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Dear Sir or Madam:

TransCanada Corporation (TransCanada) is pleased to submit its comments in
response to the Invitation to Comment on the discussion paper on Preliminary Views
Revenue Recognition in Contracts with Customers as issued by the International
Accounting Standards Board (IASB) and the U.S. financial Accounting Standards Board
(FASB).

TransCanada is a leader in the responsible development and reliable operation of North
American energy infrastructure, including natural gas pipelines, power generation, gas
storage facilities and projects related to oil pipelines and power facilities. -

TransCanada is supportive of the development of a principles-based revenue
recognition model that will allow for increased comparability across entities and
industries. We appreciate the Boards’ efforts in developing a model that can be
consistently applied to contracts with customers. In general, we agree with the theory
underlying the principles proposed by the Boards. However, we believe that clarification
of certain areas in the proposed model is required to ensure consistent application. We
believe that the concept of “control” needs to be further deliberated and refined to ensure
that it can be applied consistently across transactions. We would also encourage the
Boards to clarify the concept of a continuous transfer of assets (such is the case for
construction contracts whereby customers can take possession of a partially completed
asset). Our responses to the selected questions below will further explain areas for
which we have concemns.

TransCanada hopes that its comments will be useful to the IASB in its deliberations. If
you have any questions or would like to discuss any of these matters, please do not
hesitate to contact us.

Yours very truly,

G Glenn Menuz, C.

TransCanada Corporation
Vice-President and Controller
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Question 1

Do you agree with the Boards’ proposal to base a single revenue recognition
principle on changes in an entity’s contract asset or contract liability? Why or why
not? If not, how would you address the inconsistency in existing standards that
arises from having different revenue recognition principles?

We agree with the Boards’ proposal to create a revenue recognition principle based on
net changes to an entity’s contract position. Such a principle can be applied across
different industries and will facilitate comparability of financial statements among entities.

Question 2

Are there any types of contracts for which the Boards’ proposed principle would
not provide decision-useful information? Please provide examples and explain
why. What alternative principle do you think is more useful in those examples?

We do not believe that the proposed model would provide decision-useful information for
contracts measured at fair value, such as financial instrument contracts within the scope
of IAS 39 Financial Instruments; Recognition and Measurement, as any changes that
affect the fair value would be recognized in the period in which they arise. Therefore, we
encourage the Boards to consider scoping such contracts out of the proposed standard.

We also agree with the Boards that insurance contracts within the scope of IFRS 4
Insurance Contracts, and leasing contracts within the scope of IAS 17 Leases should be
exciuded from the proposed model. However, we encourage the Boards to review these
areas in light of the proposed revenue recognition model prior to the finalization of a
standard to ensure that there are no conflicts between the proposed and existing
guidance.

Question 3

Do you agree with the Boards’ definition of a contract? Why or why not? Please
provide examples of jurisdictions or circumstances in which it would be difficult
to apply that definition.

We agree with Boards’ definition of a contract. it is consistent with the legal definition of
a contract, which will assist in its application in practice, as well as help users of the
financial statements with understanding the concept.

Question 4_

Do you think the Boards’ proposed definition of a performance obligation would

‘help entities to identify consistently the deliverables in {or components of) a
contract? Why or why not? If not, please provide examples of circumstances in
which applying the proposed definition would inappropriately identify or omit
deliverables in (or components of) the contract.

We agree that the proposed definition of a performance obligation will help entities
identify the deliverables in a contract. However, we believe that further clarification is
needed for certain elements of the definition to ensure consistent application, particularly
in determining when a performance obligation is satisfied — please see our response to
question 8,
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Question 5

Do you agree that an entity should separate the performance obligations in a
contract on the basis of when the entity transfers the promised assets fo the
customer? Why or why not? If not, what principle would you specify for
separating performance obligations?

A perfarmance obligation is generally satisfied when an entity transfers the promised
good or service to the customer. Therefore, we agree that this is a logical and
appropriate basis on which to separate performance obligations in a contract. We also
agree that transfers of a bundle of goods or services at the same time should be
accounted for as a single performance obligation, as there appears to be no benefit to
treating these promises as separate performance obligations.

Question 6

Do you think that an entity’s obligation to accept a returned good and refund the
customer’s consideration is a performance obligation? Why or why not?

No response.

Question 7

Do you think that sales incentives (for example, discounts on future sales,
customer loyalty points, and “free” goods and services) give rise to performance
obligations if they are provided in a contract with a customer? Why or why not?

No response.

Question 8

Do you agree that an entity transfers an asset fo a customer (and satisfies a
performance obligation) when the customer controls the promised good or when
the customer receives the promised service? Why or why not? If not, please
suggest an alternative for determining when a promised good or service is
transferred.

We agree with the principle that an asset transfers to a customer when the customer
controls the promised good or when the customer receives the promised service.
However, we believe that certain elements of this principle should be clarified.

In the proposed model, revenue recognition reflects the fransfer of promised goods and
services to customers and not the activities of the entity in producing those goods and
services. For certain circumstances, such as in long-term contracts, we find it difficult to
distinguish between the activities that satisfy a performance obligation {where revenue
can be recognized) and the activities in producing goods and services (where no
revenue can be recognized). Therefore, additional guidance is needed in differentiating
these situations to ensure that similar fransactions are not being accounted for differently
across entities when, in substance, the same activity is occurring.
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The discussion paper makes a clear distinction between control of an asset, and the risk
and rewards concept that is currently used. We believe that having significant risks and
rewards is an indicator of control and shouid be incorporated into the guidance.

Question 9

The Boards propose that an entity should recognize revenue only when a
performance obligation is satisfied. Are there contracts for which that proposal
would not provide decision-useful information? If so, please provide examples.

Please refer to our response to Question 2.

Question 10

in the Boards’ proposed model, performance obligations are measured initially at
the original transaction price. Subsequently, the measurement of a performance
obligation is updated only if it is deemed onerous.

(a) Do you agree that performance obligations should be measured initially at the
transaction price? Why or why not?

We agree that performance obligations should be measured initially at the
transaction price, The transaction price model is consistent with the principle of
recognizing revenue when goods or services are transferred to the customer. In
addition, the transaction price is typically readily available and straightforward fo
measure.

(b) Do you agree that a performance obligation should be deemed onercus and
remeasured to the entity’s expected cost of satisfying the performance
obligation if that cost exceeds the carrying amount of the performance
obligation? Why or why not?

We agree that if an entity’s expecied costs to satisfy the performance obligations in a
contract exceed the carrying amount of the obligations, then the measurement of the
performance obligation should be increased to an amount greater than the
transaction price with the corresponding entry recognized as a confract loss. We
believe that remeasurement is required in order to provide a useful depiction of the
entity’s obligations under the contract.

{c) Do you think that there are some performance obligations for which the
proposed measurement approach would not provide decision-useful
information at each financial statement date? Why or why not? If so, what
characteristic of the obligations makes that approach unsuitable? Please
provide examples.

Although we agree that remeasurement wouid provide a useful depiction of the
entity’s liabilities, we do not believe that remeasurement is necessary at each
financial statement date. Such a requirement would be burdensome and may not
provide users of the financial statements with useful information, particularly when
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there were no factors fo indicate that the performance obligation has changed. We
believe that it would be more appropriate for entities {o remeasure its performance
obligations when there are factors present to indicate that the cost of fulfilling the
obligation is greater than its carrying value (i.e. the performance obligation has
become onerous); this methodology should be analogous to the indicators of asset
impairment guidance provided in |AS 36 Impairment of Assets.

(d) Do you think that some performance obligations in a revenue recognition
standard should be subject to another measurement approach? Why or why
not? If so, please provide examples and describe the measurement approach
you would use.

No response.

Question 11

The Boards propose that an entity should allocate the transaction price at
contract inception to the performance obligations. Therefore, any amounts that an
entity charges customers to recover any costs of obtaining the contract (for
example, selling costs) are included in the initial measurement of the performance
obligations. The Boards propose that an entity should recognize those costs as
expenses unless they qualify for recognition as an asset in accordance with other
standards.

(a) Do you agree that any amounts an entity charges a customer to recover the
costs of obtaining the contract should be included in the initial measurement
of an entity’s performance obligations? Why or why not?

We agree that any amounts an entity charges to a customer to recover the costs of
obtaining the contract should be included in the initial measurement of an entity's
performance obligation, as this is the amount that the entity has calculated as the
item’s transaction price.

(b) In what cases would recognizing contract origination costs as expenses as
they are incurred not provide decision-useful information about an entity’s
financial position and financial performance? Please provide examples and
explain why.

We support the recognition of contract origination costs as expenses as they are
incurred unless they qualify for recognition as an asset in accordance with other
standards.

Question 12

Do you agree that the transaction price should be allocated to the performance
obligations on the basis of the entity’s standalone selling prices of the goods or
services underlying those performance obligations? Why or why not? If not, on
what basis would you allocate the transaction price?
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We agree that the transaction price should be allocated to the performance obligations
on the basis of the entity’s standalone selling prices of the assets underlying those
performance obligations. The standalone selling prices are the most readily-available
and objective measure of the performance obligations.

Question 13

Do you agree that if an entity does not sell a good or service separately, it should
estimate the standalone selling price of that good or service for purposes of
allocating the transaction price? Why or why not? When, if ever, should the use of
estimates be constrained?

We agree that, even if an entity does not sell 2 good or service separately, it should still
estimate the standalone selling price of that asset for purposes of allocating the
transaction price. The good or service represents an asset to be transferred, and the
allocation of the transaction price will allow the entity to recognize a portion of revenue
when the obligation has been satisfied, providing a better depiction of the entity’s
financial performance.
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