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To whom it may concern, 
 
The Institute of Certified Public Accountants in Ireland welcomes the opportunity to 
comment on: 
 
‘ED/2010/6 Revenue from contracts with Customers’ 
 
Question 1  
Paragraphs 12-19 propose a principle (price interdependence) to help an 
entity determine whether: 
 
(a) to combine two or more contracts and account for them as a single 
contract; 
(b) to segment a single contract and account for it as two or more contracts; 
and 
(c) to account for a contract modification as a separate contract or as part of 
the original contract 
 
Do you agree with that principle? If not, what principle would you recommend, 
and why, for determining whether (a) to combine or segment contracts and (b) 
to account for a contract modification as a separate contract?   
 
We disagree that a principle of price interdependence should be the sole indicator of 
whether to segment or combine contracts.  We also disagree with accounting for 
contract modifications based solely on price interdependence as part of the original 
contract.   
 

(a) In relation to combining or segmenting contracts we recommend that as well 
as price interdependence other commercial factors, such as the performance 
of the obligations under the contract and review of specific conditions to the 
contract, should also be considered. 
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(b) In relation to accounting for a contract modification we recommend that such 
modifications and/or renewals should be accounted for as a separate contract 
unless the modification amends a significant error in the original contract.  

 
Question 2  
The boards propose that an entity should identify the performance obligations 
to be accounted for separately on the basis of whether the promised good or 
service is distinct. Paragraph 23 proposes a principle for determining when a 
good or service is distinct. Do you agree with that principle? If not, what 
principle would you specify for identifying separate performance obligations 
and why? 

 
We do not agree that in determining whether a good or service is distinct 
consideration should be given to whether another entity sells an identical or similar 
good or service separately. We are of the view that such a determination should be 
confined to whether the entity sells a similar good or service separately. However it 
may be appropriate to account for goods and services as a combined contract if the 
performance obligation and timing of revenue recognition would yield the same 
result as accounting for them separately. 
 

Question 3 
Do you think that the proposed guidance in paragraph 25-31 and related 
application guidance are sufficient for determining when control of a promised 
good and service has been transferred to a customer? If not, why? What 
additional guidance would you propose and why?  

 
While we agree with the definition of control outlined in paragraphs 25-31 in relation 
to the control of a good we are of the view that a further enhanced definition and 
guidance is required for the transfer of control in relation to a service or a situation of 
continuous transfer of goods for example under a construction contract.  In that 
regard paragraphs 32 and 33 require additional guidance and examples. 
 

 
Question 4 
The boards propose that if the amount of consideration is variable, an entity 
should recognize revenue from satisfying a performance obligation only if the 
transaction price can be reasonably estimated. Paragraph 38 proposes criteria 
that an entity should meet to be able to reasonably estimate the transaction 
price.  
 
Do you agree that an entity should recognize revenue on the basis of an 
estimated transaction price? If so, do you agree with the proposed criteria in 
paragraph 38? If not, what approach do you suggest for recognizing revenue 
when the transaction price is variable and why? 
 
We agree that it may be appropriate in certain circumstances to recognize revenue 
on the basis of an estimated transaction price.  
 
The criteria set out at paragraph 38 relating to whether the transaction price can be 
reasonably estimated are restrictive and do not take account of contracts entered 
into for new revenue streams in respect of which the entity or other entities may not 
have experience of.  
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Question 5 
Paragraph 43 proposes that the transaction price should reflect the 
customer’s credit risk if its effects on the transaction price can be reasonably 
estimated. Do you agree that the customer’s credit risk should affect how 
much revenue an entity recognizes when it satisfies a performance obligation 
rather than whether the entity recognizes revenue? If not, Why? 

 
The issue of customer credit risk is a matter of consideration of the subsequent 
assets value. 
 

Question 6 
Paragraphs 44 and 45 proposed that an entity should adjust the amount of 
promised consideration to reflect the time value of money if the contract 
includes a material financing component (whether explicit or implicit) Do you 
agree? If not why? 
 
We agree that it is appropriate to incorporate the time value of money into a contract 
in the above circumstances 
 
Question 7 
Paragraph 50 proposes that an entity  should allocate the transaction price to 
all separate performance obligations in a contract in proportion to the stand-
alone selling price [estimated if necessary] of the good or service underlying 
each of those performance obligations . Do you agree? If not when and why 
would that approach not be appropriate and should the transaction price be 
allocated in such cases? 
 
We agree but it should be permitted to combine particular groups of performance 
obligations that amounted to no more than x% of the total value of the contract.  
 
Question 8 
Paragraph 57 proposes that if costs incurred in fulfilling a contract do not give 
rise to an asset eligible for recognition with other standards [ for example IAS 
2 or ASC Topic 330; or ASC Topic 360; and IAS 38 Intangible Assets or ASC 
Topic 985 on software) an entity should recognise an asset only if those costs 
should meet specified criteria 
 
Do you think that the proposed requirements on accounting for costs of 
fulfilling a contract are operational and sufficient? If not why? 
 
We agree but note the absence of a definition of a direct cost. Para (c ) mentions 
depreciation of tools and equipment which might be defined as an indirect cost of 
the output/contract. 
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Question 9 
Paragraph 58 proposes the costs that relate directly to the contract for the 
purposes of (a) recognising an asset for resources that an entity would use to 
satisfy performance obligations in a contract and (b) any additional liability  
for an onerous performance obligations 
 
Do you agree with the costs specified? If not what costs would include or 
exclude and why? 
 
A direct cost has been defined in some texts as “Those costs that can be specifically 
and exclusively identified with a particular cost object” If this is an appropriate 
definition of a direct cost then it might be argue that depreciation of the cost of an 
asset that is not exclusively used up on one particular cost object/contract is not a 
direct cost If it is not an appropriate definition then the standard should provide one. 
 
Questions 10, 11 & 12 – Disclosure Requirements  
 
Questions 10 to 12 deal with disclosure requirements. The disclosure 
requirements make specific recommendations for disclosures of both 
qualitative and quantitative information and the significant judgements made 
in applying the IFRS. Specifically, they require the following: 
 
Aggregation and desegregation and .of information where it would be 
beneficial to users 
Information about the amount, timing and uncertainty of revenues and cash 
flows 
Reconciliation of opening and closing balances 
Performance obligations and onerous performance obligations 
Desegregation of revenue into type of good or service, geography, market, 
type of contract 
Payment terms, returns and warranties 
Term of contract broken down into < 1 year, > 1 year < 2 years, > 2 years < 3 
years, > 3 years 
 
Response to Questions 10, 11 and 12 

 

The disclosure requirements should be appropriate to the size, materiality and the 
complexity of any given contract. The disclosure requirements seem very complex 
and may require a significant amount of judgement. There are two main groups of 
users for which detailed disclosure requirements are required 1) Banks and 2) 
Insurance companies or other finance house that provide performance bonds on the 
contracting company’s behalf to the other party to the contract. The reality is that in 
most cases large construction companies will already have disclosure arrangements 
in place with banks and providers of performance bonds. These will normally be 
included in the Covenants section of the facility letter. Non provision of this 
information will normally be an event of default that could trigger a demand for 
payment. Additionally, there may be a significant amount of covenants built around 
the required disclosure information.  
 
Given that the users (banks and bond providers) will normally have disclosures 
agreed we see no requirements for the detailed disclosure requirements as detailed 
in the exposure draft. 
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Question 13  
Do you agree that an entity should apply the propose requirements 
retrospectively (i.e. as if the entity had always applied the proposed 
requirements to all contracts in existence during any reporting periods 
presented)? If not, why? 

 

No. This may require very complex changes in accounting systems. We believe that 
a date for implementation should be set. Contracts that are signed after that date 
should be subject to the provisions of the exposure draft. 
 
Question 14  
The proposed application guidance is intended to assist an entity in applying 
the principles in the proposed requirements. Do you think that the application 
guidance is sufficient to make the proposals operational? If not, what 
additional guidance do you suggest? 
 
Yes we agree that the level of application guidance is sufficient to make the 
proposals operational. 
  

Question 15 
The boards propose that an entity should distinguish between the following 
types of product warranties: 
 
A warranty that provides a customer with coverage for latent defects in the 
product. This does not give rise to a performance obligations but requires an 
evaluation of whether the entity has satisfied its performance obligation to 
transfer the product specified in the contract. 
 
A warranty that provides a customer with coverage for faults that arise after 
the product is transferred to the customer. This gives rise to a performance 
obligation in addition to the performance obligation to transfer the product 
specified in the contract. 
 
Do you agree with the proposed distinction between the types of product 
warranties? Do you agree with the proposed accounting for each type of 
product warranty? If not, how do you think an entity should account for 
product warranties. 
 

Yes, we agree with the proposed distinction between the types of product 
warranties. Yes, we also agree with the proposed accounting for each type of 
product warranty.  
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Question 16 
The boards propose the following if a licence is not considered to be a sale of 
intellectual property: 
 
If an entity grants a customer an exclusive licence to use its intellectual 
property, it has a performance obligation to permit the use of its intellectual 
property and it satisfies that obligation over the term of the licence. 
If an entity grants a customer a non- exclusive licence to use its intellectual 
property it has a performance obligation to transfer the licence and it satisfies 
that obligation when the customer is able to use and benefit from the licence. 
 
Do you agree that the pattern of revenue recognition should depend on 
whether the licence is exclusive? Do you agree with the patterns of revenue 
recognition proposed by the boards? Why or why not? 
 

Yes, we agree that the pattern of revenue recognition should depend on whether the 
licence is exclusive. Yes, we also agree with the patterns of revenue recognition 
proposed by the boards.  
 

Question 17 
The boards propose that in accounting for the gain or loss on the sale of some 
non-financial assets (for example, intangible assets and property, plant and 
equipment), an entity should apply the recognition and measurement 
principles of the proposed revenue model. Do you agree? If not, why? 
 

Yes, we agree that in accounting for the gain or loss on the sale of some non-
financial assets, an entity should apply the recognition and measurement principles 
of the proposed revenue model.  
 
Question 18 
[FASB only] Should any of the proposed requirements be different for non- 
public entities (private companies and not-for-profit organisations)? If so, 
which requirement(s) and why? 
 

Yes, primarily for consistency reasons, we are of the view there should be no 
difference in the proposed requirements for non-public (private companies and not-
for-profit organisations).  
 
The Institute of Certified Public Accountants would be happy to discuss the above 
with you. 
 
Yours sincerely, 
 
 
Declan Nestor 
Chairperson, Financial Reporting Sub - Committee 
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