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To whom it may concern, 

 

The Institute of Certified Public Accountants in Ireland welcomes the opportunity to 

comment on: 

 

‘Preliminary Views on Revenue Recognition in Contracts with Customers’ 

 

In response to specific questions asked, we would like to make the following comments: 

 

Question 1 

Do you agree with the boards’ proposal to base a single revenue recognition principle 

on changes in an entity’s contract asset or contract liability? Why or why not? If not, 

how would you address the inconsistency in existing standards that arises from having 

different revenue recognition principles? 

 

Yes it would be preferable to have a single revenue recognition principle... 

 

But the discussion document itself - para 2.10 gives the example on recognizing revenue in 

accordance with other standards such Agriculture IAS where “because obtaining a contract 

may be trivial if buyers are readily available in active markets” 

 

Surely then a ready market for the goods is a better indication of revenue than one based on a 

contract customer. If for example the customer goes bankrupt but there is a ready market for 

that type of good/service does this mean that revenue cannot be recognized, under any 

circumstance,  because there is no immediately identified contract customer? 

 

In general there is no universal agreement about what an asset or liability is. Until there is 

then how can it be possible to speak of contracts with net asset or net liability? For example 

the document itself refers the present practice of presenting “Deferred income” under 

Liabilities.  
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Question 2 

Are there any types of contracts for which the boards’ proposed principle would not 

provide decision-useful information? Please provide examples and explain why. What 

alternative principle do you think is more useful in those examples? 

 

At what point will premiums received be earned by insurance companies from each contract 

customer? For example there is the probability that a claim greater than the premium earned 

may be paid out.  

 

In fact do insurers not pool their contracted customers and apply general probability statistics 

in estimating various outcomes. This might suggest that the distinction of customer contract 

is secondary to the economic report on the group as a whole. 

 

Question 3 

Do you agree with the boards’ definition of a contract? Why or why not? 

Please provide examples of jurisdictions or circumstances in which it would be difficult 

to apply that definition. 

 

The problem with this approach is that it appears to give preference to a quasi legal 

approach, in which accounting for a transaction may depend on an interpretation of the legal 

implications of a contract, requiring legal expertise , rather then determining whether  

economic consequences have resulted from those transactions  

 

Question 4 

Do you think the boards’ proposed definition of a performance obligation would help 

entities to identify consistently the deliverables in (or components of) a contract? Why 

or why not? If not, please provide examples of circumstances in which applying the 

proposed definition would inappropriately identify or omit deliverables in (or 

components of) the contract. 

 

Again reference is made to two slightly different definitions of asset. Which one is intended 

to be the asset in the definition of an obligation?  

 

Question 5 

Do you agree that an entity should separate the performance obligations in a contract 

on the basis of when the entity transfers the promised assets to the customer? Why or 

why not? If not, what principle would you specify for separating performance 

obligations?  

 

Yes, we agree that an entity should separate the performance obligations in a contract on the 

basis of when the entity transfers the promised assets to the customer. The reason is this 

would enable the entity to determine when it has satisfied the performance obligations it has 

entered into with the customer. 

 

 

Question 6 

Do you think that an entity’s obligation to accept a returned good and refund the 

customer’s consideration is a performance obligation? Why or why not? 

 

Yes, we think that an entity’s obligation to accept a returned good and refund the customer’s 

consideration is a performance obligation provided it can be determined that the customer 
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would pay additional consideration for that right. If a customer would pay additional 

consideration for the right to return the goods well then the logical consequence of this on 

the entity offering to accept a returned good and refund the customer’s consideration is that 

the entity is clearly undertaking a performance obligation without any resultant revenue. 

 

 

Question 7 

Do you think that sales incentives (eg discounts on future sales, customer loyalty points 

and ‘free’ goods and services) give rise to performance obligations if they are provided 

in a contract with a customer? Why or why not? 

 

Yes, we think that sales incentives give rise to performance obligations if they are provided 

in a contract with a customer. The fact that the sales incentives are embodied in a contract 

with a customer clearly imposes contractual obligations on the entity and in our opinion this 

results in the performance obligations.     

 

Question 8 

Do you agree that an entity transfers an asset to a customer (and satisfies a 

performance obligation) when the customer controls the promised good or when the 

customer receives the promised service? Why or why not? If not, please suggest an 

alternative for determining when a promised good or service is transferred. 

 

We suggest that when an entity transfers the benefits and risks of an asset to a customer it 

has satisfied its’ performance obligation.  

 

Question 9 

The boards propose that an entity should recognise revenue only when a performance 

obligation is satisfied. Are there contracts for which that proposal would not provide 

decision-useful information? If so, please provide examples. 

 

Not aware of any contracts that would not provide decision useful information using revenue 

recognition based on performance obligation 

 

 

Question 10 

In the boards’ proposed model, performance obligations are measured initially at the 

original transaction price. Subsequently, the measurement of a performance obligation 

is updated only if it is deemed onerous. 

 

(a) Do you agree that performance obligations should be measured initially at the 

transaction price? Why or why not? 

 
Agree because it better aligns with satisfaction of performance obligation. 

 

(b) Do you agree that a performance obligation should be deemed onerous and 

remeasured to the entity’s expected cost of satisfying the performance obligation if that 

cost exceeds the carrying amount of the performance obligation? Why or why not? 

 
Agree. This method of re-measurement recognizes potential contract losses as the contract 

progresses 

 

 

1660-100 
Comment Letter No. 121



 

(c) Do you think that there are some performance obligations for which the proposed 

measurement approach would not provide decision-useful information at each financial 

statement date? Why or why not? If so, what characteristic of the obligations makes 

that approach unsuitable? 

 

Please provide examples. 

 

No 

 

 

(d) Do you think that some performance obligations in a revenue recognition standard 

should be subject to another measurement approach? Why or why not? If so, please 

provide examples and describe the measurement approach you would use. 

 

No comment 

 

Question 11 

The boards propose that an entity should allocate the transaction price at contract 

inception to the performance obligations. Therefore, any amounts that an entity 

charges customers to recover any costs of obtaining the contract (eg selling costs) are 

included in the initial measurement of the performance obligations. The boards 

propose that an entity should recognise those costs as expenses, unless they qualify for 

recognition as an asset in accordance with other standards. 

 

(a) Do you agree that any amounts an entity charges a customer to recover the costs of 

obtaining the contract should be included in the initial measurement of an entity’s 

performance obligations? Why or why not? 

 

Yes we agree that the amounts an entity charges to a customer to recover the cost of 

obtaining a contract would be included in the initial measurement of an entity’s performance 

obligations only as long as the expenditure is separately identifiable and can be directly 

attributed to the performance obligations or contract.  

 

For example, specific legal or specialist consultancy fees or other promotional expenditure 

that has been incurred solely for that specific contract should be included in the initial 

measurement or selling price. However, the entity's overall marketing and promotion 

expenditure would not be directly attributable to any one specific contract and an attempt 

should not be made to assign a portion of this or similar expenditure to a specific 

performance obligation. Additionally this would be unnecessarily complex. 

 

(b) In what cases would recognising contract origination costs as expenses as they are 

incurred not provide decision-useful information about an entity’s financial position 

and financial performance? Please provide examples and explain why. 

 

In the above examples, the entity's “general” marketing and promotional expenditure would 

be recognised as they are incurred and not capitalised or deferred as they do not relate to a 

specific performance obligation. 

 

The recognition of contract origination costs as expenses would not be useful in the case of 

very long term contracts. An example would be the case of oil or mineral exploration. From 

the commencement of geologic tests, feasibility tests of the mine/well etc could be incurred 

over a number of years. If successful and the entity commenced extraction on behalf of a 

customer then these costs should be deferred and included in the original contract price to the 
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customer (subject to any provisions of IFRS 6 “Exploration for and Evaluation of Mineral 

Assets).   

Question 12 

Do you agree that the transaction price should be allocated to the performance 

obligations on the basis of the entity’s stand-alone selling prices of the goods or 

services underlying those performance obligations? Why or why not? If not, on 

what basis would you allocate the transaction price? 

 

The example on page 66/67 appears to be a very simplistic example of the calculation of the 

Stand Alone Selling Price. However, it is in reality probably the most realistic and practical 

way of allocation of a transaction price. Also, it is probably the easiest way of updating the 

value of the entity's performance obligations over the life of the contract.  

 

However, when the value of the transaction price relative to the contract price or overall 

selling price is not material then the transaction price should be written off in year one of a 

long term contract. 

 

Question 13 

Do you agree that if an entity does not sell a good or service separately, it should 

estimate the stand-alone selling price of that good or service for purposes of allocating 

the transaction price? Why or why not? When, if ever, should the use of estimates be 

constrained? 

 

Given that the purpose of estimating is solely for the allocation of the transaction price, we 

would agree with the use of estimates. The reason we agree is that is the amount of the 

transaction price is significant relative to the contract price. In these types of cases, it will be 

necessary to use well supported estimating techniques to allocate the transaction price. 

However, the use of estimates should be constrained in cases where the transaction price is 

immaterial and in those cases the transaction price should be charged in full at the contract 

inception. 

 

 

The Institute of Certified Public Accountants in Ireland hopes that these comments are 

beneficial to you and we would be happy to discuss any of the above with you. 

 

 

Yours sincerely, 

 

 

Declan Nestor 

Chairperson, Financial Reporting Sub - Committee 

 

 

 

1660-100 
Comment Letter No. 121




