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Dear Mr. Smith: 

We appreciate the opportunity to comment on the exposure draft of the FASB' s proposed 
Interpretation, Consolidation of Variable Interest Entities, a modification of FASB 
Interpretation No. 46 (the proposed Interpretation or the ED). We support the Board's 
ongoing efforts to modify and provide interpretive guidance to FIN 46 and offer our 
specific comments on the provisions of the proposed Interpretation (paragraph references 
are to the modified paragraphs of FIN 46). 

Scope Exceptions 

We believe the proposed new scope exceptions are consistent with the Board's intent. In 
addition, there are other entities that we understand the Board intended to exclude from 
the scope of FIN 46. Assuming that is the Board's intent, we believe it would be helpful 
to constituents for the Board to explicitly identify those entities in paragraph 4 ofthe 
Interpretation. They are as follows: 

• Governmental entities. We understand that the Board intended to exclude 
governmental entities from the scope of FIN 46 in the same manner as not-for-profit 
organizations are excluded from the Interpretation's scope in paragraph 4(a) (i.e., 
governmental entities should not consolidate other entities or be consolidated in 
accordance with the requirements of FIN 46). We believe governmental entities 
should include municipal authorities and other "financing conduits" used to issue tax 
exempt or government-sponsored debt. 
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• Employee benefit plans. We understand that the Board did not intend to change the 
accounting requirements of the AICP A Audit and Accounting Guide, Audits of 
Employee Benefit Plans, which generally requires plan investments to be carried at 
fair value. If our understanding is correct, we believe it would be helpful to clarify 
paragraph 4(b) to indicate that employee benefit plans are not required to potentially 
consolidate plan investments under the requirements of FIN 46, and parties other than 
the employer (e.g., an administrator of a multi-employer plan) are not required to 
potentially consolidate the plan under the provisions of FIN 46. (Currently the scope 
exception for employee benefit plans in paragraph 4(b) only addresses whether the 
plan should be consolidated by the employer under the requirements of FIN 46.) 

There are certain aspects of the new scope exceptions in the proposed Interpretation that 
we found unclear. They are as follows: 

• Information out - paragraph 4(g). 
(1) Because the conditions in paragraph 4(g) are objectively determinable, we do not 

understand the need for the statement that the "inability to obtain the necessary 
information is expected to be infrequent, especially if the enterprise was involved 
in the creation of the entity." Does the Board intend that the characteristics 
should not apply in certain circumstances, leading to the statement regarding the 
frequency in which those circumstances will be present? 

(2) Does the Board intend for an enterprise with an interest in an entity that qualifies 
for the paragraph 4(g) scope exception to be required to continue to make efforts 
to obtain the necessary information if the enterprise has been denied access to that 
information on the basis that it has no legal right to obtain it? The draft language 
used in connection with the proposed paragraph 4(g) scope exception would 
require such enterprises to continue to make efforts to obtain the information even 
if they have no legal right to obtain it and have already been denied access to it. 
However, we are not sure what those efforts would comprise. 

• Certain trusts - paragraph 4(h). It is unclear with respect to this proposed new 
scope exception what arrangements would qualify as arrangements that are "similar to 
mutual funds in the form of trusts and trusts of bank trust departments that are 
organized and operated in a manner consistent with customary existing practices." 
For example, would this scope exception apply to employee benefit plans? Those 
plans have characteristics that are very similar to the foregoing description. If so, that 
would resolve the issue of consolidation of employee benefit plans discussed above 
(the issue of consolidation of plan investments would still need to be resolved). We 
believe that constituents would find this scope exception to be more operational if the 
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• Board described the characteristics of the vehicles that it intends to exempt. We 
believe those characteristics should include at a minimum vehicles that are created 
solely pursuant to legal statute and in which the "owners" or "beneficiaries" of the 
vehicle for tax purposes are parties other than the asset manager, and vehicles with 
minimal variability that can be influenced by the asset manager due to contractual, 
legal, or regulatory restrictions. For example, if the asset manager of an investment 
trust can only invest in debt securities that are rated AA (or Aa) or higher, there is 
only minimal variability that can be influenced by the manager because its discretion 
in selecting investments has been significantly limited relative to the broader 
population of investments (including equities, other investment and noninvestment 
grade debt, etc.). Without further "characteristics-based" guidance it is unclear 
whether an entity such as a CDO represents a similar arrangement to a mutual fund in 
the form of a trust. 

• Paragraphs 5(a) and 9A. We found the changes that refer to qualitative 
considerations require more clarification. Paragraph 9 and paragraph C24 in the basis 
for conclusions currently require qualitative considerations to be evaluated before 
performing an expected loss calculation. As a result, the changes to paragraph Sea) 
raise the question of whether it is optional for an entity to be a VIE (i.e., even if the 
expected loss calculation indicates that equity is sufficient, could the entity conclude 
it is a VIE simply because it has not obtained financing without providing additional 
subordinated financial support?). We did not believe that the Board intended for 
entities to be able to "opt into" FIN 46. The guidance in paragraph C21 of the 
Interpretation, which discusses the fact that lenders often require more subordinated 
financial support than is necessary given the level of equity that an entity has, seems 
to support this idea. We found the language about consideration of qualitative factors 
more helpful in relation to the primary beneficiary determination than in relation to 
the determination of whether an entity is a VIE. 

• Paragraph 5(a)(3). We understand that the Board looked to the guidance in EITF 
Issue No. 96-21, "Implementation Issues in Accounting for Leasing Transactions 
involving Special-Purpose Entities," in developing the requirement with respect to 
amounts provided to equity investors through fees. We believe the Board should 
indicate in the proposed Interpretation the source of this requirement because 
constituents have been confused about how to apply it. The Board should specifically 
address whether certain types of fees are acceptable while others are not. 



Mr. Lawrence W. Smith 
November 24 2003 
Page 4 

• Paragraph 5(b)(1). The Board should consider providing additional guidance to help 
reconcile the provisions ofEITF Issue No. 96-16, "Investor's Accounting for an 
Investee When the Investor Has a Majority of the Voting Interest but the Minority 
Shareholder or Shareholders Have Certain Approval or Veto Rights," regarding 
participating rights and the notion that the Board has set forth in this paragraph 
requiring that equity participants have the ability to make decisions about the entity's 
activities. We believe it is preferable for the Board to follow the guidance in Issue 
96-16 with respect to participating and protective rights in identifying those situations 
where the equity group has the ability to make decisions regarding the entity's 
activities. Specifically, we believe it would be helpful for the Board to indicate in the 
footnote to paragraph 5(b) that the equity at risk does not have the characteristic of a 
controlling financial interest if interests other than the equity investment at risk have 
participating rights as defined in Issue 96-16. That would be consistent with (and 
clarify) the observation in footnote 3. 

Triggering Events 

• Paragraphs 7 and 15. We are concerned that the proposed changes to these 
paragraphs, specifically the reference to changes in the design of the entity or 
ownership of interests in the entity, could suggest that the triggering events are 
exactly the same for both evaluations. We do not believe that should be the case. In 
particular, we believe that events that require a reconsideration of whether the entity 
is a VIE would also require a reconsideration of what party is the entity's primary 
beneficiary, but that events that require a reconsideration of what party is a VIE's 
primary beneficiary would not necessarily require a reconsideration of whether the 
entity is a VIE. For example, a mere change of ownership of interests in the entity 
would not necessarily indicate that there has been a change in the design of the entity 
that would cause it to be a VIE (or not to be a VIE). 

• Paragraphs 7 and A25. We are not sure from the proposed changes to paragraph 7 
(as further explained in paragraph A25) how the F ASB intends for the reconsideration 
guidance to be applied to troubled debt restructurings. For example, if a lender 
accepts stock warrants as part of a troubled debt restructuring and otherwise simply 
"forgives" certain payments that were previously not made by a debtor, does that 
cause a change in whether the entity is a VIE or what party is the entity's primary 
beneficiary? An example would be helpful to better understand the Board's intent 
with the language in paragraph A25 that to conclude that "the level of subordinated 
financial support provided to the entity" has not been modified the lender's exposure 
to the entity's expected losses must be "essentially the same immediately before and 
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immediately after the restructuring," and the characteristics of the equity must not have 
been changed "by providing the lender with new voting rights." 

Expected Losses and Expected Residual Returns 

We are not sure in certain situations how to apply the revised language replacing 
paragraph 8(a) and 8(b). For example, in commercial paper conduits there are often 
short-term assets, even shorter-term liabilities (e.g., commercial paper) and derivative 
instruments that may be longer-term than either the assets or the liabilities. Does the 
Board intend for a different evaluation to be performed for each variable interest, or 
should the evaluation be based on the duration of the longest -term variable interest, or on 
the duration of the assets available to satisfy variable interests? Other revolving or 
operating structures raise the same questions. For example, in an operating joint venture 
these questions would arise with respect to variable interests such as debt, equity, leases, 
derivatives, and forward purchase contracts. How should this guidance apply to 
cancelable contracts or derivatives that are used for hedging purposes? Should it be 
assumed that derivatives will be rolled over if that is the hedging strategy (and if so, is it 
appropriate to assume that the replacement derivative will be identical to the original)? 
How does long-term variability of variable interests relate to the fair value of the entity's 
assets? The Board also may want to consider addressing how the guidance in paragraphs 
BII-BI2 should be applied in relation to the revised paragraph 8 requirements (e.g., the 
treatment of tax credits in an affordable housing partnership). 

Related Parties 

• Paragraphs 16(d) and A32. Does the Board intend that a de facto agent relationship 
would not be deemed to exist if there is a contractual provision that the restricting 
party's approval cannot be unreasonably withheld? It would be helpful for the Board 
to explicitly address this point as well as the linkage between this guidance in FIN 46 
and the guidance in FASB Statement No. 140, Accountingfor Transfers and 
Servicing of Financial Assets and Extinguishments of Liabilities, regarding a 
transferee's ability to pledge or exchange transferred financial assets. 

• Paragraphs 17 and A35. Paragraph A3S states that the "presumption [that the 
principal or de facto principal in a related party group is the primary beneficiary 1 is 
not appropriate, for example, if one party in the related party group has a direct 
agency relationship with two or more parties within the group." Paragraph A3S goes 
on to state that the revised guidance in paragraph 17 "will put more emphasis on the 
need to make reasonable judgments in those circumstances." We believe the revised 
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guidance in paragraph 17 is an improvement, but are concerned that it may not 
adequately address situations such as the following: 

Company A (a non-VIE financial services company) creates Company B (a VIE 
investment company) and holds 100 percent of the equity and debt interests in 
Company B. Company B does not issue any other interests other than those 
issued to Company A. Company C (a non-VIE investment management 
company), a majority-owned and controlled subsidiary of Company A is 
appointed by Company A as the investment manager of Company B. Due to legal 
requirements in the country in which Company B is domiciled with respect to B's 
corporate structure, Company C cannot be removed as investment manager by a 
vote of B' s shareholders. Company B and Company C provide separate financial 
statements to various stakeholders. 

In the above fact pattern (and similar circumstances), we believe that Company A should 
be deemed to be the primary beneficiary because Company B and Company C are under 
common control of Company A. We believe the Board should consider further clarifying 
paragraph 17 or adding an overriding tiebreaker that parties in a related party group that 
are directly controlled by another party in the group cannot be deemed to be the primary 
beneficiary or that in such circumstances a party other than the one whose activities are 
most closely associated with the VIE's or other than the principal in an agency or de facto 
agency relationship may be the primary beneficiary. We also believe the Board needs to 
consider adding a tiebreaker to address situations where none of the related parties' 
activities are most closely associated with the VIE's and none of the related parties is a 
principal or de facto principal. In such circumstances we recommend that the Board 
require the party with the largest share of expected losses (within the related party group) 
to consolidate the VIE. 

Initial Consolidation of a VIE 

We believe it would be helpful for the Board to clarify in paragraph 21 that consolidation 
of a VIE is not the same as consolidation of a voting interest entity in a business 
combination. In particular, we have noted confusion in practice regarding initial 
measurement of the assets, liabilities, and noncontrolling interests of a VIE (i.e., at full 
fair value) versus the measurement requirements in an acquisition of a voting interest 
entity (i.e., at carryover basis to the extent of noncontrolling interests) under the business 
combinations literature. 
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Accounting Subsequent to Consolidation of a VIE 

We believe that constituents are seeking guidance from the Board or Staff on the issue of 
attribution of profits and losses when there are no minority interests in a consolidated 
VIE even though there are variable interest holders other than the primary beneficiary 
(e.g., in case of consolidation by a party, such as an asset manager, that does not own any 
equity interests where other parties own variable interests other than equity, such as 
beneficial interests). In addition, it would be helpful for the Board to comment on the 
issue of adoption of accounting policies when the VIE previously did not issue financial 
statements. This issue arises with respect to hedge accounting policies and classification 
of investment securities under the requirements ofFASB Statement No. 115, Accounting 
for Certain Investments in Debt and Equity Securities, among other areas. We also 
believe it would be helpful for the Board to incorporate in the proposed Interpretation its 
informal guidance that consolidation of a VIE lessor by a lessee does not impact 
leveraged lease accounting by the equity investor(s) in the VIE. 

Other Suggestions 

We believe it would be helpful to constituents for the Board to issue an Interpretation that 
codifies all ofthe guidance issued on FIN 46 (similar to what the Board did when it 
replaced FASB Statement No. 125, Accountingfor Transfers and Servicing of Financial 
Assets and Extinguishments of Liabilities, with Statement 140). The codification will 
help to ensure that a substantial body of interpretive and clarifying guidance is not 
inadvertently overlooked by preparers, and will also make that guidance more readily 
retrievable. 

***** 

If you have questions about our comments or wish further to discuss any of the matters 
addressed herein, please contact John Guinan at (212) 909-5449 or Kimber Bascom at 
(212) 909-5664. 

Very truly yours, 


