






apply, for example, to acquisitions of loans (that is FASB Statement No. 91), issuance of debt securities, inventories 
.- as well as to business combinations. 

-

Question 8 - Do you believe that these proposed changes to the accounting for business combinations are 
appropriate? If not, which changes do you believe are inappropriate, why, and what alternatives do you propose? 

We disagree with two of the proposed fundamental changes to the accounting for business combinations. First, as 
explained in our response to preceding question 5, we are concerned about the inability to reliably measure most 
forms of contingent consideration. Second, we do not believe a compelling case has been made for accounting for in 
process research and development costs differently if acquired in connection �w�~�h� a business combination as 
compared to the accounting for those costs subsequent to the acquisition. In this regard, we would support a project 
where the Board would comprehensively consider accounting for all research and development costs. We are not 
convinced the Board should take a piecemeal approach at changes in accounting for those �~�e�r�n�s� mentioned in this 
response (as well as in our response to preceding question 7). We do, however, support the proposed changes in 
measuring receivables (including loans) and costs associated with restructuring or exit activities. 

Question 9 - Do you believe that these exceptions to the fair value measurement principle are appropriate? Are 
there any exceptions you would eliminate or add? If so, which ones and why? 

We agree with the exceptions to the fair value measurement principle described in paragraphs 43, 44, 46, 47, 48 and 
49 (except for the recogntlion of goodwill attributed to acquiring less than 100 percent of the equity interests in the 
acquiree at the acquisition date). As commented on in our response to preceding questions 7 and 8, we are pleased 
the Board did not choose this business combination project to selectively change the recogntlion and measurement 
principles for those items referred to in the preceding sentences. 

Question 10 - Is it appropriate for the acquirer to recognize in income any gain or loss on previously acquired 
noncontrolling equity investments on the date it obtains control of the acquiree? If not, what alternative do you 
propose and why? 

We do not believe it is appropriate for the acquirer to recognize in income any gain or loss in previously acquired 
noncontrolling equity investments on the date it obtains control of the acquiree. Acquiring more of what is already 
owned is not, in our view, an income producing activity. The unrealized gain or loss that was required to be 
recognized in accordance with FASB Statement No. 115 should be reversed. 

Question 11 - Do you agree with the proposed accounting for business combinations in which the consideration 
transferred for the acquirer's interest in the acquiree is less than the fair value of that interest? If not, what altemative 
do you propose and why? 

We do not agree with the proposed accounting for business combinations is which the consideration transferred for 
the acquirer's interest in the acquiree is less than the fair value of that interest. We do not equate a "bargain 
purchase" to be an activity that produces instant income. Instead, to the extent there is an excess of fair value of 
identifiable net assets acquired over the fair value of the consideration transferred for the acquisition, that excess 
should first be applied to eliminate any goodwill recorded for that acquistlion, then applied to proportionately reduce 
the amounts assigned to other assets acquired as described in paragraph 44 of FASB Statement No. 141. To the 
extent there is any remaining excess, we believe that excess should then be recognized as a deferred credit that 
would be amortized to income over the average life of the assets acquired. 

Question 12 - Do you believe that there are circumstances in which the amount of an overpayment could be 
measured reliably at the acquisition date? If so, in what circumstances? 
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We agree with the Board's conclusion that there are no circumstances in which the amount of an overpayment could 
be reliably measured at the acquisition date. 

Question 13 - Do you agree that comparative information for prior periods presented in financial statements should 
be adjusted for the effects of measurement period adjustments? "not, what altemative do you propose and why? 

We do not agree that comparative information for a prior annual period should be adjusted for the effects of 
measurement period adjustments. To require such a prior period adjustment will, we believe, reduce the confidence 
investors and other financial statement users will be able to place on previously issued annual financial statements. 
Instead, we believe that the effect of adjustments to reported amounts of assets and liabilities should be recognized 
in the period such adjustments are determined. We further believe that the cumulative effect of any change in 
depreciation, amortization or other income effect adjustments recognized as a result of completing the initial 
accounting should be recognized in the accounting period such adjustments are determined. However, we would 
also support recognizing the effects of any adjustments to depreCiation, amortization or other income statement 
amounts on a retrospective basis to the beginning of the current annual period that such adjustments are determined. 
Accordingly, under this aHemative, previously reported annual financial statements could not be adjusted, only those 
interim periods in the subsequent annual period where those adjustments are determined. 

Question 14 - Do you believe that the guidance provided is sufficient for making the assessment of whether any 
portion of the transaction price or any assets acquired and liabilities assumed or incurred are not part of the 
exchange for the acquiree? "not, what other guidance is needed? 

, 
We believe the guidance provided is sufficient for making the assessment of whether any portion of the transaction 
price or any assets acquired and liabilities assumed or incurred are not part of the exchange for the acquiree. The 
examples cited in paragraph 70 together with the illustration in paragraphs A87 through A 109 should provide 

.- sufficient guidance for a substantial majority of issues that may arise in the application of the proposed Statement. 

Question 15 - Do you agree with the disclosure objectives and the minimum disclosure requirements? If not, how 
would you propose amending the objectives or what disclosure requirements would you propose adding or deleting 
and why? 

We agree with the broad disclosure objectives identified in the ED. However, we believe certain of the minimum 
disclosures requirements are excessive. Those disclosures that we believe are excessive are as follows: 

1) We do not believe the disclosures of the fair value of each major class of consideration identified in subparts (1) 
through (6) of paragraph 72.f should be required by non public enterprises. 

2) We do not believe the disclosure of the line item in the income statement for disclosures identified in 
subparagraphs i., j., k. (3) and I. of paragraph 72 should be required by nonpublic enterprises. 

3) The disclosures called for in paragraph 73.b could conceivably resuH in the same information being reported in 
two consecutive annual financial statements. Accordingly, we believe the disclosures called for in paragraph 
73.b. should be limited to the disclosures identified in subparts a. through e., f. (without the identification of the 
fair value of each major class of consideration), g. and h. of paragraph 72. 

4) We do not believe the disclosures called for by paragraph 79.b should be required for the same reason 
mentioned in 3) above. 
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We believe the disclosure called for in paragraph 74.a. is meaningful. Thus, we believe that disclosure should not 

exempt nonpublic enterprises. However, we suggest th~ phrase "if practicable" ~ i~serted a! the end.of the sentence 

since the operations of an acquired businesses may be I~tegrated mto the ~~~U1ree s operatIons and It may not be 

possible to distinguish revenues and income of the acqUlree after the acquISItIon date. 

We believe the disclosure called for by paragraph 76.a.(1) will be bo~lerplate, and t~us will a~d ~i~~e informative value 

. to the financial statements. Simply stating that the amounts of certaIn assets acquIred and liabilitIes assumed or 

incurred have been determined only provisionally should be sufficient. 

We believe paragraph 81. is gratuitous and should be deleted. 

Question 16 - Do you believe that an intangible asset that is identifiable can always be measured wff!' sutti.cient 

reliability to be recognized separately from goodwill? If not, why? Do you have any examples of an Intangible asset 

that arises from legal or contractual rights and has both of the fol/owing characteristics: 

a. The intangible asset cannot be sold, transferred, licensed, rented, or exchanged individually or in combination 

with a related contract, asset or liability 

b. Cash flows that the intangible asset generates are inextricably linked with the cash flows that the business 

generates as a whole? 

We agree that an intangible asset that is identifiable and meets the criteria in paragraph A28 of the ED can be 

measured with sufficient reliability to be recognized separately from goodwill. 

Question 17 - Do you agree that any changes In acquirer's deferred tax benefits that become recognizable because 

of the business combination are not part of the fair value of the acquiree and should be accounted for separately from 

_ the business combination? If not, why? 

We agree that any changes in the acquirer's deferred tax benefits that becOme recognizable because of the business 

combination are not part of the fair value of the acquiree and should be accounted for separately from the business 

combination. 

Question 18 - Do you believe it is appropriate for the IASB and the FASB to retain those disclosure differences? If 

not, which of the differences should be eliminated, if any, and how should this be achieved? 

We agree that i! is appropriate for the. IASB and FASB to retain the disclosure differences identified in Appendix F. 

Our comments In response to precedIng question 15. may result in additional disclosure differences between the 

IASB and FASB disclosure requirements. 

Question 19 - Do you find stating the principles in bold type helpful? Are there any paragraphs you believe should 

be in bold type, but are in plain type, or vice versa? 

w~ ~elieve that stating the principles separately provides a meaningful framework to advance the notion of so-called 

pnncl~le based standards. However, we believe that stating those principles in bold type provides little, n any, 

benefIt.. Instead: we sug~est the ~oard consider identifying the important components for each of the major 

categones of gUIdance dIscussed m the ED. For example, we suggest the following components: 

• Basic principle 

• Application of the basic principle 
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• Examples of applying the basic principle 

The above suggestion would resuH in incorporating the examples in Appendix A within the "standards" section of the 

final Statement. We believe this approach would result in a better usability of the overall guidance and would reduce 

the need for cross referencing. 

Comments on Specific Paragraphs 

1. The mission and purpose of The Financial Accounting Standards Board is to establish accounting principles that 

are generally accepted in the United States. In the United States, the unit of currency is the United States dollar. 

Accordingly, we encourage the Board to change the reference from "eu" to "$" throughout Appendix A. 

2. The condensed balance sheets illustrated in paragraphs A 126, A 130 and A 136 show retained eamings as the 

first item under the owners' equity caption. We question if it is the Board's intent to change the traditional order 

in which components of owners' equity are displayed. (We observe that the traditional order of displaying 

components of owners' equity was illustrated in paragraph A5 of the ED related to consolidated financial 

statements.) We suggest the Board revise the illustration in the above mentioned paragraphs or otherwise make 

its intentions known. 

3. In paragraph B201, the Board states its belief " ... that the guidance in this Statement is not overly complex". 

While we agree that the concepts in the proposed Statement are not overly complex, we believe the application 

of the guidance to factual situations is far more complex than the existing guidance. We believe this to be 

particularly true in estimating the fair value of the acquiree when less than a 100 percent equity interest has been 

acquired, estimating the fair value of contingencies acquired or assumed, and in estimating the fair value of 

contingent consideration. 

4. We question how this proposed Statement can nUllify EITF Issue No. 90-12, which specifically relates to 

accounting procedures to be applied in a leveraged buyout in accordance with EITF No. 88-16. We observe that 

this proposed Statement does not apply to transactions within the scope of EITF No. 88-16. Accordingly,' we 

believe the guidance in EITF Issue No. 90-12 would continue to apply. 

The Board or its staff may contact either Ray Krause (815.961.7490) or Jay Hanson (952.921.n85) with any 

questions about any of the foregoing comments. We apologize for the lateness of this response, but hope the Board 

and its staff will nevertheless find our comments helpful as they re-deliberate the issues in the proposed Statement. 

Sincerely, 
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