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Dear Sirs 
 
Discussion Paper:  Preliminary Views on Revenue Recognition in Contracts with 
Customers  
 
I am writing on behalf of LIBA (the London Investment Banking Association) to comment 
on the IASB’s 19 December 2008 Discussion Paper: Preliminary Views on Revenue 
Recognition in Contracts with Customers (“the DP”).  LIBA is, as you will know, the 
principal UK trade association for firms active in investment banking and securities trading; 
a list of our members is attached. We are grateful to you for allowing us a few days 
extension beyond the official 19 June deadline for comments on this DP.  
 
We welcome the opportunity to contribute to the boards’ proposals, which address an 
important area for our members, especially in relation to banking services and the related 
fees.   
 
In general we agree with the DP’s overall objective of developing a single contract-based 
revenue recognition model which can be universally applied. However, whilst we believe 
that such a model can be applied to revenue arising from the provision of financial services, 
we do not believe it would be appropriate for transactions involving financial instruments 
as there would be major inconsistencies with the existing requirements of IAS 39 and with 
those proposed under ED/2009/3 on Derecognition and ED/2009/5 on Fair Value 
Measurement.   
 
We note that although the IASB has not excluded financial instruments from the DP’s 
proposed model, it is considering whether the proposed model, and in particular its 
measurement approach, would provide decision-useful information for certain contracts, 
including financial instruments. We support this consideration by the boards and 
recommend that financial instruments be excluded from the scope of the proposed model. 
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Our responses to the specific questions on pages 14-16 of the DP are set out below.  
 
Question 1 - Do you agree with the boards’ proposal to base a single revenue recognition 
principle on changes in an entity’s contract asset or contract liability? Why or why not? 
If not, how would you address the inconsistency in existing standards that arises from 
having different revenue recognition principles?  
 
Whilst we agree with the overall objective of the DP of developing a single contract-based 
revenue recognition model which can be universally applied, we believe that such a model 
would be inappropriate for certain types of transactions, notably those which involve 
financial instruments.   
 
Specifically, we have concerns about how the proposal to base a single revenue recognition 
principle on changes in an entity’s contract assets or contract liabilities would be applied to 
financial instruments while significant revenue-related financial instrument issues are still 
being considered under the Derecognition and Fair Value Measurement projects (see 
ED/2009/3 and ED/2009/5).  We also note that IAS 39 already contains guidance on 
income recognition on debt instruments not held at fair value through profit or loss (i.e. the 
effective interest method).  Accordingly, we urge the boards to exclude revenue associated 
with financial instruments from the scope of the DP proposals.  
 
With respect to service based contracts in the financial services sector, we are in broad 
agreement with the proposals in the DP.   
 
Question 2 -- Are there any types of contracts for which the boards’ proposed principle 
would not provide decision-useful information? Please provide examples and explain 
why. What alternative principle do you think is more useful in those examples? 
 
As explained in our response to Question 1 above, we believe the DP’s proposed model 
will not provide decision-useful information on revenue recognition issues for financial 
instrument contracts, particularly in cases where extensive guidance already exists for such 
instruments, some of which conflicts with the requirements of the DP (e.g. the use of exit 
prices for the fair value measurement of financial instruments). 
 
To address the limitations of the proposed model in providing decision-useful information 
relating to financial instruments, we believe the boards should, as suggested above, exclude 
financial instruments from the scope of the current proposals and address the relevant 
revenue recognition issues relating to such instruments as a part of the FVM and IAS 39 
replacement projects. 
 
Question 3 - Do you agree with the boards’ definition of a contract? Why or why not? 
Please provide examples of jurisdictions or circumstances in which it would be difficult 
to apply that definition.  
 
Whilst we agree with the DP definition of a contract, which we see as broadly consistent 
with the current definition in IAS 32, we are concerned that creating a new definition which 
is not identical to the existing IAS 32 definition could cause confusion.  We suggest the 
IASB should avoid having two definitions for a contract within the IFRS literature. 
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Accordingly, we recommend that the IASB adopt a single definition (if necessary by 
amending the existing IAS 32 definition) to be applied throughout the IFRS literature. 
 
Question 4 - Do you think the boards’ proposed definition of a performance obligation 
would help entities to identify consistently the deliverables in (or components of) a 
contract? Why or why not? If not, please provide examples of circumstances in which 
applying the proposed definition would inappropriately identify or omit deliverables in 
(or components of) the contract. 
 
We do not believe the current definition of performance obligations in the DP would result 
in consistent identification of deliverables in a contract.  For example, with regard to bank 
guarantee contracts, there are different views among LIBA members as to whether 
guarantee contracts give rise to one performance obligation or two.  Some members argue 
that creation of the guarantee contract, and standing ready to perform under the terms of the 
guarantee, are two different performance obligations with revenue being recognised over 
the guarantee contract period while others take the view that there is only one performance 
obligation. The proposals in the DP raise an additional question as to whether the 
performance obligation is satisfied over the duration of the guarantee contract with revenue 
recognised over the contract period, or whether the performance obligation is satisfied 
when the guarantee expires or is exercised, in which case revenue recognition is deferred 
until such an event occurs.    
 
As seen in the above example, we believe the DP’s proposals lack clarity for entities to 
identify performance obligations and the related timing of the revenue recognition on a 
consistent basis. We therefore request that the boards provide further implementation 
guidance on performance identification and the timing of revenue recognition.   
 
Question 5 – Do you agree that an entity should separate the performance obligations in 
a contract on the basis of when the entity transfers the promised assets to the customer? 
Why or why not? If not, what principle would you specify for separating performance 
obligations?  
 
We agree that entities should separate the performance obligations in a contract on the basis 
of when the corresponding assets are transferred to the customer, but we recognise that it 
can be difficult in some circumstances to determine when the assets are transferred.   
 
Question 6 - Do you think that an entity’s obligation to accept a returned good and 
refund the customer’s consideration is a performance obligation? Why or why not? 
 
We have no comment on this question. 
 
Question 7 - Do you think that sales incentives (eg discounts on future sales, customer 
loyalty points and ‘free’ goods and services) give rise to performance obligations if they 
are provided in a contract with a customer? Why or why not?  
 
We have no comment on this question. 
 
Question 8 – Do you agree that an entity transfers an asset to a customer (and satisfies a 
performance obligation) when the customer controls the promised good or when the 
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customer receives the promised service? Why or why not? If not, please suggest an 
alternative for determining when a promised good or service is transferred  
 
We generally agree with the principle that an entity transfers an asset to a customer (and 
satisfies a performance obligation) when the customer controls the promised good or when 
the customer receives the promised service.  We do however have concerns on the practical 
application of this principle in certain banking transactions such as guarantee fees (see our 
response to Question 4). 
 
We therefore believe further application guidance from the boards is required in this area, 
as the current lack of clarity risks different entities treating similar contracts in different 
ways.  
 
Question 9 - The boards propose that an entity should recognise revenue only when a 
performance obligation is satisfied. Are there contracts for which that proposal would 
not provide decision-useful information? If so, please provide examples.  
 
As explained in our response to Question 1, we believe the DP’s proposals will not provide 
decision-useful information for revenue recognition in contracts involving financial 
instruments, and that such instruments should therefore be excluded from the scope of the 
DP.   
 
Question 10(a) - Do you agree that performance obligations should be measured initially 
at the transaction price? Why or why not? 
 
While the majority of our members agree that initial recognition should be based on 
transaction price, which they see as more reflective of the entity’s performance in such 
contracts, there are some who believe that further consideration should be given to the use 
of fair value or exit price, particularly for contracts relating to financial services. We 
appreciate that this may be a more complex approach and may not at all times be 
appropriate, but we believe it is worth exploring as an option. 
 
Question 10(b) -- Do you agree that a performance obligation should be deemed onerous 
and remeasured to the entity’s expected cost of satisfying the performance obligation if 
that cost exceeds the carrying amount of the performance obligation? Why or why not?  
 
No comment to make on this question. 
 
Question 10(c) - Do you think that there are some performance obligations for which the 
proposed measurement approach would not provide decision-useful information at each 
financial statement date? Why or why not? If so, what characteristics of the obligation 
make that approach unsuitable? Please provide examples.  
 
As explained in our response to Question 1, we believe the DP proposals will not provide 
decision-useful information for revenue recognition in financial instruments contracts and 
hence that such instruments should be excluded from its scope. 
 
Question 10(d) -- Do you think that some performance obligations in a revenue 
recognition standard should be subject to another measurement approach? Why or why 
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not? If so, please provide examples and describe the measurement approach you would 
use.  
 
As noted in our response to Question 10(a), we would like further consideration given to 
the optional use of fair value. Additionally, as explained in our response to Question 1, 
we believe that the boards’ proposals in the DP will not provide decision-useful information 
for revenue recognition in contracts involving financial instruments. 
 
Question 11 -- The boards propose that an entity should allocate the transaction price at 
contract inception to the performance obligations. Therefore, any amounts that an entity 
charges customers to recover any costs of obtaining the contract (eg selling costs) are 
included in the initial measurement of the performance obligations. The boards propose 
that an entity should recognise those costs as expenses, unless they qualify for 
recognition as an asset in accordance with other standards.  
 
(a) Do you agree that any amounts an entity charges a customer to recover the costs of 
obtaining the contract should be included in the initial measurement of an entity’s 
performance obligations? Why or why not?  
 
We have no comment on this question. 
  
(b) In what cases would recognising contract origination costs as expenses as they are 
incurred not provide decision-useful information about an entity’s financial position and 
financial performance? Please provide examples and explain why.  
 
As stated in our response to Question 1, we believe revenue recognition issues for financial 
instruments are best addressed in IAS 39 and the FVM projects. Specifically in the case of 
accounting for transaction costs on financial instruments, we suggest the guidance be 
consolidated with the other guidance on revenue in IAS 39 and in the FVM standard.  
 
Question 12 – Do you agree that the transaction price should be allocated to the 
performance obligations on the basis of the entity’s stand-alone selling price of the goods 
or services underlying those performance obligations? Why or why not? If not, on what 
basis would you allocate the transaction price?  
 
We have no comment on this question. 
 
Question 13 – Do you agree that if an entity does not sell a good or service separately, it 
should estimate the stand-alone selling price of that good or service for purposes of 
allocating the transaction price? Why or why not? When, if ever, should the use of 
estimates be constrained? 
 
We have no comment on this question. 
 

**************************** 
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I hope these comments are helpful.  We would of course be pleased to expand on any points 
which you may find unclear, or where you would like further details of our views. 
 
Yours sincerely 

 
Ian Harrison 
Director 
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