
 

 
 
 
 
March 15, 2012 
 
 
 
Susan M. Cosper, CPA 
Technical Director 
FASB 
401 Merritt 7 
PO Box 5116 
Norwalk, CT 06856-5116 
 
Re: November 14, 2011 Exposure Draft of a Proposed Accounting Standards Update 
(ASU)--Revised, Revenue Recognition (Topic 605): Revenue from Contracts with 
Customers [File Reference No. 2011-230] 
 
Dear Ms. Cosper: 
 
One of the objectives that the Council of the American Institute of Certified Public 
Accountants (AICPA) established for the PCPS Executive Committee is to represent the 
views of local and regional firms on professional issues in keeping with the public 
interest, primarily through the Technical Issues Committee (TIC).  This communication is 
in accordance with that objective. These comments, however, do not necessarily reflect 
the positions of the AICPA. 
 
TIC has reviewed the Revised ED and is providing the following comments for your 
consideration.  
 

GENERAL COMMENTS 
 
TIC believes the Revised ED represents a significant improvement over the original ED. 
The specific comments below address remaining issues concerning clarity of the guidance 
and the need for additional illustrative examples.  
 

SPECIFIC COMMENTS 
 
Question 1: Paragraphs 35 and 36 specify when an entity transfers control of a good or 
service over time and, hence, when an entity satisfies a performance obligation and 
recognizes revenue over time. Do you agree with that proposal? If not, what alternative do 
you recommend for determining when a good or service is transferred over time and why? 
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Control 
 
TIC agrees with the Boards’ proposal to base the recognition of revenue on a transfer of 
control to the customer with the use of control-based concepts to determine the timing of 
revenue recognition and with the proposed definition of control. However, TIC believes 
the practical application of a control model differs for goods, services or rights to use the 
entity's assets.  
 
Application of a control concept to the non-goods categories will be challenging. TIC 
requests more robust supporting guidance and welcomes the Boards' efforts to provide 
indicators of when control is transferred and specific examples of how to apply the 
necessary judgments and disclosure for each of the different categories (i.e., services, 
work-in-progress or the right to use an entity’s assets). TIC believes that a control 
principle is operational only if supported with appropriate guidance/discussion of the 
concepts to be considered in its application.  TIC believes the following example 
represents part of the necessary guidance that should be included in the final standard: 

 
 A service contract—An entity has entered into a consulting contract to 

develop a strategic plan for another entity for a fixed fee. The service is 
provided over time, and control is given to the customer at various points as 
items are delivered. However, until the plan itself is delivered, the contract has 
not been fulfilled. This example could include various revenue recognition 
considerations that would be needed to properly analyze this type of service 
contract. 

 
Practicability of alternate use 
 
When evaluating whether an asset has an alternative use to the entity, an entity shall 
consider at contract inception the effects of contractual and practical limitations on the 
entity’s ability to readily direct the promised asset to another customer (paragraph 36). 
TIC supports this concept but believes more examples are needed to illustrate the types 
of practical limitations that would cause the entity to conclude that it has not created an 
asset having an alternative use, as discussed in paragraphs 35(b) and BC94. Based on the 
examples given in the ED, some may believe that practical limitations relate to cost issues 
only; whereas others may have a different point of view as to the scope of the term. 
Without further guidance, inconsistencies in practice may occur. TIC recommends the 
following examples for inclusion in the final standard to illustrate the practical limitations 
that could arise in various types of contracts: 
 

 Assets (such as a building) constructed on the customer’s property. The entity 
could not take it back and sell it to another customer. 

 Production of boxes stamped with the customer’s logo. Once the logo is on the 
box, the box cannot be re-sold to another customer. 
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 Licensing customized R&D technology to customers. Describe various types of 
practical limitations that could arise for either the seller or the customer that 
would affect the seller’s recognition of revenue.  

 
Temporary control 
 
TIC shares the concern expressed in the Alternative View (paragraph 375) regarding the 
accounting for revenue to be recognized for licensing arrangements, sales-based royalty 
payments for intellectual property and other instances of temporary control, such as 
sales with a lengthy right of return or momentary ownership of an asset.  TIC 
recommends the Board clarify temporary v. non-temporary control and differentiate 
temporary control related to goods/products (leasing) and services (if any). In particular, 
additional guidance may be necessary to differentiate royalty licenses, consignment sales 
and goods sold with rights of return.  
 
For example, TIC is aware of certain arrangements in the pharmaceutical industry that 
permit a right of return period of up to one year and other arrangements in the retailing 
industry that permit the customer (e.g., Walmart) to take advantage of an unlimited right 
of return with its suppliers. Examples should be added to the final standard to explain 
how the guidance on rights of return, put options and consignment sales would be 
applied to such situations.  
 
Question 2: Paragraphs 68 and 69 state that an entity would apply Topic 310 (or IFRS 9, if 
applicable) to account for amounts of promised consideration that the entity assesses to be 
uncollectible because of a customer’s credit risk. The corresponding amounts in profit or 
loss would be presented as a separate line item adjacent to the revenue line item. Do you 
agree with those proposals? If not, what alternative do you recommend to account for the 
effects of a customer’s credit risk and why? 
 
TIC agrees with the Boards that revenue should be recognized at the amount of 
consideration to which the entity expects to be entitled. TIC also supports the Boards’ 
conclusion that a company would exclude expectations of collectibility when determining 
the transaction price and should therefore recognize revenue at the “gross” amount, with 
the effect of customer credit risk accounted for separately. 
 
However, the ED would also require that the effects of the customer’s credit risk be 
reflected as a separate line item adjacent to the revenue line item. TIC does not think that 
the Board should dictate where the effect of the credit risk should be presented on the 
statement of operations. While the reporting enterprise should provide transparent 
disclosure of the potential impairment loss as a result of the customer’s credit risk, there 
is no direct connection between revenue recognized in particular reporting periods and 
impairment losses recognized in that reporting period. Indeed, there may be no direct 
connection between the reporting entity’s economic and operational performance and 
the factors that impact the customers’ credit risks.  
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The impact of the credit loss is not materially different from the other risks and losses 
that an entity may have experienced in operating a business. An entity should have the 
flexibility to decide what would be the most appropriate presentation and disclosures to 
reveal the losses to the users of its financial statements. For example, presenting the 
effect of credit risk as a contra-revenue item would be an appropriate conclusion for a 
manufacturer or retailer. However, health care institutions want to distinguish charity 
care and contractual allowances from patient bad debts and may prefer a split 
presentation approach whereby charity care and contractual allowances are presented as 
contra-revenue and credit losses from patients are presented within the expense section 
of the statement of operations.  
 
TIC therefore recommends that flexibility be permitted in the placement of the effects of 
credit risk. TIC believes such flexibility will evolve along industry lines in a manner that 
will most accurately portray the substantive performance of an entity and will result in a 
presentation that is relevant for the respective financial statement users. It has the added 
advantage of being a principles-based approach that would result in minimal changes in 
current practice. Under TIC’s proposed approach to provide presentation options, the 
entity should be required to disclose its accounting policy related to the effects of credit 
risk. 
 
Question 3: Paragraph 81 states that if the amount of consideration to which an entity will 
be entitled is variable, the cumulative amount of revenue the entity recognizes to date 
should not exceed the amount to which the entity is reasonably assured to be entitled. An 
entity is reasonably assured to be entitled to the amount allocated to satisfied performance 
obligations only if the entity has experience with similar performance obligations and that 
experience is predictive of the amount of consideration to which the entity will be entitled. 
Paragraph 82 lists indicators of when an entity’s experience may not be predictive of the 
amount of consideration to which the entity will be entitled in exchange for satisfying those 
performance obligations. Do you agree with the proposed constraint on the amount of 
revenue that an entity would recognize for satisfied performance obligations? If not, what 
alternative constraint do you recommend and why? 
 
TIC supports the general principle of paragraph 81 but dislikes the term “reasonably 
assured.” Use of this term will be confusing in comparison to ASC 310-10-35-10 (Losses 
from Uncollectible Receivables), which apparently is not being amended by the 
Codification Amendments ED issued on January 4, 2012. The requirements of ASC 310-
10-35-10 are based on whether it is probable that the entity will be unable to collect all 
amounts due (the “probable” terminology).  
 
TIC therefore agrees with the Alternative View presented in paragraph BC376(b) that the 
term should be removed or a better term used. TIC prefers the use of the “probable” 
terminology. It is well understood and, if retained, would minimize unnecessary change 
and eliminate a potentially new, undefined term from the literature. If the Boards decide 
the “reasonably assured” language should be retained, it should be a glossary term and 
should be distinguished from the notion of “probable.” The definition should incorporate 
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the discussion in paragraphs BC201 (last sentence) and BC202-203. These paragraphs 
imply that the notion of reasonably assured is not meant to include collectibility factors. 
 
Question 4: For a performance obligation that an entity satisfies over time and expects at 
contract inception to satisfy over a period of time greater than one year, paragraph 86 
states that the entity should recognize a liability and a corresponding expense if the 
performance obligation is onerous. Do you agree with the proposed scope of the onerous 
test? If not, what alternative scope do you recommend and why? 
 
TIC agrees with the proposed scope of the onerous test in the Revised ED. 
 
Question 6: For the transfer of a nonfinancial asset that is not an output of an entity’s 
ordinary activities (for example, property, plant, and equipment within the scope of Topic 
360, IAS 16, or IAS 40), the Boards propose amending other standards to require that an 
entity apply (a) the proposed guidance on control to determine when to derecognize the 
asset and (b) the proposed measurement guidance to determine the amount of gain or loss 
to recognize upon derecognition of the asset. Do you agree that an entity should apply the 
proposed control and measurement guidance to account for the transfer of nonfinancial 
assets that are not an output of an entity’s ordinary activities? If not, what alternative do 
you recommend and why? 
 
TIC supports the proposed amendments to require an entity to apply the recognition and 
measurement principles of the Revised ED to nonfinancial assets (including property, 
plant and equipment within the scope of Topic 360 and intangible assets within the scope 
of Topic 350). TIC also agrees that the entity should not recognize revenue in these 
transactions but instead should recognize gains or losses, as appropriate, which would be 
classified as other income (expense).  
 
Disclosures 
 
Disaggregation of Revenue 
 
TIC welcomed the Board’s proposal (paragraph 116) that a nonpublic entity need not 
apply the disclosure requirements in paragraph 114 and 115 for the disaggregation of 
revenue. 
 
Tabular Reconciliation of Contract Assets and Liabilities 
 
TIC welcomed the Board’s proposal that a nonpublic entity may elect not to provide a 
reconciliation of contract balances (paragraph 117), the amount of transaction price 
allocated to remaining performance obligations (paragraph 119), a reconciliation of 
liability balances recognized from onerous performance obligations (paragraph 123), and 
a reconciliation of asset balances recognized from the costs to obtain or fulfill a contract 
with a customer (paragraph 128). It is not cost-beneficial for a nonpublic entity to 
provide these disclosures as the stakeholders of the nonpublic entities most likely will 
have access to such information. 
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Transition 
 
TIC members could not agree on a preferred transition method. Some support 
retrospective application, while others believe retrospective application will be 
burdensome for many entities. These members generally support the point of view 
expressed by the Private Company Financial Reporting Committee (PCFRC), which 
recommended that retrospective application should not be required for nonpublic 
entities. The PCFRC preferred an optional approach that would instead allow disclosure 
of the retroactive impact of the Proposed ASU. 
 
TIC appreciates the opportunity to present these comments on behalf of PCPS member 
firms. We would be pleased to discuss our comments with you at your convenience. 
 
Sincerely, 

 
Karen Kerber, Chair 
PCPS Technical Issues Committee 
 
cc: PCPS Executive and Technical Issues Committees 
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