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13 September 2013
Dear Mr Hoogervorst
Comment letter on ED/2013/6 Leases
Introduction

The Oil Industry Accounting Committee (OIAC) welcomes the opportunity to comment on ED/2013/6
Leases.

OIAC act as a focal point for the UK-based oil and gas industry, with particular emphasis on the upstream
segment of the industry’s activities, in relation to financial reporting and disclosure issues. As such we have
limited our response to those matters that will specifically impact our industry sector.

Question 1: Identifying a lease

Do you agree with the definition of a lease and the proposed requirements in paragraphs 6—19 for how an entity would
determine whether a contract contains a lease? Why or why not? If not, how would you define a lease? Please supply
specific fact patterns, if any, to which you think the proposed definition of a lease, is difficult to apply or leads to a
conclusion that does not reflect the economics of the transaction.

We support the core principal of the proposed requirements that an entity should recognise assets and
liabilities arising from a lease obligation. We are however concerned that the current proposed guidance
for identifying a lease will give rise to a substantial “grey area” in its application to assets-with-services
arrangements. This is a result of the current proposals requiring the customer to have the ability to direct
the asset’s use and derive the benefits from that use, which contrasts with current requirements under
IFRIC 4 where the arrangement needs to be dependent on a specific asset and convey a right to use the
asset.

In the oil and gas industry, significant assets are leased through the exploration, development and
production phases of an oil or gas field’s life cycle and frequently these assets come with services attached.
A typical example will be the lease of a floating production storage and offloading facility (commonly
referred to as an FPSO, this a vessel used for processing hydrocarbons and storing oil before it can be
offloaded to a tanker). FPSOs are frequently provided on a “lease and operate” basis where decisions
directing the use of the asset will often be shared by the customer and supplier or are to a great extent pre-
determined, for example by industry standards. Following the proposed guidance, it could therefore be
concluded that the control of the use of the vessel has not been conveyed to the customer and therefore
the supply of the FPSO does not meet the definition of a leased asset, even though the fulfilment of the
contract depends on the use of a clearly identified asset, and was accounted for as a lease under IFRIC 4.

We believe that the consequences of the revised guidance will lead to fewer assets meeting the definition
of a lease and inconsistencies in the interpretation of lease contracts. Further guidance is therefore
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required in this area if consistent treatment of arrangements that contain both the lease of assets and the
provision of services is to be achieved.

Other matters
Interaction with IFRS 11 Joint Arrangements

Oil and gas activities are most-commonly conducted through joint arrangements which rely on leased
assets. The underlying lease agreements may be with a joint venture entity, directly with several joint
arrangement partners or with a single partner in a joint arrangement (the “operator”), who will
subsequently recharge the costs to fellow partners. The current proposal defines the lessee as the entity
entering into the contract and does not address instances where the entity is either a joint venture or is
acting on behalf of a joint arrangement.

It is not uncommon for assets to be leased and used across several joint arrangements. For example, a
drilling rig may be leased by an operator for an exploration drilling programme across several different
exploration licences. Each licence will be managed through its own joint arrangement and the underlying
parties to each joint arrangement will be recharged for their share of the rig lease costs.

Under the current proposals it is unclear as to whether the operator would be expected to recognise the
full obligation for the rig for the duration of the lease term — which in our view would not reflect the
underlying economics of the lease arrangement — or only the operator’s expected share of the lease
expense, post recovery from partners. For those partners who have either jointly entered into a lease
agreement or who will be recharged for their share from the operator, it is unclear whether they should
recognise a right of use asset and liability or record nothing at all.

We do not believe that the structure of the joint arrangement should determine whether or not an asset is
to be recognised through a lease arrangement and that further guidance is therefore required in this area.

Yours sincerely

AL

Chris Hebden
Chairman OIAC
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