
Mr. Alan Teixeira 
Senior Project Manager 
IASB 
30 Cannon Street 
London EC4M 6XH 
United Kingdom 
commentletters@iasb.org 

Organismo Italiano di Contabilitil- Ole 
(The Italian Standard Setter) 
Italy, 00187 Roma, Via Poli 29 

Tel. 0039/06/697668 1 fax 0039/06/69766830 
e-mail: presidenza(iilfondazioneoic.it 

Letter of Comment No: ~'3~ 
File Reference: 1204-001 

28 October 2005 
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Dear Mr. Teixeira, 

we are pleased to provide our comment on the : "ED of Proposed Amendments to IFRS 3 Business 
Combinations" 

Question 1 

Are the objective and the definition of a business combination appropriate for accounting for all 
business combinations? If not, for which business combinations are they not appropriate, why 
would you make an exception, and what a lternative do yo u suggest? 

Answer 

The definition does not clearly state if it includes true mergers and joint ventures, although we 
believe that the intention of the Board was to exclude them. Since there are cases of true mergers 
and as in such transactions the application of the acquisition method is not appropriate to refl ect the 
reality of the combination, we believe that the Board should: a) review the definiti on, and b) define 
which accounting method should be appli ed to transactions where an "acquirer" cannot be 
identifi ed. 
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Question 2 

Are the definition of a business and the additional guidance appropriate and sufficient for 
determining whether the assets acquired and the liabilities assumed constitute a business? [I' not, 
how would you propose to modiry or clarify the definition or additional guidance? 

Answer 

The proposed definition of a business has been broadened and we believe that this is acceptable. 
However, we believe that such definition should better distinguish between the case where the 
combination consists in acquiring a group of assets that cons/illlie a business within the scope of 
IFRS 3, and the casc where the acquisition appears to comply with the definition but its substance 
does not represent a business combination. An example might be the acquisition of assets made for 
the purpose of providing outsourcing services. 

Question 3 

In a business combination in which the acquirer holds less than 100 per cent of the equity interests 
of thc acquiree at the acquisition date, is it appropriate to recognise 100 per cent of the acquisition­
date fair value of the acquiree, including 100 per cent of the values of identifiable assets acquired, 
liabilitics assumed and goodwill , which would include the goodwill attributable to the non­
controlling interest? If not, what alternative do you propose and why? 

Answer 

We do not believe that the proposed method is appropriate and we concur with the dissenting 
opinions expressed by certain Board Members, particularly for the effect that the proposed method 
would generate in allocating to the minority intercsts a portion of the premium paid to acquire the 
maJonty. 
We believe that the parent-only, cost-based method is preferable to the proposed change and should 
be maintained, since we doubt that the benefits to the users of the proposed approach will outweigh 
an increasing softness of the goodwill and the equity deriving from the new approach. 
Furthermore, in our opinion, the proposed change to a " full goodwill" determination would lead to 
effects not representing the economic reality when applied to step-acquisitions, where the new 
approach requires a re-measurement of the total value of the acquired business, while no transaction 
has been stipulated for the portion of interest already owned by the acquirer prior to acquiring the 
majority interest. 

Question 4 

Do paragraphs A8-A26 in conjunction with Appendix E provide sufficient guidance for measuring 
the fair value of an acqniree? If not, what additional guidance is needed? 

Answer 

In our view, the Exposure Draft does not provide sufficient guidance as to the method to gross-up 
the fair value of the acquired interest to the fair value of the acquiree as a whole. Since quoted 
market prices may not be available to measure the fair value of an acquiree, this is very often 
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detenoined by a number of other subjective and judgemental elements. As a consequence, the 
reliability of the calculated fair value may prove questionable. 
We believe that the examples presented in ED3 are somewhat oversimplified and incomplete in 
comparison with the numerous and complex techniques and methods with which business 
combinations are carried over and the related calculations of economic convenience are made. 
In addition, we believe it should be stated that the fair value of deferred tax assets and liabilities is 
the present value of the expected related cash flow instead of their "face" value, since there is little 
doubt that the acquirer does take the time value into account in its acqui sition valuations. We are 
aware that such an approach is not consistent with lAS 12 and we recommend that the Board's 
agenda include its revision in order to state that deferred tax assets and liabilities are stated at their 
present value in those circumstances where the time period for the actual utilization/liquidation of 
deferred taxes is reasonably determinable. 

Question 5 

Is the acquisition-date fair value of the consideration transferred in exchange for the acquirer's 
interest in the acquiree the best evidence of the fair value of that interest? If not, which fonDs of 
consideration should be measured on a date other than the acquisition date, when should they be 
measured, and why? 

Answer 

Although the fair value at the acquisition date of the consideration stipulated for the interest in the 
acquiree may be assumed in general as the best evidence of the fair value of such interest, in several 
cases this may not be the case. Therefore, we believe that the general statement that the fair value of 
the consideration transferred is the best evidence of the fair value of the interest acquired should 
only be a rebuttable presumption. 
Furthermore, it would be useful if the Board could provide examples of situations where the 
presumption is rebutted . For example, if an entity already owns 49% of another entity and 
subsequently acquires an additional 2%, we do not believe that the consideration transferred for the 
latter 2% is an appropriate basis on which to measure ti,e fair value of the acquirec taken as a 
whole. 

Question 6 

Is the accounting for contingent consideration after the acquisition date appropriate? If not, what 
alternative do you propose and why? 

Answer 

We agree that contingent considerations, when taken into account in the determination of the 
negotiated acquisition price, should be measured at their fair value, as should any other acquired 
asset or liability. 
However, we do not believe it would be appropriate for subsequent changes in the fair value of 
contractually stipulated contingent considerations classified as liabilities to always be recognised in 
profit and loss. For examplc, if the contingent consideration relates to an initial uncertainty as to the 
value of the acquired business, the subsequent changes in its fair value should be retlected in the 
acquisition accounting. In our opinion, thi s approach is even more appropriate when the changes in 
the fair value of the contingent considerations represent in substance a "hidden" deferral of the 
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payment of the acquisition cost. On the other hand, when a contingent consideration is a form of 
stipulating an income sharing, it should be taken into profit and loss. 
Furthermore, we believe that it should be clarified that the unwinding of prcsent value calculations 
should always be accounted for in the profit and loss. 

Question 7 

Do you agree that the costs that the acquirer incurs in connection with a business combination are 
not assets and should be excluded from the measurement of the consideration transferred for the 
acquiree? l f not, why? 

Answer 

We do not agree that eosts incurred by the acquirer in connection with a business combination 
should be excluded from the measurement of the consideration transferred to the acquiree. 
First, the proposed principlc is inconsistent with the treatment of direct acqui sition-related costs as 
provided for by other existing standards, which consider transaction-related costs as an element in 
the measurement of the fair value of any asset acquired. Second, we do not agree that such costs are 
no t part of the consideration transferred, given that it is generally indiffercnt to the acquirer whether 
the consideration is paid for solely for the acqui sition or for the related costs. 

Question 8 

Do you beli eve that these proposed changes to the accounting for business combinations are 
appropriate? If not, which changes do you believe are inappropriate, why, and what alternatives do 
you propose? 

Answer 

We agrec in general with the initial recognition and measurement changes. We also believe that 
additional explanations on subsequent measurement of (contingent) intangible assets under lAS 38 
would be useful. However, based on the assumption that the Framework cannot supersede a 
standard and in order to prevent uncertainty, we recommend that the Board re-instate the " reliability 
of measurement recognition criterion" in the revised lFRS 3. 

Q uestion 9 

Do you believe that these exceptions to the fa ir value measurement principle are appropriate? Are 
there any exceptions you would eliminate or add? If so, which ones and why? 

Answer 

We do not agree with the measurement criteria pertaining to the treatment of deferred tax assets and 
liabilities. Please refer to the last paragraph of our answer to Question 4. 
In addition, we believe that, in order to avoid uncertainty, the standard should explicitly state that 
assets held for sale are to be measured at their fair value less costs to sell. 
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Question to 

Is it appropriate for the acquirer to recognise in profit or loss any gain or loss on previously 
acquired non-controlling equity investments on the date it obtains control of the acquiree? If not, 
what alternative do you propose and why? 

Answer 

In addition to the concerns already expressed (see our answer to Question 3), we do not believe that 
the recogni tion in protit and loss is appropriate. Since there is not an underlying transaction with 
reference to previously acquired non controlling equity investment 

Question II 

Do you agree with the proposed accounting for business combinations in which the consideration 
transferred for the acquirer's interest in the acquiree is less than the fair value of that interest? If not, 
what alternative do you propose and why? 

Answer 

We believe that very often, in practice, business combinations in which the consideration 
transferred for the acquirer's interest in the acquiree is less than the fair valuc of that interest reflect 
the expectation of future losses, which is taken into account in the negotiation process. Therefore, 
we believe that the difference between the fair value of the acquiree and the fair value of the 
consideration transferred, where lower, should be recognised in protit and loss of the subsequent 
period(s). Only in rare cases does the combination represent a bargain acquisition. 
We are aware that this treatment generates a liability that does not comply with the Framework 
definition of liabilities, but we believe this is justifi ed in the circumstances by the fact that both the 
acquirer and the acqniree negotiated a value for the future losses in the context of an arnl 's-Iength 
transaction. 
In our opinion, the arguments set forth here above should be regarded in the gencral context of a 
transition to IFRS, in which a whole application of fair value measurement is still difficult. 

Question 12 

Do you believe that there are circumstances in which the amount of an overpayment could be 
measured reliably at the acquisition date? If so, in what circumstances? 

Answer 

We believe that cases of overpayment do ex ist. However, we do not think they can be measured 
reliably. Examples might be the case of a business overpaid for with the aim of elinlinating a 
competitor or the case, conceptually not different, of a business acquired in consideration of the 
expected synergies deriving from its combination with the acquirer's, whose fair value the standard 
- correctly - does not require to be measured independently. 
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Question 13 

Do you agree that comparative information for prior periods presented in financial statements 
should be adjusted for the effects of measurement period adjustments? If not, what alternative do 
you propose and why? 

Answer 

We agree. Comparability is an important valuation tool for the stakeholders. We believe that the 
standard should define a time limit also for adjustments to the acquisition accounting deriving from 
contingent considerations. We suggest that such adjustments be permitted within the period ending 
at the first reporting period subsequent to the acquisition year, unless otherwise contractually 
regulated. 

Question 14 

Do you believe that the guidance provided is sufficient for making the assessment of whether any 
porti on of the transaction price or any assets acquired and liabilities assumed or incurred are not 
part of the exchange for the acquiree? If not, what other guidance is needed? 

Answer 

We believe that the guidance provided is useful, although very detailed. 

Question 15 

Do you agree with the disclosure objectives and the minimum disclosure requirements? If not, how 
would you propose amending the objectives or what di sclosure requirements would you propose 
adding or deleting, and why? 

Answer 

We agree with the proposed standard except for the following: 
a) § 74 (a). Disclosure of revenue and profit and loss data of the acquired business 

subsequent to the acquisition. If the acquired business is already integrated within the 
acquirer's one, such information may not be available or may be diffic ult to determine. 
Therefore, we suggest that the preceptive mode for the standard be so ftened. 

b) § 74 (b). In addition to point a) above, we think that the standard should clarify the basis 
on which such information should be prepared. We assume these arc the acquirer's 
accounting principles. However, if this is the case, it might require an uneasy and time­
consuming re-fonnulation of the profit and loss. Consequently, we suggest that some 
simplification be permitted. 
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Question 16 

Do you believe that an intangible asset that is identifiable can always be measured with sufficient 
reliability to be recognised separately from goodwill? If not, why? Do you have any examples of an 
intangible asset that arises from legal or contractual rights and has both of the following 
characteristics: 
(a) the intangible asset cannot be sold, transferred, licensed, rented, or exchanged individually or in 
combination with a related contract, asset, or liability; and 
(b) cash flows that the intangible asset generates are inextricably linked with the cash flows that the 
business generates as a whole? 

Answer 

We do not believe that an intangible asset that is identifiable can always be measured with sufficient 
reliability separately from goodwill. We believe there are intangible assets that cannot be traded or 
negotiated individually and do not generate separate cash flows. 
Furthermore, we believe that in many instances active markets do not exist (see paragraph 78 of 
[AS 38). As a consequence, the detennination of the fair value would be extremely difficult without 
using valuation techniques, and we have doubts as to whether these techniques will yield reliable 
infomlation. 

Question 17 

Do you agree that any changes in an acquirer' s deferred tax benefits that become recognisable 
because of the business combination are not part of the fair value of the acquiree and should be 
accounted for separately from the business combination? If not, why? 

Answer 

We agree that changes in the acquirer's deferred tax benefits that become recognisable because of 
the business combination should be accounted for separately from the husiness combination 

Question 18 

Do you believe it is appropriate for the IASB and the FASB to retain those disclosure differences? 
If not, which of the differences should be eliminated, if any, and how should this be achieved? 

Answer 
We regret that, notwithstanding the full convergence objective, some divergence still remains and 
that, consequently, further projects will be necessary with the potential effect of further changes to 
IFRS. We would dislike a step-by-step approach because of the uncertainties it may generate and its 
effect on comparability of financial information, both between entities and financial reporting 
periods. 
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Question 19 

Do you find the bold type-plain type style of the Exposure Draft helpful? If not, why? Are there any 
paragraphs you believe should be in bold type, but are in plain type, or vice versa? 

Answer 

We do, and we have not noted cases were the style should be changed. 

Yours sincerely 

Prof. Angelo Provasoli 
(OlC - Chainnan) 
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