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October 28, 2005 

Ms. Suzanne Q. Bielstein 
Director of Major Projects and Technical Activities 
Financial Accounting Standards Board 
40\ Merritt 7 
P.O. Box 5116 
Norwalk, CT 06856-5\\6 

Letter of Comment No: S 3 
File Reference: 1204-001 

Re: File Reference No. 1204-001-Proposed Statement of Financial Accounting 
Standards, Business Combinations, a replacement ofFASB Statement No. 141 

Dear Ms. Bielstein: 

Washington Mutual, Inc. is a diversified financial services company with over $330 
billion in total assets as of September 30, 2005. Based on those total assets, Washington 
Mutual is the largest savings institution and one of the largest financial institutions in the 
United States. It also is one of the largest residential mortgage loan originators and 
mortgage loan servicers in the nation. We appreciate the opportunity to comment on the 
proposed replacement of FASB Statement No. 141 regarding the accounting for business 
combinations. 

Generally, we support the Board's endeavor to clarify the accounting for business 
combinations. However, we believe that some of the proposed guidance, particularly 
with respect to the prohibition against the recognition of a valuation allowance for loans 
with credit losses, would significantly impair transparency for readers of financial 
statements. Our concerns are expressed in more detail below. 

Question 8 Measuring and Recognizing the Assets Acquired and the Liabilities 
Assumed 

Allowance/or Loan Losses 

Paragraph 34 states that "the acquirer shall not recognize a separate valuation allowance 
as of the acquisition date for assets required to be recognized at fair value in accordance 
with this Statement." The premise for this proposed guidance is that expected credit 
losses should be reflected in the fair value measurement of the related loans. 
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We believe that the result of the proposed guidance would make it virtually impossible 
for analysts, banking regulators, and other users of financial statements to properly assess 
whether a financial institution has an adequate allowance for loan losses after the 
acquisition date. If one financial institution acquires another financial institution in a 
business combination, the result of the proposed guidance would be that a significant 
portion of the combined loan portfolio would have a discounted carrying value rather 
than an explicit allowance for loan losses as of the acquisition date. Consequently, the 
reported amounts for the combined loan portfolio would be incomparable and difficult to 
analyze. 

Although the entity initially could disclose the amount of the discount attributable to 
expected credit losses as of the acquisition date, it would be almost impossible for a 
reader of the financial statements to ascertain thereafter what portion of those credit 
losses embedded in the carrying value of the acquired loans remain outstanding. Trends 
related to charge-offs, ratios of the allowance versus outstanding loan balances, and other 
loan performance factors would be distorted after the acquisition. While the Board 
believes that supplemental disclosures could solve the inconsistent reporting, we believe 
that over time, as the carrying value and credit quality of those loans change, it will 
become virtually impossible to track and report the remaining discount that originally 
was recorded in a meaningful manner. If multiple acquisitions occur, the problem would 
be exacerbated. 

If the acquired allowance for loan losses is properly stated at the time of acquisition, we 
believe that the risk of a significant reversal after the acquisition date would be small, as 
estimated credit losses generally are realized in the future. Nevertheless, to avoid that 
situation, we would support guidance that would not permit an acquired allowance for 
loans losses to be reversed into earnings until the related cash flows were received. In 
other words, we would expect the recorded (net) carrying value of the loan to be fully 
recovered before any additional cash flows received related to the outstanding principal 
balance were applied to reduce the acquired allowance for loan losses. 

We believe that permitting and entity to carry over an acquired company's allowance for 
loan losses would be much easier to apply operationally and would provide financial 
infonnation that is more transparent and meaningful to readers of financial statements. In 
infonnal discussions with regulators and analysts, we have found that most of them 
would prefer to continue the existing accounting practice with regards to acquired loans 
and the related allowance for loan losses. While we acknowledge that such an approach 
might not be perfect choice on a purely conceptual basis, we believe that the benefits of 
greater transparency would far outweigh the costs (e.g., incomparability and less 
meaningful results). 
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Question 7-Acquisition-related costs 

The proposed guidance would exclude acquisition-related costs from the measurement of 
the consideration transferred for the acquired entity because those costs are not part of the 
fair value of the acquired entity and are not assets. Paragraph 20 states that "the 
exchange price ... paid by the acquirer on the acquisition date is presumed to be the best 
evidence of the acquisition-date fair value of the acquirer's interest in the acquiree." We 
believe that acquisition-related costs should be considered part of the exchange price paid 
by the acquirer for the acquiree. Those costs are no different than a sales commission 
that is embedded in the price paid to purchase an asset. In evaluating the fair value of a 
target company, a potential buyer factors in the costs that are necessary to execute that 
transaction. Consequently, we believe that they should be considered part of the 
purchase price that is negotiated by a willing buyer and reflective of the fair value paid to 
acquire the target entity. Because those costs arise solely in contemplation and as a result 
of the business combination, we believe that it would be more appropriate to include 
them as part of the cost of that acquisition rather than reflect them as period or operating 
costs. 

Summary 

While we support the additional guidance regarding the accounting for business 
combinations, we believe that the Board should remove the prohibition against the 
recognition of an allowance for loan losses related to acquired loans or receivables. An 
allowance for loan losses is a contra asset. Consequently, it is part of the carrying value 
of the related loans. Recording that allowance separately for acquired loans would not 
prevent those loans from being recognized at fair value. However, it would provide 
greater transparency by maintaining a comparable accounting basis for both originated 
loans and acquired loans that would be more meaningful to readers of the financial 
statements. 

We appreciate the opportunity to comment on the proposed guidance. If you have any 
questions, please contact me at 206-377-3684 or larry.gee@wamu.net. 

Very truly yours, 

Lawrence R. Gee 
Senior Vice President and Deputy Controller 
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