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International Accounting Standards Board
30 Cannon Street

London

EC4M 6XH

21 October 2010

Dear Sirs
Exposure draft ED/2010/6 — Revenue from Contracts with Customers

AstraZeneca welcomes the opportunity to comment on the proposals contained within the exposure
draft ED/2010/6.

We support the objectives of the exposure draft as set out in paragraphs IN1 and IN3. Our detailed
responses to the questions in the exposure draft are included as an Appendix to this letter. Our
responses have been drafted based on accounting for the specific revenue streams we have in the
Pharmaceutical sector, and do not address issues that may be specific to other industries but not
relevant to us (e.g. long term construction contacts). We draw your attention to our answers to
questions 3 and 4 where we highlight difficulties, or apparent unexpected accounting results, we have
encountered in applying the requirements of the exposure draft to common pharmaceutical industry
transactions. We also have concerns over the proposed disclosure requirements as set out in our
response to question 10.

This response represents the view of AstraZeneca PLC. Should you have any queries or wish to
discuss our response further, please do not hesitate to contact me on +44 1625 517279.

Yours faithfully

Andy Chard
Director of Financial Reporting

AstraZeneca Tel +44 (0)1625 582828
Alderiey House Fax +44 (0)1625 585022/582572
Alderley Park

Macclesfield

Cheshire SK10 4TF
England
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Appendix
Exposure draft ED/2010/6 — Revenue from Contracts with Customers

Question 1: Paragraphs 12-19 propose a principle (price interdependence) to help an entity
determine whether: (a) to combine two or more contracts and account for them as a single contract,
(b) to segment a single contract and account for it as two or more contracts; and (c) to account for a
contract modification as a separate contract or as part of the original contract. Do you agree with that
principle? If not, what principle would you recommend, and why, for determining whether (a) to
combine or segment contracts and (b) to account for a contract modification as a separate contract?

Response: We agree with the principle proposed.

Question 2: The boards propose that an entity should identify the performance obligations to be
accounted for separately on the basis of whether the promised good or service is distinct. Paragraph
23 proposes a principle for determining when a good or service is distinct. Do you agree with that
principle ? If not, what principle would you specify for identifying separate performance obligations and
why?

Response: We agree with the principle proposed.

Question 3: Do you think that the proposed guidance in paragraphs 25-31 and related application
guidance are sufficient for determining when control of a promised good or service has been
transferred to a customer? If not, why? What additional guidance would you propose and why?

Response: We support the proposed guidance in paragraphs 25 to 31 but note that judgement will still
need to be exercised in weighing up conflicting factors for certain more complicated contracts. For
example, in our business out-licensing agreements are becoming more common, where one party
‘sells’ to another the right to develop a particular compound in a specific way. Such agreements may
include clauses that indicate the purchaser has control of the asset (e.g. it has the ability to prevent
other entities directing the use of, and receiving benefit from, a good or service) but may not satisfy
any of the individual factors included in paragraph 30 (e.g. payment may be conditional on
achievement of future milestones by the purchaser, legal title of the intellectual property may not have
passed, physical possession may not be relevant, the design of the ‘product’ being sold may not be
customer specific). Even with the additional guidance included in B33 to B37, we struggle to
determine exactly how the exposure draft would require accounting for such contracts.

However, we don't believe that greater guidance and industry specific consideration should be
included in the standard. Rather, we believe that, applying the comparability principles contained
within paragraph 39 of the Framework, common interpretations of the requirements of paragraphs 25
to 31 should be allowed to develop to resolve such apparent difficulties in applying the proposed
standard.

Question 4: The boards propose that if the amount of consideration is variable, an entity should
recognise revenue from satisfying a performance obligation only if the transaction price can be
reasonably estimated. Paragraph 38 proposes criteria that an entity should meet to be able to
reasonably estimate the transaction price. Do you agree that an entity should recognise revenue on
the basis of an estimated transaction price? If so, do you agree with the proposed criteria in
paragraph 38? If not, what approach do you suggest for recognising revenue when the transaction
price is variable and why?

Response: We agree with this proposal. However, we have concerns with the application of the
exposure draft to royalty income streams, where we earn a royalty on sales made by a third party and
sales-related milestones, where we earn milestone income based on a third party achieving certain
sales thresholds. Under existing GAAP, royalty income is only recognised when the third party makes
a sale and we are reasonably able to estimate the levels of such sales. We believe that the point of
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sale by the third party is the right point at which to recognise royalty income in our statements.
Similarly, sales-related milestone income is currently recognised when it becomes receivable, i.e.
when the sales threshold is achieved.

However, under the new proposals, we are concerned that there may be an expectation that the point
of recognition of such income could be brought forward, even possibly to the point of contract
agreement, if income can be ‘reasonably estimated’. In practice, third party sales are very difficult to
predict with any level of certainty for any significant period of time in advance of those sales being
made. Under the wording of the exposure draft, it could be argued that we might be able to predict the
level of third party sales, and hence royalty income, to the level of certainty required under
paragraphs 38 and 39, for a period of perhaps one month, three months, a year (or some other time
period) in advance of the third party sale and therefore recognise revenue at some point in time
between contract agreements and third party sale. The use of such a point in time between contract
agreement and third party sale appears arbitrary, confusing to the user of financial statements,
implies a greater level of certainty over such income streams than exists in practice and is likely to
increase the level of inconsistency between financial statements. We would therefore request some
further guidance within the proposals on when such royalty and sales-related revenue streams should
be recognised. We consider it highly important that management judgement (on estimation of
revenue) should not create significant differences in the timing of recognition of such revenue streams
between entities.

Question 5: Paragraph 43 proposes that the transaction price should reflect the customer’s credit risk
if its effects on the transaction price can be reasonably estimated. Do you agree that the customer’s
credit risk should affect how much revenue an entity recognises when it satisfies a performance
obligation rather than whether the entity recognises revenue? If not, why?

Response: Although we do not consider that this proposal would result in a significant change to our
initial measurement of revenue in most cases, we believe that this proposal would increase the
complexity of recording revenue transactions and is not useful in industries where sales prices do not
include a margin for expected bad debt losses, such as the pharmaceutical industry. Recording a
judgement on customer credit risk on every sale, and making the corresponding adjustments to
revenue, will be onerous for a majority of preparers and we request that current accounting practice is

retained.

Question 6: Paragraphs 44 and 45 propose that an entity should adjust the amount of promised
consideration to reflect the time value of money if the contract includes a material financing
component (whether explicit or implicit). Do you agree? If not, why?

Response: We agree with this proposal.

Question 7: Paragraph 50 proposes that an entity should allocate the fransaction price to all separate
performance obligations in a contract in proportion to the stand-alone selling price (estimated if
necessary) of the good or service underlying each of those performance obligations. Do you agree? If
not, when and why would that approach not be appropriate, and how should the transaction price be
allocated in such cases?

Response: We agree with this proposal and support the boards’ attempt to provide greater clarity on
how the ‘value’ of individual performance obligations should be calculated.

Question 8: Paragraph 57 proposes that if costs incurred in fulfilling a contract do not give rise to an
asset eligible for recognition in accordance with other standards (for example IAS 2 or ASC Topic
330; IAS 16 or ASC Topic 360; and IAS 38 Intangible Assets or ASC Topic 985 on software), an entity
should recognise an asset only if those costs meet specified criteria. Do you think that the proposed
requirements on accounting for the costs of fulfilling a contract are operational and sufficient? If not,
why?

Response: We agree with this proposal.
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Question 9: Paragraph 58 proposes the costs that relate directly to a confract for the purposes of (a)
recognising an asset for resources that the entity would use to satisfy performance obligations in a
contract and (b) any additional liability recognised for an onerous performance obligation. Do you
agree with the costs specified? If not, what costs would you include or exclude and why?

Response: We agree with this proposal.

Question 10: The objective of the boards’ proposed disclosure requirements is to help users of
financial statements understand the amount, timing and uncertainty of revenue and cash flows arising
from contracts with customers. Do you think the proposed disclosure requirements will meet that
objective? If not, why?

Response: We believe that, in the normal course of business, we would generally not have any
‘contract balances’ and we do not feel that the proposed disclosures would give any meaningful
information to users of our financial statements. We feel that these disclosures are only relevant when
considering long-term contracts rather than all revenue contracts, which for us generally result in
revenue recognition immediately (or shortly after) the performance obligation is satisfied. Mandating
this disclosure for all contracts currently accounted for under IAS 18 will, in our opinion, force
companies into onerous disclosure preparation which will provide information that is neither relevant
nor useful to the users of the financial statements. Our objection with the proposed disclosure is
similar in many ways to that we, and many other contributors, expressed on the proposed mandatory
use of a direct cash flow statement in the discussion paper 'Preliminary views of Financial Statements
Presentation’.

Question 11: The boards propose that an entity should disclose the amount of its remaining
performance obligations and the expected timing of their satisfaction for contracts with an original
duration expected to exceed one year. Do you agree with that proposed disclosure requirement? If
not, what, if any, information do you think an entity should disclose about its remaining performance
obligations?

Response: We agree with the requirements included in paragraphs 77 and 78.

Question 12: Do you agree that an entity should disaggregate revenue into the categories that best
depict how the amount, timing and uncertainty of revenue and cash flows are affected by economic
factors? If not, why?

Response: We agree with the requirements included in paragraph 74.

Question 13: Do you agree that an entity should apply the proposed requirements retrospectively (i.e.
as if the entity had always applied the proposed requirements to all contracts in existence during any
reporting periods presented)? If not, why? Is there an alternative transition method that would
preserve trend information about revenue but at a lower cost? If so, please explain the alternative and

why you think it is better.

Response: In principle, we agree that the proposed requirements should be applied retrospectively
but, for practical purposes, suggest that the period of implementation of this standard should be of
such a length to allow entities to fully assess the impact of the requirements on past transactions. The
requirement for full retrospective application (on all material contracts) is likely to be onerous on the
preparers of financial statements and while we believe it is preferable to having two different revenue
recognition standards applied to similar transactions in the same set of financial statements, we ask
the boards to consider the amount of manual restatement preparers will need to undertake in setting
the adoption date.
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Question 14: The proposed application guidance is intended fto assist an entity in applying the
principles in the proposed requirements. Do you think that the application guidance is sufficient to
make the proposals operational? If not, what additional guidance do you suggest?

Response: Whilst we are keen not to expand the proposed application guidance significantly, as we
believe that the Standard would be in danger of becoming become a rules-based rather than
principles-based standard, we draw your attention to our responses to questions 3 and 4 above. We
believe that further guidance in the area of royalties may be useful for the preparers of financial
statements.

Question 15: The boards propose that an entity should distinguish between the following types of
product warranties:

a) a warranty that provides a customer with coverage for latent defects in the product. This does
not give rise to a performance obligation but requires an evaluation of whether the entity has
satisfied its performance obligation to transfer the product specified in the contract.

b) a warranty that provides a customer with coverage for faults that arise after the product is
transferred to the customer. This gives rise to a performance obligation in addition to the
performance obligation to transfer the product specified in the contract. Do you agree with the
proposed distinction between the types of product warranties? Do you agree with the
proposed accounting for each type of product warranty? If not, how do you think an entity
should account for product warranties and why?

Response: We agree with this proposal, although we consider our pharmaceutical business does not
have any warranties that would fall under (b) above.

Question 16: The boards propose the following if a licence is not considered to be a sale of
intellectual property: (a) if an entity grants a customer an exclusive licence to use its intellectual
property, it has a performance obligation to permit the use of its intellectual property and it satisfies
that obligation over the term of the licence; and (b) if an entity grants a customer a non-exclusive
licence to use its intellectual property, it has a performance obligation to transfer the licence and it
satisfies that obligation when the customer is able to use and benefit from the licence. Do you agree
that the pattern of revenue recognition should depend on whether the licence is exclusive? Do you
agree with the patterns of revenue recognition proposed by the boards? Why or why not?

Response: We believe that for most out-licensing deals, taking into account the situation outlined in
paragraph B38, we satisfy our performance conditions up-front on the granting of the right to use the
intellectual property associated with a compound and therefore believe that recognition of revenue is
appropriate at this point (although payments dependent on the third party achieving certain
development or sales milestones are often so uncertain that, applying the requirements of paragraphs
38 and 39, will result in recognition of the milestone payments once the development or sales
milestone is achieved by the third party). In some cases, we can see that deferral of revenue over the
period of an agreement would be appropriate but we do not believe that the distinction between
exclusive and non-exclusive is the decisive factor in coming to this judgement for a pharmaceutical
business. In our view, the length of the licence is more important, i.e. if the licence is granted for the
majority of the patent life, it is effectively a sale and should be recognised upfront and if not, it is
effectively the rental of our asset (intellectual property) for a set period and should be recognised over
that period. For example, revenue from two non-exclusive licences granted for the same 5 year period
(for an asset with 10 year patent protection) should, in our view, both be recognised as licence rentals
on a straight line basis over 5 years.
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Question 17: The boards propose that in accounting for the gain or loss on the sale of some non-
financial assets (for example, intangible assets and property, plant and equipment), an entity should
apply the recognition and measurement principles of the proposed revenue model. Do you agree? If
not, why?

Response: We agree with this proposal.





