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Re: Comments on the Proposed FSP FIN 46-d, Treatment of Fees Paid to Decision 
Makers and Guarantors as Described in Paragraph 8 in Determining Expected 
Losses and Expected Residual Returns of a Variable Interest Entity under F ASB 
Interpretation No. 46, Consolidation of Variable Interest Entities 

Dear Larry: 

The American Bankers Association (ABA) appreciates the opportunity to comment 
on the proposed Staff Position No. FIN 46-d, Treatment of Fees Paid to Decision 
Makers and Guarantors as Described in Paragraph 8 in Determining Expected 
Losses and Expected Residual Returns of a Variable Interest Entity under Financial 
Accounting Standards Board Interpretation No. 46, Consolidation of Variable 
Interest Entities (FIN 46). ABA brings together all categories of banking institutions 
to best represent the interests of the rapidly changing industty. Its membership -
which includes community, regional, and money center banks and holding 
companies, as well as savings associations, ttust companies and savings banks -
makes ABA the largest banking trade association in the countty. 

We encourage the F ASB to re-examine the process for issuing F ASB Staff Positions 
(FSPs). Although we recognize that the goal of FSPs is to provide additional 
interpretive guidance, we are very concerned about the process under which this 
additional guidance is being issued. There are growing numbers of extremely 
important issues being addressed through FSPs, yet the process for issuing FSPs is 
inconsistent. For example, sometimes the process permits public comment, and 
other times there is no public comment period. Instead, the final FSP is simply 
announced. We are concerned that important constituent input is being skipped, 
resulting in surprising and significant new rules for preparers. Keeping track of the 
status of a given issue, particularly when it is near quarter-end, has become a 
challenge, and can result in confusion and concern on the part of preparers about 
whether they have the most recent guidance issued by the F ASB. We encourage the 
F ASB to permit public comment on these important issues and advance notice if 
possible. 
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We believe that the following changes need to be made to FSP 46-d: 

(1) fixed fees (whether a fixed dollar amount or fixed percentage fee) should 
be excluded from the calculation of expected loss and expected residual 
returns, and 

(2) fees should not be double-counted in the expected residual return 
calculation. 

Fixed Fees Should Be Excluded 
We believe that fixed fees - both fixed dollar fees and fees that are a fixed 
percentage of assets - should be excluded from the process for calculating expected 
losses and expected residual returns. The proposed guidance in FSP 46-d states that 
if a party has the ability to make decisions related to assets held in an entity, the 
decision-making ability is an indicator of which party might be considered the 
primary beneficiary. It is not clear, however, why fixed fees are included in 
determining the primary beneficiary. 

It is customary in managed trust agreements that a decision maker is paid a fixed 
dollar amount or a fixed percentage of assets fee to provide a service. Fixed fees 
(either dollar or percentage) are established by market conditions and are a factor in 
pricing the portfolio of assets under management. There should be no distinction 
between a fixed dollar amount and a nominal fixed percentage fee for the purpose of 
this FSP. 

Many asset portfolio management services are based upon a fixed fee. The fee is 
most often determined at the time the portfolio is established and is dependent on 
the size of the portfolio - not the portfolio's investment return. Fees are to be 
received over the specified time that the assets are under management. The 
objective of paying these fees is to provide a service to facilitate the management of 
assets and maximize investment returns for the owners of the assets or beneficiaries 
of the trust - not the decision maker. Under the agreement, restrictions are placed 
on certain of the decision maker's abilities to manage the assets. The decision maker 
is prohibited from managing the assets for personal benefit, and does not have any 
personal variable interest in the managed entity. Therefore, we believe that the fixed 
fees received by the decision maker should be excluded from the expected losses and 
expected residual return calculations used to determine the primary beneficiary of 
managed trust agreements. 

Fees Should Not Be Double counted 
It appears that the fees to the decision maker are being double counted in the 
expected residual return calculation. As mentioned, we believe that the fees should 
not be included in the calculation at all, but if the F ASB decides that these fees are to 
be included in the calculation, the fees should only be included once. 

The expected loss calculation outlined in FSP 46-d requires that the fees paid to the 
decision makers be added back to the estimate of the net income or loss that is 
estimated to be received by the variable interest holder. The calculation of the 
expected residual returns requires that the fair value of the fees paid to a decision 
maker be included as a variable component in the calculation, and once the fees are 
included in the calculation, the fees are allocated to the variable interest holder. 



Because the FSP proposes that fees to the decision maker are to be added back to 
the estimate of net income or loss to measure variability, and then the fees are to also 
be included as a variable component in the expected residual return calculation, it 
seems that the fees are counted twice in the calculation. We believe that if fees are to 
be included in the expected residual return calculation at all, they should only be 
included once and encourage the F ASB to make this necessary change the 
calculation. 

In conclusion, we are concerned about the process for issuing FSPs and believe that 
full consideration of constituent input is necessary and a vital component of the 
standard setting process. We believe that fixed fees should not be included in the 
expected loss or expected residual return calculation, whether the fees are a fixed 
amount or a fixed percentage of assets. If fees are to be included as part of the 
calculation, we believe that FSP 46-d incorrecdy double-counts the fees, and we 
encourage the F ASB to correct the calculation to include such fees only once. 

Thank you for your consideration. If you would like to discuss this letter in more 
detail, please contact Gwen Ritter at 202-663-4986. 

Sincerely, 

Donna Fisher 


