
 

 

 

 

 

 

August 23, 2013 

 

 

 

Technical Director 

File Reference No. PCC-13-03 

Financial Accounting Standards Board 

401 Merritt 7, P.O. Box 5116 

Norwalk, CT 06856-5116 

 

via e-mail to director@fasb.org 

 

 

Re: File Reference No. PCC-13-03 

 

Thank you for allowing us to provide our views on the Private Company Council’s (PCC) July 1, 

2013 Proposed Accounting Standards Update to Derivatives and Hedging (Topic 815):  

 Accounting for Certain Receive-Variable, Pay-Fixed Interest Rate Swaps (the “Update”).  

 

We appreciate the PCC’s efforts to reduce income statement volatility related to receive-variable, 

pay-fixed interest swaps for private companies, as such companies often enter into these swaps 

merely as an alternative when fixed rate debt is not available.  Thus, the economic substance is a 

compound transaction that provides these companies with fixed rate debt.  Requiring these 

companies to follow Topic 815 by marking the swap to fair value through earnings each period 

does not reflect the true economic substance of the transaction, thus the options offered in the 

Update are welcomed.   

 

Following are our responses to each of the questions posed. 

 

Question 1: Please describe the entity or individual responding to this proposed Update.  

 

Response: We are a professional service organization specializing in accounting, auditing, tax, 

and business consulting services.  We have offices in Manhattan and Long Island and are ranked 

among the Top 100 largest firms in the U.S. by both INSIDE Public Accounting and Accounting 

Today.  Our client base includes both public and private entities, as well as not-for-profit 

organizations.   
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Question 2: Do you agree that the scopes of both the combined instruments approach and the 
simplified hedge accounting approach should exclude financial institutions described in 
paragraph 942-320-50-1, such as banks, savings and loan associations, savings banks, credit 
unions, finance companies, and insurance entities? If not, please explain why. Are there any 
other entities that should be excluded? (See also Question 3 below.)  
 
Response: We have no objection to the exclusion of these entities, and note no others that we 
think should be excluded. 
 
 
Question 3: Should the Board consider expanding the scope of either the combined instruments 
approach or the simplified hedge accounting approach (or both) to other entities, such as 
publicly traded companies or not-for-profit entities? If the scope is expanded to other entities, 
what changes, if any, should the Board consider for these approaches? Please explain why.  
 
Response: We believe the scope should be expanded to not-for-profit entities, as they often face 
the same challenges as private entities in obtaining fixed rate debt.  We do not see a need to 
change the approaches specifically for such organizations. 
 
 
Question 4: Do you agree with the required criteria for applying the combined instruments 
approach and the simplified hedge accounting approach, respectively? If not, please explain 
why.  
 
Response: We have no objection to the required criteria as proposed. 
 
 
Question 5: Do you agree with the differences in criteria for applying the combined instruments 
approach versus the simplified hedge accounting approach? If not, please explain why.  
 
Response: We have no objection to the differences in criteria as proposed. 
 
 
Question 6: For applying the combined instruments approach, should additional criteria about 
management’s intent to hold the swap to maturity (unless the borrowing is prepaid) be included? 
Please explain why.  
 
Response: We do not see this as being necessary or helpful, as we see no empirical evidence that 
companies are settling swaps other than if the debt is repaid.  Presumably, if this criterion was 
added, evaluation guidelines and ramifications similar to those in Section 320-10-35 regarding 
tainting held to maturity investments would have to be added as well.  Not only would this add to 
the complexity this Update is attempting to help reduce, but it would also defeat the intention of 
limiting income statement volatility if the result was that future swaps would have to be marked 
to market through earnings.     
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Question 7: Under the combined instruments approach, should there be a requirement that there 
have been no adverse developments regarding the risk of counterparty default such that the swap 
is not expected to be effective in economically converting variable-rate borrowing to fixed-rate 
borrowing? Please explain why or why not.  
 
Response: We suggest instead that the risk of counterparty default in such a circumstance be 
handled via a Topic 450 contingent disclosure item, and not by making it a criterion for using the 
combined instruments approach.  This would achieve the goal of alerting financial statement 
readers to the potential risk of loss without introducing income statement volatility unless the 
risk of loss was probable. 
 
 
Question 8: Do you agree that the primary difference between settlement value (that is, the 
amount to be paid to or received from the swap counterparty to terminate the swap) and fair 
value is that generally the nonperformance risk of the swap counterparties is not considered in 
the settlement value? If not, please explain why.  
 
Response: We agree that nonperformance risk is the primary difference. 
 
 
Question 9: Would disclosure of the swap’s settlement value (instead of its fair value) 
adequately provide users of financial statements with an indication of potential future cash flows 
if the swap were to be terminated at the reporting date? If not, please explain why.  
 
Response: We agree that disclosing the swap’s settlement value would provide adequate 
information regarding potential future cash flows. 
 
 
Question 10: Are the costs of obtaining and auditing settlement value significantly less than fair 
value? Please explain why.  
 
Response: As entities obtain the settlement value from the counterparty, the cost of obtaining 
such information is minimal, and is less than if performing a fair value analysis.  The differences 
in auditing costs are minimal, as inputs and calculations must be tested for both values. 
 
 
Question 11: Do you agree that the following should be disclosed if the combined instruments 
approach is applied and that no additional disclosures should be required? If not, please explain 
why.  
a. The settlement value of the swap (along with the valuation method and assumptions)  
b. The principal amount of the borrowing for which the forecasted interest payments have been 
swapped to a fixed rate and the remaining principal amount of the borrowing that has not been 
swapped to a fixed rate  
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c. The location and amount of the gains and losses reported in the statement of financial 
performance arising from early termination, if any, of the swap  
d. The nature and existence of credit-risk-related contingent features and the circumstances in 
which the features could be triggered in a swap that is in a loss position at the end of the 
reporting period.  
 
Response: We believe the proposed disclosures appear adequate, and have no further 
suggestions. 
 
 
Question 12: Do you agree that the current U.S. GAAP disclosures, including those under 
Topics 815 and 820 should apply for a swap accounted for under the simplified hedge 
accounting approach and that the settlement value may be substituted for fair value, wherever 
applicable? If not, please explain why.  
 
Response: We believe the disclosures in Topic 815 and 820 would be adequate for the simplified 
hedge accounting approach, and that settlement value could be substituted for fair value.  
 
 
Question 13: Do you agree with providing an entity-wide accounting policy election for 
applying the combined instruments approach? If that policy election is availed, should this 
approach be applicable for all qualifying swaps, whether entered into on or after the date of 
adoption or existing at that date? If not, please explain why.  
 
Response: We agree with this approach as it would help to reduce complexity in accounting and 
disclosures. 
 
 
Question 14: Do you agree that the entity-wide accounting policy election to apply the combined 
instruments approach must be made upon adoption of the amendments in this proposed Update 
or, for entities that do not have existing eligible swaps, within a few weeks after the entity enters 
into its first transaction that is eligible for the accounting policy election? If not, please explain 
why.  
 
Response: We have no objection to this approach.  
 
 
Question 15: Do you agree that the simplified hedge accounting approach could be elected for 
any qualifying swaps, whether existing at the date of adoption or entered into on or after the 
adoption date? If not, please explain why.  
 
Response: We have no objection to this approach.   
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Question 16: Do you agree that the election to apply the simplified hedge accounting approach 
to an existing qualifying swap must be made upon adoption of the amendments in this proposed 
Update? If not, please explain why.  
 
Response: We agree with this requirement. 
 
 
Question 17: Do you agree that the formal documentation required by paragraph 815-20-25-3 
to qualify for hedge accounting must be completed within a few weeks of hedge designation 
under the simplified hedge accounting approach? If not, please explain why.  
 
Response: We can envision this as creating issues in the interpretation of “few weeks” as well as 
in companies with smaller accounting departments given the complexities of the documentation 
rules.  We suggest instead that the requirement be “prior to the issuance of financial statements 
covering the period in which the company entered into the swap.”  
 
 
Question 18: Do you agree that entities within the scope of this proposed Update should be 
provided with an option to apply the amendments in this proposed Update using either (a) a 
modified retrospective approach in which the opening balances of the current period presented 
would be adjusted to reflect application of the proposed amendments or (b) a full retrospective 
approach in which financial statements for each individual prior period presented and the 
opening balances of the earliest period presented would be adjusted to reflect the period-specific 
effects of applying the proposed amendments? If not, please explain why.  
 
Response: We view this choice as creating potential issues in comparability, especially if the 
PCC goes forward with both the combined instruments and simplified hedge accounting 
approaches.  We suggest instead that one approach be required for all companies, and 
recommend the modified retrospective approach as the one that we believe would provide 
sufficient transparency to financial statement readers while respecting the cost-benefit equation 
of obtaining and compiling the information. 
 
 
Question 19: Do you agree that an entity within the scope of this proposed Update should be 
permitted to early adopt the proposed amendments? If not, please explain why.  
 
Response: We have no objection to early adoption. 
 
 
Question 20: How much time is needed to implement the proposed amendments? Please explain.  
 
Response: We believe the effective date should be as early as practicable as the time required to 
implement the proposed amendments should be minimal. 
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Question 21: The scope of this proposed Update uses the term publicly traded company from an 
existing definition in the Master Glossary. In a separate project about the definition of a 
nonpublic entity, the Board is deliberating which types of business entities would be considered 
public and would not be included within the scope of the Private Company Decision-Making 
Framework. The Board and PCC expect that the final definition of a public business entity 
resulting from that project would be added to the Master Glossary and would amend the scope of 
this proposed Update. The Board has tentatively decided that a public business entity would be 
defined as a business entity meeting any one of the following criteria:   
a. It is required to file or furnish financial statements with the Securities and Exchange 
Commission.  
b. It is required to file or furnish financial statements with a regulatory agency in preparation 
for the sale of securities or for purposes of issuing securities.  
c. It has issued (or is a conduit bond obligor) for unrestricted securities that can be traded on an 
exchange or an over-the-counter market.  
d. Its securities are unrestricted, and it is required to provide U.S. GAAP financial statements to 
be made publicly available on a periodic basis pursuant to a legal or regulatory requirement.  
 
Do you agree with the Board’s tentative decisions reached about the definition of a public 
business entity? If not, please explain why. 
 
Response: We will defer our comments on this question to the response we will submit to the 
FASB’s proposed ASU Definition of a Public Business Entity. 
 
 
Thank you for kind consideration of our responses. 
 
Sincerely, 
 
GRASSI & Co., CPAs, P.C. 
 
 
 
Louis C. Grassi, CPA, CFE 
Managing Partner 
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