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 3 November 2010 
 
 

 
Re: ED/ 2010/6 – Revenue from Contracts with Customers 
 
 
Dear Technical Director, 
 
   We are writing on behalf of the International Corporate Governance Network 
(ICGN). The ICGN is a global membership organisation of institutional and private 
investors, corporations and advisors from 50 countries. Our investor members are 
responsible for global assets of US $9.5 trillion.  
 

The ICGN’s mission is to raise standards of corporate governance worldwide. 
In doing so, the ICGN encourages cross-border dialogue at conferences and 
influences corporate governance public policy through ICGN Committees. We 
promote best practice guidance, encourage leadership development and keep our 
members informed on emerging issues in corporate governance through publications 
and the ICGN website. Information about the ICGN, its members, and its activities is 
available on our website:  www.icgn.org. 
 
 The purpose of the Accounting and Auditing Practices Committee (A&A 
Practices Committee) is to address and comment on accounting and auditing 
practices from an international investor and shareowner perspective. The Committee 
through collective comment and engagement strives to ensure the quality and 
integrity of financial reporting around the world.  
http://www.icgn.org/policy_committees/accounting-and-auditing-practices-committee/ 
 
 We are pleased to respond to your request for comment on the Exposure 
Draft 2010/6 – Revenue from Contracts with Customers (ED/2010/6).  
 

We support the IASB and FASB working towards convergence of the 
concepts of revenue recognition. There are a number of underlying conceptual 
issues with revenue recognition that have to be carefully considered in order to 
maintain comparability of financial reporting for users. On the one hand, we believe 
the performance obligation approach in the ED is a robust criterion for revenue 
recognition. On the other hand we feel that the concept of control deserves further 
clarification for more complex business relationships and that the probability-
weighting of revenues makes the measurements too subjective and is an additional 
layer of opaqueness.  
 
Please find our detailed comments on the ED/2010/6 as follows. 
 

By email: director@fasb.org 
 
Financial Accounting Standards Board 
401 Merritt 7 
P.O. Box 5116 
Norwalk, CT 06856-5116 
USA 
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1. Paragraphs 12-19 propose a principle (price interdependence) to help an 
entity determine whether: 

• to combine two or more contracts and account for them as a single 
contract: 

• to segment a single contract and account for it as two or more 
contracts; and 

• to account for a contract modification as a separate contract or as 
part of the original contract 

Do you agree with that principle? If not, what principle would you 
recommend, and why, for determining whether (a) to combine or 
segment contracts and (b) to account for a contract modification as a 
separate contract? 
 
  Whilst the ICGN agrees with the principle of interdependence in the ED, 
there needs to be clearer guidance as to when to account for a contract 
modification. Pricing can be modified for a number of reasons, and we do not 
believe a single principle can capture all of these in that it is important that 
accounting for revenue recognition reflects the underlying economics of the 
contract with a customer. 
 
2. The boards propose that an entity should identify the performance 
obligations to be accounted for separately on the basis of whether the 
promised good or service is distinct. Paragraph 23 proposes a principle 
for determining when a good or service is distinct. Do you agree with 
that principle? If not, what principle would you specify for identifying 
separate performance obligations and why? 
 
  ICGN generally agrees with the proposed guidance for separating 
performance obligations and the principle in paragraph 23 for determining 
when a good or service is distinct. However, the condition in (23(b) ii), the 
existence of a distinct profit margin, lacks clarity. 
  
3. Do you think that the proposed guidance in paragraphs 25 – 31 and 
related application guidance are sufficient for determining when control 
of a promised good or service has been transferred to a customer? If 
not, why? What additional guidance would you propose and why? 
 
        In our previous submission to the Boards on this issue in 2009, we 
objected to the use of control as the main criterion for revenue recognition. In 
our opinion the transfer of risks and rewards is necessary as well. Unless risks 
and rewards are transferred to the customer there should be a presumption 
that control to some extent has been retained.  However, risks are not 
mentioned explicitly here, and preparers of the accounts are given room for 
subjectivity in the interpretation of the guidance, affecting comparability. ICGN 
suggests that the following sentence should be added to the second sentence 
of paragraph 27: “and carry substantially all the risks associated with these 
benefits”. 
 
4. The boards propose that if the amount of consideration is variable, an 
entity should recognize revenue from satisfying a performance 
obligation only if the transaction price can be reasonably estimated. 
Paragraph 38 proposes criteria that an entity should meet to be able to 
reasonably estimate the transaction price. 
 
Do you agree that an entity should recognize revenue on the basis of an 
estimated transaction price? If so, do you agree with the proposed 
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criteria in paragraph 38? If not, what approach do you suggest for 
recognizing revenue when the transaction price is variable and why? 
 

The ICGN agrees that the fact that transaction prices are estimated 
should not preclude recognition of revenue.  The conditions in paragraph 38 
are necessary, but not sufficient for a reasonable estimate. The ICGN sees the 
need for more guidance in this area. In fact we believe that the concept of “a 
reasonable estimate” itself is in need of clarification. Traditionally "reliable 
estimates” has been the preferred term.  
 
5. Paragraph 43 proposes that the transaction price should reflect the 
customer’s credit risk if its effects on the transaction price can be 
reasonably estimated. Do you agree that the customer’s credit risk 
should affect how much revenue an entity recognizes when it satisfies a 
performance obligation rather than whether the entity recognizes 
revenue? If not, why? 
 
  ICGN believes that the use of probability-weighting as proposed in 
paragraph 43 for determining the expected revenue on satisfaction of a 
performance obligation is too subjective. We therefore believe that there 
should be a recognition threshold if credit risk is abnormally high or volatile. 
Nor do we agree with a customer’s credit risk being reflected in revenue in that 
credit provisions should be reported on a separate line in the income 
statement in operating expenses as otherwise this reduces the comparability 
of revenues.  
 
6.  Paragraphs 44 and 45 propose that an entity should adjust the 
amount of promised consideration to reflect the time value of money if 
the contract includes a material financing component (whether explicit or 
implicit). Do you agree?  If not, why? 
 
  ICGN agrees that an adjustment for the time value of money is 
appropriate in when payment is deferred as well as advanced if amounts are 
material. 
 
7. Paragraph 50 proposes that an entity should allocate the transaction 
price to all separate performance obligations in a contract in proportion 
to the stand-alone selling price (estimated if necessary) of the good or 
service underlying each of those performance obligations. Do you 
agree?  If not, when and why would that approach not be appropriate, 
and how should the transaction price be allocated in such cases? 
 
  ICGN agrees that the transaction price at inception should be allocated to 
all separate performance obligations in proportion to the stand-alone selling 
prices of the good or service underlying each of the performance obligations. 
 
8. Paragraphs 57 proposes that if costs incurred in fulfilling a contract do 
not give rise to an asset eligible for recognition in accordance with other 
standards (for example, IAS 2 or ASC Topic 330; IAS 16 or ASC Topic 
360; and IAS 38 Intangible Assets or ASC Topic 985 on software), an 
entity should recognize an asset only if those costs meet specified 
criteria. 
 
Do you think that the proposed requirements on accounting for the costs 
of fulfilling a contract are operational and sufficient? If not, why? 
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  ICGN supports the proposals in paragraph 57 in that they will allow an 
asset to be recognized where it is clear that future economic benefits will be 
generated but are restrictive enough to prevent over-capitalisation. 
 
9. Paragraph 58 proposes the costs that relate directly to a contract for 
the purposes of (a) recognizing an asset for resources that the entity 
would use to satisfy performance obligations in a contract and (b) any 
additional liability recognized for an onerous performance obligation. 
Do you agree with the costs specified? If not, what costs would you 
include or exclude and why? 
 
  ICGN agrees with the ED that both direct and allocated costs relating to 
future performance of that specific contract should be recognized as an asset. 
We also agree that costs that are not related to future performance should be 
expensed as incurred. 
 
10. The objective of the boards’ proposed disclosure requirements is to 
help users of financial statements understand the amount, timing and 
uncertainty of revenue and cash flows arising from contracts with 
customers. Do you think the proposed disclosure requirements will meet 
that objective? If not, why? 
 
  ICGN agrees that disclosures should meet user needs. This principles 
based approach to disclosure is appreciated. For the objective of the ED to be 
successful it must be understood that corporations must be sensitive to user 
needs and listen to user requests. This should be explicitly stated in the 
standard or the basis for conclusions. The ICGN also emphasizes that users 
require comparable disclosure to understand amount, timing and uncertainty of 
revenue and cash flows and that harmonization of disclosures in IFRS with US 
GAAP is important. 
 
11. The boards propose that an entity should disclose the amount of its 
remaining performance obligations and the expected timing of their 
satisfaction for contracts with an original duration expected to exceed 
one year. 
Do you agree with that proposed disclosure requirement? If not, what if 
any, information do you think an entity should disclose about its 
remaining performance obligations? 
 
  ICGN agrees with the proposal. However, the requirement should be 
extended to include those contracts with an original timing of less than one 
year but whose timing has now been extended. The disclosures could be 
lengthy, and it should be clarified that this information can be given on an 
aggregated basis and reconcile with the consolidated statement of income 
 
12. Do you agree that an entity should disaggregate revenue into the 
categories that best depict how the amount, timing and uncertainty of 
revenue and cash flows are affected by economic factors? If not, why? 
 
  ICGN agrees. An entity should be able to classify its contracts both by 
service type, maturity and geographically in a similar way to segmental 
information. It would be useful for investors to see more than one cut of the 
business engaged in by the entity if it operates in different geographies and 
lines of business. The classification, albeit aggregated into portfolios with 
different characteristics, should reconcile with the consolidated statement of 
income. 
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13. Do you agree that an entity should apply the proposed requirements 
retrospectively (i.e. as if the entity had always applied the proposed 
requirements to all contracts in existence during any reporting periods 
presented)? If not, why? 
Is there an alternate transition method that would preserve trend 
information about revenue but at a lower cost? If so, please explain the 
alternative and why you think it is better. 
 
  ICGN believes that an entity should apply the proposed requirements 
retrospectively for all contracts in existence during any reporting periods 
presented because this allows for greater comparability both within entities 
and across entities. This should also apply to a classification of contracts as 
discussed under item 12. 
 
14.  The proposed application guidance is intended to assist an entity in 
applying the principles in the proposed requirements. Do you think that 
the application guidance is sufficient to make the proposals operational? 
If not, what additional guidance do you suggest? 
 
  ICGN has noted the volume of application guidance and agrees that there 
needs to be industry guidance in the interests of convergence with US GAAP. 
In addition, application guidance should not be the only means of clarifying 
principles-based standards in that the IASB should seek to clarify the 
principles in the standard itself. 
 
15. The boards propose that an entity should distinguish between the 
following types of product warranties: 
(a) a warranty that provides a customer with coverage for latent defects 
in the product. This does not give rise to a performance obligation but 
requires an evaluation of whether the entity has satisfied its performance 
obligation to transfer the product specified in the contract. 
(b) a warranty that provides a customer with coverage for faults that 
arise after the product is transferred to the customer. This gives rise to a 
performance obligation in addition to the performance obligation to 
transfer the product specified in the contract. 
Do you agree with the proposed distinction between the types of product 
warranties?  Do you agree with the proposed accounting for each type of 
product warranty? If not, how do you think an entity should account for 
product warranties and why? 
 

ICGN believes the distinction between warranties in B13 to B19 is unclear 
and distinguishing defects into latent and post-sale and associating a different 
type of warranty for each is likely to prove too subjective in practice. Entities 
are familiar with the calculation of likely warranty liabilities based on historical 
information and current practice, which is well understood, should be allowed 
to continue. 

 
16. The boards propose the following if a licence is not considered to be 
a sale of intellectual property: 
 
(a) if an entity grants a customer an exclusive licence to use its 
intellectual property, it has a performance obligation to permit the use of 
its intellectual property and it satisfies that obligation over the term of 
the licence; and 
(b) if an entity grants a customer a non-exclusive licence to use its 
intellectual property, it has a performance obligation to transfer the 
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licence and it satisfies that obligation when the customer is able to use 
and benefit from the licence. 
Do you agree that the pattern of revenue recognition should depend on 
whether the licence is exclusive: Do you agree with the patterns of 
revenue recognition proposed by the boards?  Why or why not? 
 

ICGN does not agree that the pattern of revenue recognition from the sale 
of a licence should depend upon whether it has been granted exclusively. This 
is an arbitrary and unconvincing distinction. Moreover, much of the underlying 
commercial substance is similar to the right to use concept in a leasing 
agreement. It should be clear from the rights granted as to whether these 
types of agreement fall within the definition of leasing contracts in which case 
they would be covered by a future leasing financial reporting standard.   
 
17. The boards propose that in accounting for the gain or loss on the 
sale of some non-financial assets (for example, intangible assets and 
property, plant and equipment); an entity should apply the recognition 
and measurement principles of the proposed revenue model.  Do you 
agree?  If not, why? 
 
ICGN agrees with the proposal. 
 

If you would like to discuss any of these points, please do not hesitate to 
contact Carl Rosén, our Executive Director, at +44 207 612 7098 or 
carl.rosen@icgn.org.  

 
Thank you for your attention and we look forward to your response on the 

points above. 
 

Yours sincerely, 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
         
       
   
  
 

 

 

 

Cc: Sir David Tweedie, Chairman of the International Accounting Standards Board (IASB) 
 
 

 
Christy Wood 
Chairman, ICGN Board of Governors 
 

 
Elizabeth Murrall  
Co-Chair, ICGN Accounting and  
Auditing Practices Committee 
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