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International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street 
London EC4M 6XH 
United Kingdom 
Re: File Reference No. 1820-100, Revenue from Contracts with Customers 
 
Technical Director, File Reference No. 1820-100 
Financial Accounting Standards Board 
401 Merritt 7 
Norwalk, Connecticut 06856-5116 
United States of America 
 
Re:  Revenue Recognition (Topic 605): Revenue from Contracts with Customers 

 
 

Madrid,  22 October 2010 
 
Dear Madam/Sir, 
 
We welcome the opportunity to comment on the proposals set out in the Exposure Draft on 
“Revenue from contracts with customers”, on behalf of SEOPAN.  Please, find enclosed as 
Appendix our answers to the specific questions in the exposure draft. 
 
SEOPAN (Asociación de Empresas Constructoras de Ámbito Nacional) is a grouping of some 
of the main Spanish construction companies and its members are worldwide leaders in the 
transport infrastructure concessions industry. 
 
Although we support the new model for Revenue Recognition developed, we would like to 
call your attention on the following issues: 
 

• Outstanding performance obligation disclosure: We do not think that this 
information will improve the quality of financial reporting. See our answer to 
question 11. 

• Product warranty: We do not agree with the change proposed and do not consider 
these obligations as liabilities any longer. Please, see our answer to question 15. 

 
Do not hesitate to contact us for any additional information or explanation of our suggested 
answers. 
 
Yours sincerely, 
 
 
 
 
Carlos Gasca 
SEOPAN 
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Appendix: Responses to the questions asked in the ED 
 
Recognition of revenue (paragraphs 8-33) 
 
Question 1: Paragraphs 12-19 propose a principle (price interdependence) to help an entity 
determine whether: 
 

(a) to combine two or more contracts and account for them as a single contract; 
(b) to segment a single contract and account for it as two or more contracts; and 
(c) to account for a contract modification as a separate contract or as part of the original 

contract. 
 
Do you agree with that principle? If not, what principle would you recommend, and why, for 
determining whether (a) to combine or segment contracts and (b) to account for a contract 
modification as a separate contract? 
 
We agree with the proposed principle.  
 
Question 2: The Boards propose that an entity should identify the performance obligations to 
be accounted for separately on the basis of whether the promised good or service is distinct. 
Paragraph 23 proposes a principle for determining when a good or service is distinct. Do you 
agree with that principle? If not, what principle would you specify for identifying separate 
performance obligations and why? 
 
We agree with the proposed principle.  
 
Question 3: Do you think that the proposed guidance in paragraphs 25-31 and related 
application guidance are sufficient for determining when control of a promised good or 
service has been transferred to a customer? If not, why? What additional guidance would you 
propose and why? 
 
We do think that the proposed guidance is sufficient. 
 
 
Measurement of revenue (paragraphs 34-53) 
 
Question 4: The boards propose that if the amount of considerations is variable, an entity 
should recognise revenue from satisfying a performance obligation only if the transaction 
price can be reasonably estimated. Paragraph 38 proposes criteria that an entity should meet 
to be able to reasonably estimate the transaction price. 
 
Do you agree that an entity should recognise revenue on the basis of an estimated transaction 
price? If so, do you agree with the proposed criteria in paragraph 38? If not, what approach 
do you suggest for recognising revenue when the transaction price is variable and why? 
 
In general we agree with the proposed criteria in paragraph 38. But we would appreciate a 
deeper explanation of paragraph 35 and the probability-weighted approach. We consider 
that it can be misunderstood and could be interpreted that contract modifications should 
be considered at inception (and not according to paragraph 19 that states that shall be 
recognise in the period in which the modification occurs).  
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Question 5: Paragraph 43 proposes that the transaction price should reflect the customer’s 
credit risk if its effects on the transaction price can be reasonably estimated. Do you agree 
that the customer’s credit risk should affect how much revenue an entity recognises when it 
satisfies a performance obligation rather than whether the entity recognises revenue? If not, 
why? 
 
We do not agree with the proposal as it is very difficult to consider that at inception a 
company will accept to contract with a customer if expects any default risk. In our opinion, 
this will happen in a later moment, and as a consequence the credit risk should not be 
considered in the transaction price allocation rather than as a doubtful debt provision in 
the moment the company realizes that a default risk exists. 
 
 
Question 6: Paragraphs 44 and 45 propose that an entity should adjust the amount of 
promised consideration to reflect the time value of money if the contract includes a material 
financing component (whether explicit or implicit). Do you agree? If not, why? 
 
In general we do agree. But we will appreciate if additional guidance relating when a 
financing component is to be deemed material. 
 
Question 7: Paragraph 50 proposes that an entity should allocate the transaction price to all 
separate performance obligations in a contract in proportion to the stand-alone selling price 
(estimated if necessary) of the good or service underlying each of those performance 
obligations. Do you agree? If not, when and why would that approach not be appropriate, 
and how should the transaction price be allocated in such cases? 
 
We do agree. 
 
 
Contract costs (paragraphs 57-63) 
 
Question 8: Paragraph 57 proposes that if costs incurred in fulfilling a contract do not give 
rise to an asset eligible for recognition in accordance with other standards (for example, IAS 
2 or ASC Topic 330; IAS 16 or ASC Topic 360; and IAS 38 Intangible Assets or ASC Topic 
985 on software), an entity should recognise an asset only if those costs meet specific criteria. 
 
Do you think that the proposed requirements on accounting for the costs of fulfilling a 
contract are operational and sufficient? If not, why? 
 
We do think that the suggested requirements are sufficient. 
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Question 9: Paragraph 58 proposes the costs that relate directly to a contract for the 
purposes of (a) recognising an asset for resources that the entity would use to satisfy 
performance obligations in a contract and (b) any additional liability recognised for an 
onerous performance obligation. 
 
Do you agree with the costs specified? If not, what costs would you include or exclude and 
why? 
 
We do agree with the costs specified. 
 
 
Disclosures (paragraphs 69-83) 
 
Question 10: The objective of the boards’ proposed disclosure requirements is to help users 
of financial statements understand the amount, timing and uncertainty of revenue and cash 
flows arising from contracts with customers. Do you think the proposed disclosure 
requirements will meet that objective? If not, why? 
 
In general, we agree. But, please also refer to our comments to questions 11 and 12 for 
our concerns with respect to the disclosure proposals discussed in those questions. 
 
 
Question 11: The boards propose that an entity should disclose the amount of its remaining 
performance obligations and the expected timing of their satisfaction for contracts with an 
original duration expected to exceed one year. 
 
Do you agree with that proposed disclosure requirement? In not, what, if any, information do 
you think an entity should disclose about its remaining performance obligations? 
 
We do not agree with the disclosure requirements about performance obligations, in 
particular the disclosure of the amount of the transaction price, allocated to the 
performance obligations remaining at the end of the reporting period that are expected to 
be satisfied in future reporting periods. We do not think that these disclosures will 
improve the quality of financial reporting, since in the best scenario will only predict 
revenue for the contracts outstanding at a date. It will not allow predicting the revenue or 
cash-flows for future years due to a numerous reasons, new contracts awarded in the next 
year, hazards that amend the expected performance obligation satisfaction schedule, 
different pattern in performance obligations satisfaction and cash collection, etc. 
It should be considered the cost-benefit to provide such disclosures as the periods 
considered in paragraph 78 are not the same as management analyse this information. 
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Question 12:  
Do you agree that an entity should disaggregate revenue into the categories that best depict 
how the amount, timing and uncertainty of revenue and cash flows are affected by economic 
factors? If not, why? 
 
We do agree as we interpret that this information is requested at the ‘Operating segment’ 
levels as established in IFRS 8. 
 
 
Effective date and transition (paragraphs 84 and 85) 
 
Question 13: Do you agree that an entity should apply the proposed requirements 
retrospectively (i.e. as if the entity had always applied the proposed requirements to all 
contracts in existence during any reporting periods presented)? If not, why? 
 
Is there an alternative transition method that would preserve trend information about revenue 
but at a lower cost? If so, please explain the alternative and why you think it is better. 
 
We do agree. We do not see a big hurdle. 
 
 
Application guidance (paragraphs B1-B96) 
 
Question 14: The proposed application guidance is intended to assist an entity in applying 
the principles in the proposed requirements. Do you think that the application guidance is 
sufficient to make the proposals operational? If not, what additional guidance do you 
suggest? 
 
In general we agree, please refer to our answer to question 4 and 6 to consider if 
additional guidance is necessary for this explicit purpose. 
 
 
Question 15: The boards propose that an entity should distinguish between the following 
types of product warranties: 
 

(a) a warranty that provides a customer with coverage for latent defects in the product. 
This does not give rise to a performance obligation but requires an evaluation of 
whether the entity has satisfied its performance obligation to transfer the product 
specified in the contract. 

(b) a warranty that provides a customer with coverage for faults that arise after the 
product is transferred to the customer. This gives rise to a performance obligation in 
addition to the performance obligation to transfer the product specified in the 
contract. 

 
Do you agree with the proposed distinction between the types of product warranties? Do you 
agree with the proposed accounting for each type of product warranty? If not, how do you 
think an entity should account for product warranties and why? 
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We do agree with the proposed distinction between types of product warranties and that 
separately offered extended warranties should be accounted for as a separate 
performance obligation, accounted for with a deferral of the associated revenue until the 
performance obligation is satisfied.  
 
We do not agree with how a product warranty should be accounted for the following 
reasons: 
 

• An entity should allocate the transaction price to all the separate performance 
obligations at inception (paragraph 50) and an entity shall not reallocate the 
transaction price to reflect changes in stand-alone selling prices after contract 
inception (paragraph 53). For a non-commodity industry is hardly difficult to do a 
perfect estimate of the cost to be incurred for warranty costs at inception. In the 
case of the construction industry for example, every project is unique and warranty 
cost can not be estimated based on statistics.  

• Due to the difficulties explained above the allocation of the transaction price will 
not be as much reliable as if the product warranty were not considered as a 
separate performance obligation. 

• There is another reason to do not consider the product warranty as a separate 
performance obligation and better to be considered as a liability for the company. 
BC 199 states that the boards considered viewing a quality assurance warranty as 
either: 

o  a liability to replace or repair a defective product (in that case it will 
recognize a separate liability for its obligation to replace or repair ) 

o an unsatisfied performance obligation because the entity has not provided 
the customer with a product that is free from defects at the time of sale. (in 
that case should be considered as having an unsatisfied performance 
obligation and revenue should be deferred until the performance obligation 
is satisfied.  

• In our opinion is difficult to distinguish in practice an unsatisfied performance 
obligation as a performance obligation shall be considered satisfied when the 
customer obtains control of that good or service. It is difficult to determine that 
every time that a customer obtains control of a good or service is fully satisfied at 
that moment and will continue to be in the future for the quality of the goods or 
services he has been provided. This problem could arise once revenue has been 
recognised, as originally the customer did not manifest any unsatisfaction for the 
goods or services transferred.  

• If the main reason to reject that warranty should be considered a separate liability 
is due to that liability is measured at cost, in our opinion this decision should be 
taken in conjunction with the IAS 37 project 

 
Due to all the difficulties explained above, in our opinion a better fair presentation will be 
obtained if product warranties are considered a separate liability and not a separate 
performance obligation. 
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Question 16: The boards propose the following if a licence is not considered to be a sale of 
intellectual property: 
 

(a) if an entity grants a customer an exclusive licence to use its intellectual property, it 
has a performance obligation to permit the use of its intellectual property and it 
satisfies that obligation over the term of the licence; and 

(b) if an entity grants a customer a non-exclusive licence to use its intellectual property, it 
has a performance obligation to transfer the licence and it satisfies that obligation 
when the customer is able to use and benefit from the licence. 

 
Do you agree that the pattern of revenue recognition should depend on whether the 
licence is exclusive? Do you agree with the pattern of revenue recognition proposed by 
the boards? Why or why not? 
 

We agree with the proposal. 
 
 
Consequential amendments  

 
Question 17: The boards propose that in accounting for the gain or loss on the sale of some 
non-financial assets (for example, intangible assets and property, plant and equipment), an 
entity should apply the recognition and measurement principles of the proposed revenue 
model. Do you agree? If not, why? 

 
We agree with the proposal. 

 
Non-public entities 

 
Question 18 [FASB only] Should any of the proposed requirements be different for non-
public entities (private companies and not-for-profit organisations)? If so, which 
requirement(s) and why? 
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