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Japan Tobacco International OTI) is a wholly-owned subsidiary of Japan Tobacco Inc., 
the world's third largest international manufacturer of tobacco products. While JTl's 
international headquarters are located in Europe, we prepare our consolidated 
financial statements in compliance with US GAAP. 

We appreciate the opportunity to comment on the Proposed Statement of Financial 
Accounting Standards, Disclosure of Certain Loss Contingencies, an amendment of 
FASB Statements No. Sand 141(R). The following is a brief summary of our 
comments: 

• With respect to ED Question 4, we: 
o Disagree with the requirement to disclose the "entity's best estimate of 

the maximum exposure to loss" 
o Agree with the current proposal to permit but not require disclosure of 

the possible loss or range of loss if the entity believes the amount of 
the claim or assessment is not representative of the entity's actual 
exposure. 

Such disclosures would compromise entities' ability to protect their interests, 
especially in negotiations to settle a claim. 

• With respect to ED Question 7, we disagree with the requirement to disclose 
acquired loss contingencies separately from "internally generated" loss 
contingencies. We believe that a separate disclosure would not provide 
incremental decision-useful information to users of financial statements. 

• With respect to paragraph 5.b (2) of the Exposure Draft relating to unasserted 
claims or assessments, we recommend that the Board retain current 
terminology in paragraph 10 of FASB Statement 5. Specifically, the Board 
should not change the term "reasonable possibility that the outcome will be 
unfavorable" to "the likelihood of a loss ... is more than remote." That would 
help to clarify that the existing disclosure requirement is retained without 
change. 

ED Question 4 

Paragraph 7(a) of the Exposure Draft would require disclosure of the "entity's best 

estimate of the maximum exposure to loss." According to paragraph 11, disclosure 
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is required even if such a disclosure will detrimentally affect the outcome of the 

contingency. These provisions together will compromise entities' ability to protect 

their interests, especially in negotiations to settle a claim. 

It often occurs that a claimant does not quantify a claim. In those circumstances, 

paragraph 7(a) requires the entity to disclose its "best estimate of the maximum 

exposure to loss." That estimate may be core attorney work product, and thus 

protected for disclosure in court proceedings. But putting that matter aside, the 

estimate may also be a critical basis for the entity's opening position in negotiations 

for settlement of a claim - like a bargaining buyer, an entity considering settlement 

must have a maximum value in mind. Publicly disclosing that value, such that the 

other party knows of it, immediately compromises the entity's ability to settle below 

the maximum amount. In effect, the entity goes into negotiations in which the other 

party knows how much the entity is willing to pay. 

To resolve this problem, the Board should consider removing from paragraph 11 the 

absolute requirement to disclose the best estimate of maximum exposure. 

Alternatively, the Board could limit disclosure of exposure amounts to amounts 

actually offered in settlement or otherwise already disclosed (e.g., through 

counterparty's public statements). 

For the reasons stated above, we also believe that disclosure of the possible loss or 

range of loss should be permitted but not required if the entity believes the amount 

of the claim or assessment is not representative of the entity's actual exposure 

(Question 4B). 

ED Question 7 
We understand paragraph 8 tabular reconciliation requirements to cover all loss 
contingencies within the scope of FASB Statement 5 and 141 (R), including indirect 
tax exposures. We agree with aggregating all FASB Statement 5 loss contingencies 
into one tabular reconciliation; however, we disagree with the requirement to 
disclose separately acquired loss contingencies within the scope of FASB Statement 
141(R). 

Reporting entities are already required to disclose assets acquired and liabilities 
assumed in business combinations. In our opinion, that disclosure is sufficient to 
inform users of loss contingencies that are initially recognized under FASB 
Statement 141 (R) recognition threshold rather than FASB Statement 5 recognition 
threshold. 

The purpose and informational usefulness of disclosing acquired and "internally 

generated" loss contingencies in separate tables subsequent to the acquisition is not 
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clear to us. Some of the acquired loss contingencies will subsequently be 
recognized and measured under FASB Statement 5 (similar to "internally generated" 
loss contingencies) while other acquired loss contingencies will continue to be 
recognized and measured under FASB Statement 141 (R) as applied at the acquisition 
date (a different recognition and measurement attribute.) If the table of acquired 
loss contingencies contains liabilities that are recognized and measured under 
different models, what additional useful information would users obtain from that 
separate disclosure (above and beyond what was initially disclosed under FASB 
Statement 141 (R))? Is the purpose of a separate tabular disclosure to show that 
certain acquired liabilities are less likely to result in outflows of cash (or other 
economic resources) than "internally generated" liabilities? If so, the objective likely 
would not be achieved. If the objective is to separate liabilities that were recognized 
in earnings from those recognized through goodwill, that information is already 
provided under FASB Statement 141 (R). 

For these reasons, we recommend that the Board remove the requirement to 
disclose separately loss contingencies accounted for in accordance with FASB 
Statement 141 (R). That is, all loss contingencies should be disclosed in one table. If 
that recommendation is not accepted, we encourage the Board to include a clear 
rationale (informational usefulness) for including a separate table for acquired loss 
contingencies in the basis for conclusion. 

Proposed paragraph 5(b) 

Paragraph 10 of the FASB Statement 5 provides that a loss contingency involving an 

unasserted claim must be disclosed when "it is considered probable that a claim will 

be asserted and there is a reasonable possibility that the outcome will be 

unfavorable" (emphasis added). The proposed new standard requires entities to 

disclose unasserted claims whose assertion is probable and as to which "the 

likelihood of a loss, if the claim or assessment were to be asserted, is more than 
remote." The Basis for Conclusions (paragraph A 14) states that the new language is 

a substantial retention of the FASB Statement 5 standard. 

While the terms "reasonably possible" and "more than remote" appear to be 

interchangeable in the context of FASB Statement 5,' legal counsel likely would read 

new disclosure requirements in the context of the usual general meaning of the 

above terms. If the term is changed from "reasonably possible" to "more than 

remote," legal counsel might interpret the new language as an incremental 

disclosure requirement. To avoid unnecessary confusion, we recommend that the 

Board retain the existing FASB Statement 5 terminology (i.e., "reasonably possible" 

rather than "more than remote"). If that recommendation is not accepted, we believe 

1 Reasonably possible means the chance of the future event or events occurring is more than 
r~mot~ but I~« th~n Iik~ly. 
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that the Board should clarify the reason for changing the FASB Statement 5 language 

and its implications for the disclosure requirements. 

The following is an example of how the new wording might be read by legal counsel 

(note that the terms probable and reasonably possible are used in their usual 

general meaning): 

It appears in fact that the new language broadens the disclosure requirement. In so 

doing, the proposal makes already difficult compliance nearly impossible and likely 

encourages useless and speculative overdisclosure. 

The reason is that ordinary business activities - selling products, entering 

agreements, employing workers - necessarily create arguable claims from time to 

time. A distributor will believe its agreement has been wrongfully terminated. A 

consumer will believe that a product is defective. A competitor will believe that a 

mark or patent has been infringed. At an entity level, assertion of certain identifiable 

claims is always probable. Thus, to comply with the letter of the standard, an entity 

must in effect examine its own arguably illegal conduct and disclose it - but, under 

the present standard, only if there is a reasonable possibility of a bad outcome. In 

a prudently operated entity, this limitation will effectively exclude most arguable 

claims because the entity will have considered legal risks before undertaking an 

activity. 

By comparison, it would be difficult to conclude that the likelihood of a loss from an 

imagined claim is remote. This is especially the case if the assessment must 

account for all possibilities of the jurisdiction and legal nature of the claim - a single 

transaction could give rise to a number of imaginable claims in different places 

under different legal theories. Even if counsel could opine that all the claims would 

be weak, how weak they are is a matter of guesswork. The effect of the standard 

then is to force disclosure of speculative contingencies, even in circumstances when 

it is impossible to supply the information required by paragraph 7 except by 

imagining it. It is not apparent how such information would assist users in objective 

valuation of an entity's financial position. 

The Board should consider, on the contrary, taking this opportunity to balance 

users' interest in early warning and users' interest in reliable information by drawing 

a disclosure bright line: disclosure of unasserted claims should be required when a 

potential claimant (or other interested party) has manifested an awareness of the 

potential claim or assessment. This "manifestation" may appear later than when an 

entity can imagine a claim, but the "manifestation" will always precede a loss and is 
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likely to provide a more reliable basis on which to assess the risk of loss and to 

disclose the information required by the proposed paragraph 7. 

We thank you for the opportunity to comment and look forward to following the 

Board's redeliberation of the Exposure Draft. If you have questions, please contact 

Francois Dugast at 41 22 703 0419 or Jonathan Truelove at 41 22 703 0310. 

Best regards, 

sl Marina Sletten 

Financial Reporting and Accounting Controller 

Director 

SIS 


