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COMMENT LETTER OF RUSSIAN NATIONAL ORGANIZATION FOR FINANCIAL
ACCOUNTING AND REPORTING STANDARDS (NOFA)

International Accounting Standards Board
30 Cannon Street

London EX4V 6XH

United Kingdom

13 March 2012

Subject: IASB Exposure Draft ED/2011/6 Revenue from Contracts with Customers and FASB
Proposed Accounting Standards Update Revenue Recognition (Topic 605) — Revenue from
Contracts with Customers

Dear Sir, Madam,

We appreciate the opportunity to provide our comments to the Exposure Draft Revenue from
Contracts with Customers issued by International Accounting Standards Board (IASB) and the U.S.
Financial Accounting Board (FASB). We are happy to contribute to the development of a common
revenue recognition standard and related guidance for U.S. GAAP and IFRS (as an expert group for
IFRS adoption in Russia authorized by the Ministry of Finance of Russian Federation).

Our comments and suggestions are summarized below.

Question 1: Paragraphs 35 and 36 specify when an entity transfers control of a good or
service over time and, hence, when an entity satisfies a performance obligation and recognises
revenue over time. Do you agree with that proposal? If not, what alternative do you
recommend for determining when a good or service is transferred over time and why?
Response: In general we agree with the proposed criteria. And we highly appreciate the work done
by the boards on elaborating these concepts as we can see from the paragraphs BC82- BC103 of the
Basis for Conclusions.

But taking into consideration the reasoning presented in the paragraphs BC87, BC90 and BC91, we
would advise to amend the current wording of paragraphs 35 with a prominent remark that it applies
to both variants of transfer to the customer control of the asset as it is created or enhanced: either in
the process of creation or enhancing (e.g. gradual transfer of control of work in progress), either on
completion of this process (e.g. transfer of control of finished asset or work). In our opinion, such
adjustment will preclude any possible misunderstanding that is especially relevant for entities of
construction industry that currently use a percentage of completion method under IAS 11.

At the same time we acknowledge that the criteria in paragraphs 35 and 36 are quite complicated
and theoretical, and that additional industry guidance on their application will be required (for such
industries as: construction, entertainment and media, healthcare etc.).
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Question 2: Paragraphs 68 and 69 state that an entity would apply IFRS 9 (or IAS 39, if the
entity has not yet adopted IFRS 9) or ASC Topic 310 to account for amounts of promised
consideration that the entity assesses to be uncollectible because of a customer’s credit risk.
The corresponding amounts in profit or loss would be presented as a separate line item
adjacent to the revenue line item. Do you agree with those proposals? If not, what alternative
do you recommend to account for the effects of a customer’s credit risk and why?

Response: We cannot fully agree with the proposals because of our following position.

We suppose that revenue should be recognised at the amount to which the entity reasonably expects
to be entitled without any specific adjustments for expectations about the collectibility of the
promised consideration at the moment of recognition (once the criteria for recognition are met).

We suppose that the collectibility as well as the customer’s credit risk are the notions that relate to
the accounts receivable and should be accounted for any impairment losses (and reversals) of
accounts receivable in accordance with IFRS 9 or IAS 39.

We cannot agree that the profit or loss arisen from adjustments to customer’s credit risk should be
presented as a separate line item adjacent to the revenue line item, for the following reasons.

0 If we consider the accounts receivable as financial instruments then this way of presentation
will rise inconsistency with accounting of impairment loss (and reversals) due to credit risks of
other financial assets (e.g. loans).

0 Revenue is an important analytical indicator that reflects the actual volume of the entity’s
operational activity and there is more sense in measuring it at the amounts to which the entity is
reasonably entitled upon selling goods or rendering services.

0 In practice it is often not possible (or too costly) to evaluate the credit risk of a particular
customer at the moment of selling goods or rendering services.
0 The proposed way of presentation will raise issues with subsequent accounting of

impairment loss (and reversals) due to credit risks of accounts receivable, when the profit or loss
related to the sales of previous period will adjust the revenue from sales of the reporting year.

O According to the proposed way of presentation it is possible that the top line of the
Statement of comprehensive income will be negative (when losses from subsequent adjustments on
credit risks related to the sales of previous periods will exceed the revenue of reporting year) or
positive without real sales in the reporting year (when profit from subsequent adjustments on credit
risks related to the sales of previous periods will be recognised).

O The net amount of revenue according to the proposed way of presentation will be
incomparable with the corresponding cash flows for the reporting period.

As an alternative we propose to continue use the current way of presentation of profit or loss arisen
from adjustments to customer’s credit risk, i.e. as other operational gains and losses.

Question 3: Paragraph 81 states that if the amount of consideration to which an entity will be
entitled is variable, the cumulative amount of revenue the entity recognises to date should not
exceed the amount to which the entity is reasonably assured to be entitled. An entity is
reasonably assured to be entitled to the amount allocated to satisfied performance obligations
only if the entity has experience with similar performance obligations and that experience is
predictive of the amount of consideration to which the entity will be entitled. Paragraph 82
lists indicators of when an entity’s experience may not be predictive of the amount of
consideration to which the entity will be entitled in exchange for satisfying those performance
obligations. Do you agree with the proposed constraint on the amount of revenue that an
entity would recognise for satisfied performance obligations? If not, what alternative
constraint do you recommend and why?

Response: In general we agree with the proposed criteria. At the same time we should attract you
attention to the following points.
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O To some extend the proposed constraint discriminates against the newly-organised entities
that do not have predictive experience with similar performance obligations.

0 The decision on evaluating the entity’s experience and recognition of variable consideration
are of highly judgmental nature that creates a field for potential manipulations with revenue.

O The proposed concepts will require from auditors to apply additional resources for
evaluation of judgments made by the management that will increase the overall costs on financial
reporting.

Question 4: For a performance obligation that an entity satisfies over time and expects at
contract inception to satisfy over a period of time greater than one year, paragraph 86 states
that the entity should recognise a liability and a corresponding expense if the performance
obligation is onerous. Do you agree with the proposed scope of the onerous test? If not, what
alternative scope do you recommend and why?

Response: We cannot fully agree with the proposals and would advise to elaborate the accounting
concepts for the onerous contracts with customers with regard to the following consideration.
According to our understanding the adoption of Exposure Draft in its current wording will lead to a
significant limitation of scope of onerous contracts accounting. The onerous contracts are currently
accounted for in accordance with regulation of IAS 37. But according to the paragraph D21 of this
Exposure Draft the IAS 37 will not to the rights and obligation arising from contracts with
customers. Thus the accounting of onerous contracts with customers should be fully regulated by
this Exposure Draft, and we would advise to extend its scope to the following cases:

0 Onerous performance obligation that is satisfied at a point in time (for example when an
entity at or after the inception of a contract for supply of goods evaluates this contract as onerous
according to the set criteria, regardless whether these goods already exist in the entity). Such
consideration also makes sense and adds consistency in case, when an entity enters in a bundle of
performance obligations both satisfied at a point in time and satisfied over a period of time one of
which is onerous.

0 Onerous performance obligation that is satisfied over time, not with a period greater than
one year, but with period overlapped over the reporting date. As a practical expedient the purpose of
interim reporting, in IAS 34 it could be provided that an entity need not to apply the onerous test for
the performance obligation that is satisfied over time but not overlapped over the year reporting
date.

We do not agree that the onerous test should apply at the performance obligation level. In our
opinion, it does not correspond with the well-elaborated and reasonable approached to contract
identification and combination, as well as a logic of allocation of profit margin among the
performance obligation within a contract. We would advise to apply the onerous test the contract
level.

We suppose that the composition of costs to satisfying performance obligation should include a
rational allocation of overhead production costs (or an analogue for non-production industries), but
not only costs that relates directly to a contract that listed in paragraph 92.

Question 5: The boards propose to amend IAS 34 and ASC Topic 270 to specify the
disclosures about revenue and contracts with customers that an entity should include in its
interim financial reports. The disclosures that would be required (if material) are:

* The disaggregation of revenue (paragraphs 114 and 115)

* A tabular reconciliation of the movements in the aggregate balance of contract assets and
contract liabilities for the current reporting period (paragraph 117)

* An analysis of the entity’s remaining performance obligations (paragraphs 119-121)

* Information on onerous performance obligations and a tabular reconciliation of the
movements in the corresponding onerous liability for the current reporting period
(paragraphs 122 and 123)
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* A tabular reconciliation of the movements of the assets recognized from the costs to obtain
or fulfil a contract with a customer (paragraph 128).

Do you agree that an entity should be required to provide each of those disclosures in its
interim financial reports? In your response, please comment on whether those proposed
disclosures achieve an appropriate balance between the benefits to users of having that
information and the costs to entities to prepare and audit that information. If you think that
the proposed disclosures do not appropriately balance those benefits and costs, please identify
the disclosures that an entity should be required to include in its interim financial reports.
Response: We do not agree with the proposals. We suppose this requirement for such an extensive
disclosure does not meet the cost constraint on useful financial reporting and will be too
burdensome both for public and non-public entities. We suppose that the disclosure listed
requirements should not be applicable to the interim financial reports. As a compromise variant
(that still will not fully satisfy the preparers) we could advise to amend IAS 34 with requirements to
disclose a condensed set of information about revenue and contracts with customers.

Question 6: For the transfer of a non-financial asset that is not an output of an entity’s
ordinary activities (for example, property, plant and equipment within the scope of IAS 16 or
IAS 40, or ASC Topic 360), the boards propose amending other standards to require that an
entity apply (a) the proposed requirements on control to determine when to derecognise the
asset, and (b) the proposed measurement requirements to determine the amount of gain or
loss to recognise upon derecognition of the asset. Do you agree that an entity should apply the
proposed control and measurement requirements to account for the transfer of non-financial
assets that are not an output of an entity’s ordinary activities? If not, what alternative do you
recommend and why?

Response: We fully agree with the proposals.

Sincerely yours,

2

Askold Birin, W‘l

Chairman of the National Accounting Standards Board

www.eng.nsfo.ru





