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Mr. Russell Golden 
Technical Director 
Financial Accounting Standards Board 
401 Merritt 7 
PO Box 5116 
Norwalk, Connecticut  06856-5116 
 
File Reference No. EITF0902—Exposure Draft, Research and Development Assets Acquired and 
Contingent Consideration Issued in an Asset Acquisition 
 
Dear Mr. Golden: 
 
BDO Seidman is pleased to offer comments on the Exposure Draft of the Proposed Accounting 
Standards Update, Research and Development Assets Acquired and Contingent Consideration 
Issued in an Asset Acquisition.  We agree that the manner in which research and development 
costs are incurred should not result in different methods of accounting.  However, we do not 
support the ED because it does not align the accounting for intangible assets acquired in an asset 
acquisition with business combination accounting, but rather, it creates new inconsistencies in 
U.S. GAAP without a compelling benefit. Further, it does not align the accounting for acquired 
intangible assets with internally-generated R&D costs that must be expensed.  If the Board 
concludes that improvements to the accounting for research and development activities are 
necessary, we believe they should be developed more comprehensively.  Our thinking is 
explained in greater detail below. 
  
Responses to Questions 
 
Question 1:  Do you agree that the cost of acquired tangible and intangible research and 
development assets acquired in an asset acquisition should be capitalized, regardless of 
whether they have a future alternative use?  Why or why not? 
 
We note the Board debated this question in the development of Statement 141(R)1 and concluded 
that the cost of IPR&D acquired in a business combination meets the definition of an asset in 
Concepts Statements 6,2 without considering if it has an alternative future use.  We sense the 
Board is unlikely to reverse itself in this ED based on concerns that IPR&D projects often have a 
low likelihood of becoming profitable or that their measurement may be uncertain.   
 
We also note the Board agreed with constituents who believe that inconsistent accounting for 
research and development costs depending on how they are acquired is undesirable.  We share the 
same view.  However, the ED would not resolve that inconsistency.  IPR&D acquired in a 
business combination is measured at fair value, whereas the same asset obtained through an asset 
acquisition generally would be measured at cost under the ED (or a pro-rated allocation of cost, if 
purchased in a group).  Further, the ED would create a difference with respect to accounting for 
contingent consideration that could significantly compound the initial measurement differences 
                                                            
1 Statement of Financial Accounting Standards No. 141(revised 2007), Business Combinations 
2 Statement of Financial Accounting Concepts, Elements of Financial Statements 
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between assets acquired in a business combination vs. an asset acquisition (see our response to 
Question 2 below).   
 
If the Board decides to conform the ED to the guidance in Statement 141(R) to avoid 
inconsistencies, differences would persist relative to other parts of GAAP.  Internally generated 
research and development costs, including software development, will continue to be expensed 
even though a buyer would capitalize them in a business combination or an asset acquisition.   
 
With respect to convergence, the ED states that its “proposed amendments will more closely align 
U.S. GAAP with IFRS, as research and development assets acquired in an asset acquisition are 
generally capitalized under IFRS.”  It is appears the assertion that IPR&D costs are generally 
capitalized under IFRS is due, at least in part, to the guidance in paragraph 25 of IAS 383 for 
assessing probability:   
 

Normally, the price an entity pays to acquire separately an intangible asset reflects expectations about the 
probability that the expected future economic benefits embodied in the asset will flow to the entity. In other 
words, the effect of probability is reflected in the cost of the asset. Therefore, the probability recognition 
criterion in paragraph 21(a) is always considered to be satisfied for separately acquired intangible assets. 

 
Without similar, unequivocal language in U.S. GAAP, it remains to be seen whether practice will 
converge on this point.  In addition, the accounting for internally-generated R&D costs will 
continue to differ between U.S. GAAP and IFRS, since IAS 38 requires the capitalization of 
development costs if specified criteria are met.4   
 
We believe a better approach would be to undertake a broad project to reconsider the accounting 
for all research and development activities, if the Board believes it would be an appropriate use of 
its resources to do so.  This might be conducted as a joint project with the IASB, which could 
address differences in the language between the two sets of literature where the standards-setters 
share the same intent, as well as where the Boards’ intent differs (for instance, for certain 
internally-developed intangible assets).   
 
As a practical matter, the application of existing U.S. GAAP for R&D activities is well 
understood, with little demand for additional interpretive standard-setting.  If meaningful 
improvements can be made to the accounting for R&D activities, we believe all such activities 
should be treated similarly.  In contrast, a piecemeal approach that only exchanges old 
inconsistencies for new ones seems to offer little, if any, net improvement to financial reporting. 
 
Question 2:  Do you agree that contingent payment arrangements in an asset acquisition 
should not be recognized at fair value unless those arrangements are derivatives? 
 
We recognize instruments meeting the definition of a derivative under Topic 815 should be 
carried at fair value since no other measurement attribute provides more meaningful information 
for those contracts.  However, the combination of a derivative instrument and other costs incurred 
to purchase an IPR&D asset (such as cash and transaction fees) results in a mix of measurement 
attributes.  Requiring contingent consideration that does not meet the definition of a derivative to 
be recorded at initial recognition would only compound this mixture, and it is unclear how 
decision-useful the ending figure would be to users.  Therefore, we agree with this element of the 
proposed guidance to apply Topic 450 for contingent consideration that does not meet the 
definition of a derivative, if the Board ultimately adopts the ED. 
                                                            
3 International Accounting Standard 38, Intangible Assets, emphasis added. 
4 See paragraph 57 of IAS 38. 
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As an additional observation, we note business combination accounting requires contingent 
consideration to be recognized at fair value, even when such consideration is issued in the form of 
a derivative instrument that is classified in equity pursuant to Topic 815.  However, the ED 
indicates “contingent consideration in an asset acquisition shall be accounted for in accordance 
with other Topics.”  ASC 815-10-15 provides scope exceptions from derivative accounting for 
certain contracts, including some that are not traded on an exchange and others that involve an 
entity’s own equity.  Consequently, only derivative liabilities will affect the initial measurement 
of an acquired asset under the ED.  This particular inconsistency regarding the classification of 
derivatives between business combination accounting and asset acquisitions could be quite 
significant in future periods,5 and it will only obscure the similar underlying business economics 
of comparable R&D activities for users. 
 
Question 3:  This proposed Update does not provide guidance for determining whether a 
contingent payment relates to future services or consideration for the asset acquired.  
Paragraph 805-10-55-25 provides guidance for determining whether payments made to the 
seller in a business combination after the acquisition date relate to the acquisition of the 
business or the performance of future services by the seller.[sic]  Do you believe that 
additional guidance is necessary for assisting in making this determination in an asset 
acquisition?  If you believe additional guidance is necessary, please provide any factors that 
you believe should be considered in making this determination. 
 
We do not believe additional guidance in this area is necessary. 
 

* * * * * 
 

We would be pleased to discuss our comments with the FASB staff.  Please direct questions to 
Lee Graul, National Director of Accounting, at (312) 616-4667 or Adam Brown, Partner in the 
National Accounting Department, at (214) 665-0673. 
 
Very truly yours, 
/s/ BDO Seidman, LLP 

 

                                                            
5 We note that practice will continue to develop with respect to whether or not specific transactions 
constitute the purchase of a business, as defined by Statement 141(R), which will influence how prevalent 
this inconsistency may become. 
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