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Comment Letter No. 4

a# Texas Society of
CPA certified Public Accountants

August 16, 2013

Technical Director

Financial Accounting Standards Board
401 Merritt 7

P.O. Box 5116

Norwalk, CT 06856-5116

RE: File Reference No. PCC-13-03; Derivatives and Hedging (Topic 815). Accounting for Certain
Receive —Variable, Pay — Fixed Interest Rate Swaps

To Whom It May Concern:

One of the expressed goals of the Texas Society of Certified Public Accountants (TSCPA) is to speak
on behalf of its members when such action is in the best interest of its members and serves the cause
of Certified Public Accountants in Texas, as well as the public interest. The TSCPA has established a
Professional Standards Committee (PSC) to represent those interests on accounting and auditing
matters. The views expressed herein are written on behalf of the PSC, which has been authorized by
the TSCPA Board of Directors to submit comments on matters of interest to the committee
membership. The views expressed in this letter have not been approved by the TSCPA Board of
Directors or Executive Board and, therefore, should not be construed as representing the views or
policy of the TSCPA.

We are happy to have the opportunity to respond to the above-referenced exposure draft (ED) of the
Private Company Council.

Question 1: Please describe the entity or individual responding to this proposed Update. For
example:

1. Please indicate whether you primarily are a preparer, user, public accountant, or other (if
other, please specify).

2. If you are a preparer of financial statements, please indicate whether your entity is
privately held or publicly held and describe your primary business and its size (in terms
of annual revenue, the number of employees, or other relevant metric).

3. Ifyou are a public accountant, please describe the size of your firm (in terms of number
of partners or other relevant metric) and indicate whether your practice focuses primarily
on public entities, private entities, or both.

4. If you are a user of financial statements, please indicate in what capacity (for example,
lender, investor, analyst, or rating agency) and whether you primarily use financial
statements of private entities or those of both private entities and public entities.

The Texas Society of CPAs is a nonprofit professional association with over 27,000 members. All
members of the TSCPA Professional Standards Committee are Certified Public Accountants. The PSC
includes members who, as public accountants, assist in the preparation of financial statements for
private company clients. Committee membership also includes members who are employed by private
companies, nonprofit organizations, and governmental entities, and many of these members are
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responsible for preparing financial statements for their employers. Members in public practice include
sole practitioners, partners in small and large firms, and individuals involved in financial consulting. All
members of the PSC are involved in the preparation or use of financial statements, whether for clients,
an employer, or as an expert witness/consultant.

Question 2: Do you agree that the scopes of both the combined instruments approach and the
simplified hedge accounting approach should exclude financial institutions described in
paragraph 942-320-50-1, such as banks, savings and loan associations, savings banks, credit
unions, finance companies, and insurance entities? If not, please explain why. Are there any
other entities that should be excluded? (See also Question 3 below.)

Based on the reasons given on page 24 (BC 10), which state: (1) confusion due to a number of
different types of derivative transactions that financial institutions and similar entities typically enter into,
and (2) unintended regulatory consequences, we are in favor of this scope exclusion. We have no
recommendations regarding other entities that should be excluded.

Question 3: Should the Board consider expanding the scope of either the combined instruments
approach or the simplified hedge accounting approach (or both) to other entities, such as
publicly traded companies or not-for-profit entities? If the scope is expanded to other entities,
what changes, if any, should the Board consider for these approaches? Please explain why.

The overwhelming use of derivatives for not-for-profit entities is the plain vanilla swap noted in this ED.
For that reason, we are in favor of expanding the scope of this ED to include not-for-profit entities.

Question 4: Do you agree with the required criteria for applying the combined instruments
approach and the simplified hedge accounting approach, respectively? If not, please explain
why. . ;

We are in agreement with the required criteria.

Question 5: Do you agree with the differences in criteria for applying the combined instruments
approach versus the simplified hedge accounting approach? If not, please explain why.

We have no problem with the differences in criteria for applying the combined instruments approach
versus the simplified hedge accounting approach.

Question 6: For applying the combined instruments approach, should additional criteria about
management’s intent to hold the swap to maturity (uniess the borrowing is prepaid) be
included? Please explain why.

We believe management'’s intent to hold the swap or buy out of it at a future date is irrelevant. It is
management’s responsibility to explain why they chose one of two options to account for their interest
rate swap using the combined or simplified hedging approach. Additionally, any comment with the
footnotes and disclosures about intent may lead to assumptions and conclusions by the reader of the
financial statements that are not justified or foreseeable. Thus, we are opposed to any additional
criteria regarding management’s intent.
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Question 7: Under the combined instruments approach, should there be a requirement that
there have been no adverse developments regarding the risk of counterparty default such that
the swap is not expected to be effective in economically converting variable-rate borrowing to
fixed-rate borrowing? Please explain why or why not.

We are opposed to this requirement. Such a requirement would force management to resort to
speculation which could result in confusion and misinterpretation by the users of the financial
statements.

Question 8: Do you agree that the primary difference between settlement value (that is, the
amount to be paid to or received from the swap counterparty to terminate the swap) and fair
value is that generally the nonperformance risk of the swap counterparties is not considered in
the settlement value? If not, please explain why.

We are in agreement with this statement. Nonperformance risk of the swap counterparties should not
be considered in the settlement value as it would be highly speculative and subject to manipulation and
would also require additional standards to control how nonperformance risk can be measured and
valued.

Question 9: Would disclosure of the swap’s settlement value (instead of its fair value)
adequately provide users of financial statements with an indication of potential future cash
flows if the swap were to be terminated at the reporting date? If not, please explain why.

We agree, as we believe settlement value is most relevant as of the reporting date and most easily
understood by non-technical users of financial statements.

Question 10: Are the costs of obtaining and auditing settlement value significantly less than fair
value? Please explain why. o

We believe the costs are less because settlement value is easier to obtain as it is arrived at by the
counterparty.

Question 11: Do you agree that the following should be disclosed if the combined instruments
approach is applied and that no additional disclosures should be required? If not, please
explain why.

a. The settlement value of the swap (along with the valuation method and assumptions)

b. The principal amount of the borrowing for which the forecasted interest payments have
been swapped to a fixed rate and the remaining principal amount of the borrowing that
has not been swapped to a fixed rate

c. The location and amount of the gains and losses reported in the statement of financial
performance arising from early termination, if any, of the swap

d. The nature and existence of credit-risk-related contingent features and the
circumstances in which the features could be triggered in a swap that is in a loss
position at the end of the reporting period.
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We agree with the disclosure and believe it to be adequate.

Question 12: Do you agree that the current U.S. GAAP disclosures, including those under
Topics 815 and 820 should apply for a swap accounted for under the simplified hedge
accounting approach and that the settlement value may be substituted for fair value, wherever
applicable? If not, please explain why.

We agree with the disclosure and that settlement value may be substituted for fair value, whenever
applicable.

Question 17: Do you agree that the formal d‘ocumentation required by paragraph 815-20-25-3 to
qualify for hedge accounting must be completed within a few weeks of hedge designation under
the simplified hedge accounting approach? If not, please explain why.

We are generally in agreement that a reasonable time frame should be adhered to for completion of the
formal documentation. However, we believe the Board should provide a more definitive time period
than “within a few weeks.” Such a nebulous time frame often leads to self-serving interpretation and
delays that could cause problems.

Question 18: Do you agree that entities within the scope of this proposed Update shouid be
provided with an option to apply the amendments in this proposed Update using either (a) a
modified retrospective approach in which the opening balances of the current period presented
would be adjusted to reflect application of the proposed amendments or (b) a full retrospective
approach in which financial statements for each individual prior period presented and the
opening balances of the earliest period presented would be adjusted to reflect the period-
specific effects of applying the proposed amendments? If not, please explain why.

We are in agreement with the option provided as this would enable entities to present consistent and
comparable information for similar transactions that have occurred in the previous period/periods.

Question 19: Do you agree that an entity within the scope of this proposed Update should be
permitted to early adopt the proposed amendments? If not, please explain why.

We are in favor of early adoption of the proposed amendments.

Question 20: How much time is needed to implement the proposed amendments? Please
explain. , :

We find it difficult to determine the exact time needed for implementation as each entity would have its
own set of constraints and challenges. However, we believe that a time frame of four to eight months
would appear to represent a reasonable amount of time for implementation.

Question 21: The scope of this proposed Update uses the term publicly traded company from
an existing definition in the Master Glossary. In a separate project about the definition of a
nonpublic entity, the Board is deliberating which types of business entities would be
considered public and would not be included within the scope of the Private Company Decision-
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Making Framework. The Board and PCC expect that the final definition of a public business
entity resulting from that project would be added to the Master Glossary and would amend the
scope of this proposed Update. The Board has tentatively decided that a public business entity
would be defined as a business entity meeting any one of the following criteria:

a. ltis required to file or furnish financial statements with the Securities and Exchange
Commission.

b. Itis required to file or furnish financial statements with a regulatory agency in
preparation for the sale of securities or for purposes of issuing securities.

c. It has issued (or is a conduit bond obligor) for unrestricted securities that can be traded
on an exchange or an over-the-counter market.

d. Its securities are unrestricted, and it is required to provide U.S. GAAP financial
statements to be made publicly available on a periodic basis pursuant to a legal or
regulatory requirement.

Do you agree with the Board’s tentative decisions reached about the definition of a public
business entity? If not, please explain why.

We are in agreement with the Board's tentative decisions regarding the definition of a public business
entity.

We appreciate the opportunity to provide our input into the standard-setting process.

Sincerely,

Domdio K an

Sandra K. Brown, CPA
Chair, Professional Standards Committee
Texas Society of Certified Public Accountants






