
 

 
 
 
 
August 28, 2013 
 
Susan M. Cosper, CPA 
Technical Director 
FASB 
401 Merritt 7 
PO Box 5116 
Norwalk, CT 06856-5116 
 
Re: July 1, 2013 Exposure Draft of a Proposed Accounting Standards Update (ASU), 
Derivatives and Hedging (Topic 815): Accounting for Certain Receive-Variable, Pay-
Fixed Interest Rate Swaps [File Reference No. PCC-13-03] 
 
Dear Ms. Cosper: 
 
One of the objectives that the Council of the American Institute of Certified Public 
Accountants (AICPA) established for the PCPS Executive Committee is to represent the 
views of local and regional firms on professional issues in keeping with the public 
interest, primarily through the Technical Issues Committee (TIC).  This communication is 
in accordance with that objective. These comments, however, do not necessarily reflect 
the positions of the AICPA. 
 
TIC is comprised of 13 practitioners from CPA firms of varying sizes ranging from less 
than 10 professionals to more than 1,000 professionals. All member firms focus on audits 
of nonpublic entities; some firms also audit public companies or public employee benefit 
plans. 
 
TIC has reviewed the ED and is providing the following comments for your consideration.  
 

GENERAL COMMENTS 
 
TIC is supportive of the combined instruments approach and the simplified hedge 
accounting approach. TIC believes the alternatives proposed will encourage more entities 
to take advantage of hedge accounting since it will now be less costly and less complex to 
apply. However, TIC believes the Board should consider reductions in the amount of 
disclosure requested of preparers. These points are discussed further below. 
 

SPECIFIC COMMENTS 
 
Question 2: Do you agree that the scopes of both the combined instruments approach and 
the simplified hedge accounting approach should exclude financial institutions described in 
paragraph 942-320-50-1, such as banks, savings and loan associations, savings banks, credit 
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unions, finance companies, and insurance entities? If not, please explain why. Are there any 
other entities that should be excluded? (See also Question 3 below.) 
 
Yes, TIC agrees that financial institutions should be excluded from the combined 
instruments approach and the simplified hedge accounting approach. TIC’s view is based 
on a presumption that financial institutions have the in-house expertise to apply the 
requirements of current GAAP. In addition, TIC presumes that they would invest in swaps 
of a more complex nature that would not qualify for the accounting alternatives in this 
ED.  
 
Question 3: Should the Board consider expanding the scope of either the combined 
instruments approach or the simplified hedge accounting approach (or both) to other 
entities, such as publicly traded companies or not-for-profit entities? If the scope is 
expanded to other entities, what changes, if any, should the Board consider for these 
approaches? Please explain why. 
 
TIC has decided not to comment on expanding the scope of the accounting alternative to 
publicly traded companies. However, if the Board decides to do so, it should be structured 
as a separate project and should not delay the issuance of this ED for private companies.  
 
TIC supports expanding the scope of the accounting alternative to not-for-profit 
organizations (NFPs), since these entities have encountered the same issues as private 
companies. TIC did not discuss whether any changes should be considered for these 
approaches when applied to NFPs.  
 
Question 4: Do you agree with the required criteria for applying the combined instruments 
approach and the simplified hedge accounting approach, respectively? If not, please explain 
why. 
 
Yes, TIC believes the criteria are straightforward and easy to apply.  
 
Question 5: Do you agree with the differences in criteria for applying the combined 
instruments approach versus the simplified hedge accounting approach? If not, please 
explain why. 
 
Generally, yes. The combined approach looks at the swap and the borrowing as one 
instrument, so TIC believes the terms of the two instruments should be approximately 
the same. The criteria for the simplified hedging approach differ from those of the 
combined approach in two respects: 1) the term of the swap can be less than the term of 
the borrowing; and 2) the swap does not have to be effective at the same time as the 
borrowing. TIC believes these differences in criteria warrant the application of a different 
approach.  
 
Question 6: For applying the combined instruments approach, should additional criteria 
about management’s intent to hold the swap to maturity (unless the borrowing is prepaid) 
be included? Please explain why. 

PCC-13-03 
Comment Letter No. 34



 
No.  TIC believes any additional criteria would add an unneeded layer of complexity.  
Preparers are already required to disclose settlement value (the amount due if the swap 
is terminated early). In TIC’s experience, very few swaps that would meet the criteria for 
these accounting alternatives are terminated early or separately from the related debt.  
 
Question 7: Under the combined instruments approach, should there be a requirement that 
there have been no adverse developments regarding the risk of counterparty default such 
that the swap is not expected to be effective in economically converting variable-rate 
borrowing to fixed-rate borrowing? Please explain why or why not. 
 
No, TIC believes such a requirement is unnecessary and would add too much subjectivity.  
 
This analysis would be inherent in any audit or review engagement when giving 
consideration to any potential contingencies (ASC Topic 450, Contingencies).  If you had 
reason to believe there was a performance issue, TIC believes you would already have a 
responsibility to address it as part of the audit or review. Paragraph 815-50-35-2, which 
discusses the conditions under which the combined instruments approach could no 
longer be used, recognizes that the approach may not be permanent.  
 
Question 8: Do you agree that the primary difference between settlement value (that is, the 
amount to be paid to or received from the swap counterparty to terminate the swap) and 
fair value is that generally the nonperformance risk of the swap counterparties is not 
considered in the settlement value? If not, please explain why. 
 
Yes. Typically, counterparty credit risk is not a significant issue due to the nature of the 
entities entering into the swaps (typically major financial institutions or insurance 
companies). 
 
Question 9: Would disclosure of the swap’s settlement value (instead of its fair value) 
adequately provide users of financial statements with an indication of potential future cash 
flows if the swap were to be terminated at the reporting date? If not, please explain why. 
 
Yes, TIC believes this is the relevant point of reference for financial statement users. 
 
Question 10: Are the costs of obtaining and auditing settlement value significantly less than 
fair value? Please explain why. 
 
Yes, settlement value is preferable since it reduces complexity and potentially promotes 
consistent treatment from an accounting calculation perspective. In most cases, clients 
can obtain the settlement value directly from the counterparty.  
 
Question 11: Do you agree that the following should be disclosed if the combined 
instruments approach is applied and that no additional disclosures should be required? If 
not, please explain why.  
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a. The settlement value of the swap (along with the valuation method and 
assumptions)  

b. The principal amount of the borrowing for which the forecasted interest payments 
have been swapped to a fixed rate and the remaining principal amount of the 
borrowing that has not been swapped to a fixed rate  

c. The location and amount of the gains and losses reported in the statement of 
financial performance arising from early termination, if any, of the swap  

d. The nature and existence of credit-risk-related contingent features and the 
circumstances in which the features could be triggered in a swap that is in a loss 
position at the end of the reporting period.  

 
TIC disagrees with the proposed disclosures for the settlement value of the swap (item 
[a] above). Disclosures about the valuation method and the assumptions for the 
settlement value are generally not available from the bank or, at best, this information is 
very difficult to obtain. More importantly, this additional information is not relevant 
because the counterparty for the swap and the lender for the borrowing are the same 
bank, which is generally one of the primary users of the financial statements. As a result, 
the valuation methods and assumptions used in determining the settlement value 
provide no additional useful information to the financial statement users.  
 
TIC believes the disclosures in items (b) through (d) above are reasonable.  
 
Question 12: Do you agree that the current U.S. GAAP disclosures, including those under 
Topics 815 and 820 should apply for a swap accounted for under the simplified hedge 
accounting approach and that the settlement value may be substituted for fair value, 
wherever applicable? If not, please explain why. 
 
TIC believes simplifying the accounting without also scaling back the disclosures seems 
somewhat counterintuitive given the Board’s purpose. TIC believes the disclosures under 
the combined approach would also be suitable for the simplified hedge accounting 
approach, especially since settlement value, rather than fair value, will be used in 
measuring the swap.  
 
Question 13: Do you agree with providing an entity-wide accounting policy election for 
applying the combined instruments approach? If that policy election is availed, should this 
approach be applicable for all qualifying swaps, whether entered into on or after the date of 
adoption or existing at that date? If not, please explain why. 
 
TIC supports an entity-wide accounting policy election for applying the combined 
instruments approach to all qualifying swaps.  However, it is not a common occurrence in 
practice to see smaller private entities have multiple, qualifying interest rate swaps 
outstanding concurrently.  An entity in that position should not be allowed to elect which 
qualifying swaps would be accounted for under the combined approach and which would 
not. Permitting such an election would potentially open up opportunities for 
manipulating financial results.  
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If an entity elects to use this accounting alternative, TIC believes it should be applicable 
for all qualifying interest rate swaps whether entered into on or after the date of adoption 
or existing at that date. . 
 
Question 14: Do you agree that the entity-wide accounting policy election to apply the 
combined instruments approach must be made upon adoption of the amendments in this 
proposed Update or, for entities that do not have existing eligible swaps, within a few weeks 
after the entity enters into its first transaction that is eligible for the accounting policy 
election? If not, please explain why. 
 
No, TIC does not support an accounting policy election criterion based on “within a few 
weeks” of the inception of the hedge, because many private entities only prepare annual 
financial statements. As a practical matter, management may not fully consider all of the 
relevant facets of accounting until the auditor arrives to audit or the accountant arrives to 
review or compile the annual financial statements. TIC therefore recommends that the 
accounting policy election time frame be expanded to the point in time that the financial 
statements are available to be issued for the fiscal year that the entity entered into the 
swap transaction.  Furthermore, TIC recommends that this expanded time frame also be 
applied to the preparation of the hedge documentation.  
 
Question 15: Do you agree that the simplified hedge accounting approach could be elected 
for any qualifying swaps, whether existing at the date of adoption or entered into on or after 
the adoption date? If not, please explain why. 
 
Yes, TIC supports this conclusion. 
 
Question 16: Do you agree that the election to apply the simplified hedge accounting 
approach to an existing qualifying swap must be made upon adoption of the amendments in 
this proposed Update? If not, please explain why. 
 
No, TIC believes the election could be made later. Please see TIC’s response to Question 
14. 
 
Question 17: Do you agree that the formal documentation required by paragraph 815-20-
25-3 to qualify for hedge accounting must be completed within a few weeks of hedge 
designation under the simplified hedge accounting approach? If not, please explain why. 
 
No, TIC believes the documentation could be prepared at a later time. Please see TIC’s 
response to Question 14. 
 
Question 18: Do you agree that entities within the scope of this proposed Update should be 
provided with an option to apply the amendments in this proposed Update using either (a) a 
modified retrospective approach in which the opening balances of the current period 
presented would be adjusted to reflect application of the proposed amendments or (b) a full 
retrospective approach in which financial statements for each individual prior period 
presented and the opening balances of the earliest period presented would be adjusted to 
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reflect the period-specific effects of applying the proposed amendments? If not, please 
explain why. 
 
Yes, TIC agrees that entities should be allowed to elect either modified or full 
retrospective adoption. 
 
Question 19: Do you agree that an entity within the scope of this proposed Update should 
be permitted to early adopt the proposed amendments? If not, please explain why. 
 
Yes, TIC agrees that early adoption should be permitted.  
 
Question 20: How much time is needed to implement the proposed amendments? Please 
explain. 
 
Accounting firms would need to change work programs/manuals and accounting 
guidance and train the staff. Educational efforts for clients would be necessary, too, but 
most would easily understand and adopt the new option.  
 
Question 21: The scope of this proposed Update uses the term publicly traded company 
from an existing definition in the Master Glossary. In a separate project about the definition 
of a nonpublic entity, the Board is deliberating which types of business entities would be 
considered public and would not be included within the scope of the Private Company 
Decision-Making Framework. The Board and PCC expect that the final definition of a public 
business entity resulting from that project would be added to the Master Glossary and 
would amend the scope of this proposed Update. The Board has tentatively decided that a 
public business entity would be defined as a business entity meeting any one of the following 
criteria: 
 
TIC has decided not to comment on the definition of a public business entity in its 
response to this proposal. TIC plans to comment separately on the Proposed ASU, 
Definition of a Public Business Entity—An Amendment to the Master Glossary, which was 
issued on August 7, 2013.  
 
TIC appreciates the opportunity to present these comments on behalf of PCPS member 
firms. We would be pleased to discuss our comments with you at your convenience. 
 
Sincerely, 

 
Karen Kerber, Chair 
PCPS Technical Issues Committee 
 
cc: PCPS Executive and Technical Issues Committees 
 

PCC-13-03 
Comment Letter No. 34




