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Comment on the Exposure Draft“Revenue from Contracts with Customers” 

 

Dear Sir／Madam 

 

 Thanks for the opportunity to comment on the Exposure Draft“Revenue from 

Contracts with Customers.” 

 

Measurement of revenue 

Question 5－Collectibility 

  Do you agree that the the customer,s credit risk should affect how much revenue an  

entity recognises when it satisfies a performance obligation rather than whether the  

entity recognises revenue？          

Comment 

  I do not agree. Customer,s credit risk should not affect measurement of revenue. It  

should affect measurement of receivable as provision for bad debts.  

The basis is as follows. 

１．If an entity feels uneasy about customer,s credit risk, it dose not enter into  

contract with such customer and dose not transfer good or service, that is, when the 

entity satisfies a performance obligation the entity is sure that it will receive full 

amount of promised consideration. Therefore, at this time, adjustment of this 

amount is unnecessary. Collectobility after satisfaction of performance obligation 

should affect measurement of receivable rather than revenue.   

２． Explanation and example 20 in paragraph B79 would be irrational. 

（1）In practice it is impossible that an entity assesses credit risk of specific customer 

by percentage. Alternatively an entity estimates, on the basis of its experience, a 

proportion of bad debts to total receivables of all customers. 

（2）Credit risk of specific customer is its own risk and independent of characteristics 

of contracts. Therefore 10 per cent is inappropriate figure to assess crdit risk of 
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specific customer. 

（3）Probability-weighted amount（CU900）is meaningless figure. In the case of 

example 20 the entity will receive CU100, CU0, or some of CU100. Probability of a 

chance that the entity will receive CU900 is unknown.   

３．Arguments in paragraph BC97－BC98(a)(b)(c) would be inappropriate for credit  

risk of specific customer. As stated before, when the entity satisfies a performance  

obligation the entity is sure that it will receive full amount of promised consideration. 

Therefore an entity,s assessment of collectibility related with customer,s credit risk  

could not affect whether the entity recognises revenue.   

４．Explanation in paragraph 36 disregards difference between customser,s credit  

risk and factors listed in paragraph 39. These are different to each other.   

 As for factors listed in paragraph 39（for example, volatility in the market）these  

factors cause amount of transaction price uncertainty at the time when an entity  

satisfies a performance obligation. Therefore to estimate the amount of transaction  

price is required.   

With regard to customer,s credit risk amount of transaction price is fixed at that  

time. Therefore estimation is not required.     

 

Question 6－The time value of money 

Comment 

I do not agree with proposal in paragraph 44 and 45. The time value of money should  

not affect the amount of consideration even if the contract includes a material  

financing component.         

  Financial statements should represent actual performance of entity as the result of   

management decisions rather than economic feature based on assumption.   

  In the case of example 22 in paragraph B84 the actual amount which the entity  

receives is CU8,000. CU8,800 is hypothetical amount. To represent such hypothetical  

revenue misleads users and obscures stewardship of management.    

 

Yours faithfully 

 

 

Takeshi Imamura 
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