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Dear Sir, Madam,

The Belgian Accounting Standards Board (BASB) would like to comment on the Discussion Paper
Preliminary Views on Revenue Recognition in Contracts with Customers.

Although we support the development of a fully converged revenue standard, based on one
single set of principles for recognition and measurement applicable to all types of revenue-
generating activities, this seems us a very difficult objective. Our concerns are explained in the
answers to the questions below.

The approach to recognize revenue only when the performance obligation arising under a
contract with a customer is satisfied seems us rather rigid. The proposal stipulates that the
satisfaction will occur when control of the asset {a good or a service) involved is transferred to
the customer. This will result in a significant change in timing of revenue recognition when
contracts for construction (within the scope of IAS 11) and/or services are involved and no
continuous transfer takes place (since it will result in the withdrawing of the percentage of
completion method). In our view, for some industries, the transfer of the significant risks and
rewards of ownership to the buyer should, again, be emphasized in the recognition process of
revenue. These risks are often of an economical nature and not linked to physicai control.

The discussion paper also seems to suggest that service contracts typically involve a continuous
transfer, but in many service contracts the deliverable is delivered at the end of the contract (es.
due diligence contracts, some contract research). We wonder what will be the consequences of
the proposed approach for this kind of services.

Our detailed comments on the questions can be summarized as follows.
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Question 1

Do you agree with the boards’ proposal to base a single revenue recognition principle on
changes in an entity’s contract asset or contract liability? Why or why not? If not, how would
you address the inconsistency in existing standards that arises from having different revenue
recoghnition principles?

We agree that a single, universally applied revenue recognition principle is preferable to having
two different revenue recognition standards (IAS 11 and IAS 18). However, the application of
only one single revenue recognition principle will be very difficult for different types of
transactions and will not always provide decision useful information to the users and will not
reflect management view.

Although we accept the importance of the changes in contract assets and liabilities while
recognizing revenue, in our view, revenue should not only be recognized when a performance
obligation is satisfied. The recognition of revenue should in many circumstances be based on the
different activities carried out to fulfill contracts with customers.

Question 2

Are there any types of contracts for which the boards’ proposed principle would not provide
decision-useful information? Please provide examples and explain why. What alternative
principle do you think is more useful in those examples?

The BASB is of the opinion that for long term contracts such as contracts for construction or
contracts where no continuous transfer of assets takes place, the proposed principle will not
provide in decision-useful information for the management. As stated in paragraph 22 of IAS 11
(when the outcome of a construction contract can be estimated reliably), contract revenue and
contract costs associated with the construction contract shall be recognized as revenue and
expenses respectively by reference to the stage of completion of the contract activity at the end
of the reporting period. Based on the management-approach, only the use of the “percentage of
completion method” shall, for those kinds of contracts, provide decision-useful information also
for the users.

Question 3

Do you agree with the boards’ definition of a contract? Why or why not? Please provide
examples of jurisdictions or circumstances in which it would be difficult to apply that
definition.

We agree defining a contract as “an agreement between two or more parties that creates
enforceable obligations”. However, we think that it is important that the IASB explains the term
“enforceable” (ref IAS 32.13).
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Question 4

Do you think the boards’ proposed definition of a performance obligation would help entities
to identify consistently the deliverables in (or components of) a contract? Why or why not? If
not, please provide examples of circumstances in which applying the proposed definition
would inappropriately identify or omit deliverables in (or components of) the contract.

The BASB agrees with the definition of a performance obligation.

Question 5

Do you agree that an entity should separate the performance obligations in a contract on the
basis of when the entity transfers the promised assets to the customer? Why or why not? If
not, what principle would you specify for separating performance obligations?

Performance obligations can be satisfied at different times. The objective is to ensure that an
entity’s revenue faithfully represents the pattern of satisfaction of performance obligations. It is
only when the performance obligations are satisfied at different times that separation is
required to depict faithfully the changes in the performance obligations over the life of the
contract.

For the BASB it is not clear what is meant with ‘the satisfaction of performance obligations at
different times’. Does this mean a separate transfer of assets? How are promised assets (such as
maintenance services) dealt with? In the discussion paper, the transfer of the significant risks
and rewards of ownership has been replaced by the transfer of control of the asset to the
customer. But the customer himself is not always able to determine the transfer of the assets
(es. maintenance services).

Question 6

Do you think that an entity’s obligation to accept a returned good and refund the customer’s
consideration is a performance obligation? Why or why not?

Yes, the BASB considers a customer’s right to return the goods ‘bought’ for any reason as a
separate performance obligation. The right to return is a service that is transferred to the
customer. Sometimes customers pay even a premium for this service. This means that the part
of the consideration received from the sale that includes the right to return needs to be
allocated to the performance obligation relating to the return right and should not be
recognized as revenue until that performance obligation is satisfied (until either the right is
exercised or expires).

Question 7

Do you think that sales incentives (eg discounts on future sales, customer loyalty points and
‘free’ goods and services) give rise to performance obligations if they are provided in a
contract with a customer? Why or why not?
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We agree with paragraph 3.32. In the first example, the customer receives a gift card with the
purchase of a music player. The customer can redeem the gift card by downloading music. In the
second example, the customer receives a discount on a future purchase of online music with the
purchase of a music player.

In our view, the promise to transfer music to a customer at a discount is not a performance
obligation, because the customer must pay additional consideration to obtain the online music.
The promised discount relates to a future contract and can not be a performance obligation in
the existing contract (the purchase of the music player).

In the gift card example, the gift card is a separate performance obligation. The customer is not
required to pay additional consideration to obtain the online music. The customer receives an
unconditional and enforceable right to download a certain amount of music. That right could be
sold separately.

Question 8

Do you agree that an entity transfers an asset to a customer (and satisfies a performance
obligation) when the customer controls the promised good or when the customer receives the
promised service? Why or why not? If not, please suggest an alternative for determining when
a promised good or service is transferred.

The BASB does not agree with the proposal that a performance obligation is satisfied only when
the assets has been transferred to the customer. An asset is said to be transferred to a customer
when the customers controls it. The BASB wants to underline the importance of the ‘risk and
awards test’, as currently explained in IAS 18. Especially for some industries, such as the real
estate industry, the application of the control-based test will not provide decision-useful
information to the management.

Also the propositions IFRIC 15 Agreements for the Construction of Real Estate should be
reconsidered.

Question 9

The boards propose that an entity should recognize revenue only when a performance
obligation is satisfied. Are there contracts for which that proposal would not provide decision-
useful information? If so, please provide examples.

The BASB has some concerns with the proposed approach. The application of the revenue
recognition principle in the discussion paper could result in a significant change to the existing
practice, with the recognition of revenue occurring much later than the present on construction-
type contracts and services contracts. The BASB doubts whether this accounting effect will
result in more decision-useful information than the existing standards.

Remark concerning paragraph 4.30: In practice, wouldn’t the buyer have obtained contractual
protection that, if the seller were to breach the contract subsequently to the delivery of Xand Y,
X and Y can be returned? So even though the buyer may control, he will not bear substantially
all risks and rewards.
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Question 10

In the boards’ proposed model, performance obligations are measured initially at the original
transaction price. Subsequently, the measurement of a performance obligation is updated
only if it is deemed onerous.

(a) Do you agree that performance obligations should be measured initially at the transaction
price? Why or why not?

(b) Do you agree that a performance obligation should be deemed onerous and remeasured to
the entity’s expected cost of satisfying the performance obligation if that cost exceeds the
carrying amount of the performance obligation? Why or why not?

(¢c) Do you think that there are some performance obligations for which the proposed
measurement approach would not provide decision-useful information at each financial
statement date? Why or why not? If so, what characteristic of the obligations makes that
approach unsuitable? Please provide examples.

(d) Do you think that some performance obligations in a revenue recognition standard should
be subject to another measurement approach? Why or why not? If so, please provide
examples and describe the measurement approach you would use.

The BASB is of the opinion that the rights arising under the contract should be measured at an
amount equal to the transaction price: the value of the consideration to be received. Also the
performance obligations should, at contract inception, be measured at an amount equal to the
transaction price {the original transaction approach).

Because, at contract inception, the rights and performance obligations in the contract will be
measured at the same amount, no revenue will be recognized at that point.

According to the model proposed in the discussion paper, the initial measurement of a
performance obligation should not consequently be updated unless the performance obligation
has been satisfied or the obligation is deemed onerous. A performance obligation is deemed
onerous when the expected costs of satisfying that performance obligation exceeds its carrying
amount.

The BASB also agrees with the proposal in the discussion paper that a performance obligation
that is deemed onerous should be remeasured to the entity’s expected cost to satisfy the
performance obligation.

The BASB wants to repeat that it is very difficult to have one single, universally-applicable
revenue recognition principle. Besides, a revenue recognition principle that involves ‘recognizing
revenue as the contract progresses’ still seems for the BASB a solid revenue recognition
principle, in case of individualized goods or services for which the client bears the major
economical risks.

Also more guidance on subsequent measurement related to contract renegotiation should be
foreseen by the standard.

Remark concerning paragraph 5.43: The standard should provide more guidance in case of a
contract with a fixed price per unit, but when the number of units has not been determined in
the contract.
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Question 11

The boards propose that an entity should allocate the transaction price at contract inception
to the performance obligations. Therefore, any amounts that an entity charges customers to
recover any costs of obtaining the contract (eg selling costs) are included in the initial
measurement of the performance obligations. The boards propose that an entity should
recognize those costs as expenses, unless they qualify for recognition as an asset in
accordance with other standards.

(a) Do you agree that any amounts an entity charges a customer to recover the costs of
obtaining the contract should be included in the initial measurement of an entity’s
performance obligations? Why or why not?

(b) In what cases would recognizing contract origination costs as expenses as they are incurred
not provide decision-useful information about an entity’s financial position and financial
performance? Please provide examples and explain why.

According to the proposed model, a performance obligation is, at contract inception, measured
at an amount equal to the transaction price. This is also the amount at which the rights are
measured. Consequently, at contract inception no revenue is recognized. The whole of the
revenue will be attributed to the fulfillment of future obligations (which is in line with the
matching principle).

The BASB agrees that pre-contract costs incurred on entering into the contract should be
expensed immediately. Consequently, other standards should be adjusted in this way.

Question 12

Do you agree that the transaction price should be allocated to the performance obligations on
the basis of the entity’s stand-alone selling prices of the goods or services underlying those
performance obligations? Why or why not? If not, on what basis would you allocate the
transaction price?

If there is more than one performance obligation in a contract and it is necessary to unbundle
the contract into the underlying performance obligations, the total transaction price should be
allocated to the individual performance obligations.

Although the BASB agrees with this proposal, we think that not all performance obligations are
separable into smaller components.

We also agree with Efrag’s observation that the stand-alone selling prices ought to be readily
available and the used method ought to be relatively simple to apply.

Question 13

Do you agree that if an entity does not sell a good or service separately, it should estimate the
stand-alone selling price of that good or service for purposes of allocating the transaction
price? Why or why not? When, if ever, should the use of estimates be constrained?

Isn’t the lack of market based evidence indicative there’s no separate performance obligation?
(Example 1: Multiple-element arrangement; A5: ‘Evidenced by the fact that other entities sell
such services separately’).
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Nevertheless, the BASB agrees that, for purposes of allocating the transaction price, if an entity
does not itself sell a good or service separately, it should estimate the price for which it would

sell the good or service to its customers.
An entity can use various methods to estimate a stand-alone selling price of a promised good or

service. Suitable estimation methods include:

- the expected cost plus a margin approach; and
- the adjusted market assessment approach.

If you have any guestions concerning our comments, please do not hesitate to contact us.

Yours sincerely,

Jn Verhoeye R
Chairman





