the ED
will be met when multiple arrangements exist.

Question 7: Do you agree that earnings per share amounts should be calculated using only
amounts attributable to the controlling interest? If not, what alternative do you propose

and why?

We agree that earnings per share amounts should be calculated using only amounts attributable to
the controlling interests.

Question 8: Do you agree that disclosure of the total amounts of consolidated net income
and consolidated comprehensive income, and the amounts of each attributable to the
controlling interest and the noncontrolling interest should be required? If not, why?

As noted in the response to question 1, JPMC disagrees with the Board’s decision that a

noncontrolling interest (minority interest) should be classified as part of equity m the
consolidated financial statements. Thus, we do not agree with the requirement for disclosure of
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the total amounts of consolidated net income and consolidated comprehensive income, and we
also do not agree with the requirement for disclosing each respective amount attributable to the
controlling and noncontrolling interests. The purpose of consolidated financial statements 1s to
convey information about the parent company to constituents. Thus, these disclosures are

unnecessary, costly and burdensome.

Question 9: Do you agree that disclosure of the amounts attributable to the controlling
interest should be required? If not, why?

We agree that the following income statement disclosure requirements should only apply to the

controlling interest:
e Income from continutng operations
e Discontinued operations
o Extraordinary items
e Cumulative effect of changes in accounting principles
» Components of other comprehensive income.

Question 10: Do you agree that a reconciliation of the changes in the noncontrolling interest
should be required? If not, why?

Consistent with our response to question 1, we do not view minority interest as equity and do not
agree that a reconciliation of the changes in the noncontrolling interest from period to period be

disclosed.

Question 11: Do you agree that disclosure of a separate schedule that shows the effects of
any transactions with the noncontrolling interest on the equity attributable to the
controlling interest should be required? Please provide the basis for your position.

Consistent with our response to question 4, we do not agrec that entities should disclose a
separate schedule that shows the effects of any transactions with the noncontrolling mterest on the
equity attributable to the controlling interest. We do not view these as equity transactions.

Question 12: Do you agree that disclosure of the gain or loss recognized on the loss of
control of a subsidiary should be required? If not, why?

JPMC maintains that disclosure of any gain or loss recognized on the loss of control of a
subsidiary should be disclosed only if material.

Question 13: Do you agree with the proposed traumsition requirements? If not, what
alternative do you propose and why?

We do not agree with the retrospective application of the financial reporting guidance within the
ED. Our view is that information pertaining to the controlling interest (i.e., the parent) 1s relevant
to the user of the financial statements. If the Board continues to pursue modification to prior-year
information, then we recommend the parent company reclassify noncontrolling interests on the
balance sheet and provide comparative information in the footnotes, similar to the transition
provisions of SFAS 142 (e.g., the effect on prior-year net income due to the non-amortization of

goodwill).
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