
  
  

  
    

  

 

 

         January 6, 2011 

 

International Accounting Standards Board 

30 Cannon St. 

London EC4M6XH 

United Kingdom 

By: www.iasb.org  

 

Re: Exposure Draft - Leases 

  
We appreciate the opportunity to respond to the Exposure Draft Leases, issued by the 

International Accounting Standards Board (IASB). The responses stated below represents the 

views of the Institute of Certified Public Accountants in Israel. We truly apologize for the 

delay of this comment, due to end-of-year effects. 

 

Question 1 

 

(a)   Do you agree that a lessee should recognise a right-of-use asset and a liability to 

make lease payments? Why or why not? If not, what alternative model would you 

propose and why? 

 

(b)   Do you agree that a lessee should recognise amortisation of the right-of-use asset 

and interest on the liability to make lease payments? Why or why not? If not, what 

alternative model would you propose and why? 

 

We agree and upport the Boards’ efforts to develop a model that will eliminate 

“off-balance sheet” items for lease commitments, thus it improves the recognition 

of liabilities in the statement of financial position. We also agree with charactering 

the related lease expenses as amortization expenses and recording interest expenses 

on the liability, rather than calling it rent expenses. 

 

Question 2 

 

(a)  Do you agree that a lessor should apply (i) the performance obligation approach if 

the lessor retains exposure to significant risks or benefits associated with the 

underlying asset during or after the expected lease term, and (ii) the derecognition 

approach otherwise? Why or why not? If not, what alternative approach would you 

propose and why? 
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(b)  Do you agree with the boards’ proposals for the recognition of assets, liabilities, 

income and expenses for the performance obligation and derecognition approaches 

to lessor accounting? Why or why not? If not, what alternative model would you 

propose and why? 

 

Yes, we generally agree. We believe that the proposed approach will reflect 

properly the difference between a situation in which the lessor has effectively 

transferred the significant risks and benefits over the asset and will apply the 

derecognition approach, and a situation where the lessor retains significant rights 

in the asset and would apply the performance obligation approach.  

 

However, we do not capture the notion of offsetting assets against liabilities – not in 

the broad sense of IFRS concepts, nor in the specific case of offsetting financial 

assets from performance (non-financial) obligations. We recommend that the 

Board will discuss this issue in a broader spectrum.  
 

Question 3 

 

The exposure draft proposes that a lessee or a lessor may apply the following simplified 

requirements to short-term leases, defined in Appendix A as leases for which the 

maximum possible lease term, including options to renew or extend, is twelve months or 

less: 

 

(a) At the date of inception of a lease, a lessee that has a short-term lease may elect on 

a lease-by-lease basis to measure, both at initial measurement and subsequently,  

(i) the liability to make lease payments at the undiscounted amount of the lease 

payments and (ii) the right-of-use asset at the undiscounted amount of lease 

payments plus initial direct costs. Such lessees would recognise lease payments in 

profit or loss over the lease term (paragraph 64). 

 

(b)  At the date of inception of a lease, a lessor that has a short-term lease may elect on 

a lease-by-lease basis not to recognise assets and liabilities arising from a short-

term lease in the statement of financial position, nor to derecognize any portion of 

the underlying asset. Such lessors would continue to recognise the underlying 

asset in accordance with other IFRSs and would recognise lease payments in 

profit or loss over the lease term (paragraph 65). 

  (See also paragraphs BC41–BC46.) 

 

Do you agree that a lessee or a lessor should account for short-term leases in this way? 

Why or why not? If not, what alternative approach would you propose and why? 

 

We generally support the Boards’ approach of allowing a simplified accounting 

model for short-term leases on an optional basis; however, we believe that allowing 

such option on a lease by lease basis should be avoided and, instead, the option 

should be applied in a consistent  manner for all short-term leases, by each lessee 

and lessor. 
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Question 4 

 

(a)  Do you agree that a lease is defined appropriately? Why or why not? If not, what 

alternative definition would you propose and why? 

 

(b)  Do you agree with the criteria in paragraphs B9 and B10 for distinguishing a lease 

from a contract that represents a purchase or sale? Why or why not? If not, what 

alternative criteria would you propose and why? 

 

(c)  Do you think that the guidance in paragraphs B1–B4 for distinguishing leases from 

service contracts is sufficient? Why or why not? If not, what additional guidance 

do you think is necessary and why?  

 

We agree with definition and the guidance referred in (a) and (c) above. 

 

We also agree with the criteria in paragraphs B9 and B10 for distinguishing a lease 

from a contract that represents a purchase or sale. According to the proposed 

guidance, a lease would be considered an in-substance purchase or sale of an 

underlying property, if control of the property, and all but an insignificant amount 

of the risks and benefits associated with it, are transferred to the lessee at the end of 

the arrangement.  

 

However, we do acknowledge that the only difference between such cases would 

likely be from the legal point of view. The accounting for both cases will in effect 

result in the same items in the statement of position, for both the lessee and the 

lessor, and we doubt the benefit of showing them as different items where, in fact, 

the legal title has not been transferred. 

 

Question 5 

 

The exposure draft proposes that a lessee or a lessor should apply the proposed IFRS to 

all leases, including leases of right-of-use assets in a sublease, except leases of intangible 

assets, leases of biological assets and leases to explore for or use minerals, oil, natural 

gas and similar non-regenerative resources (paragraphs 5 and BC33–BC46). 

Do you agree with the proposed scope of the proposed IFRS? Why or why not? 

If not, what alternative scope would you propose and why? 

 

We generally agree with the proposed scope, however, we do not see any reason for 

taking leases of intangible assets out of the scope of this ED. We believe that, as in 

other matters, if measurement difficulties exist, they should be dealt in the arena of 

this ED. 

 

Question 6 

 

The exposure draft proposes that lessees and lessors should apply the proposals in 

Revenue from Contracts with Customers to a distinct service component of a contract 

that contains service components and lease components (paragraphs 6, B5–B8 and 

BC47–BC54). If the service component in a contract that contains service components 

and lease components is not distinct: 
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(a)  The FASB proposes the lessee and lessor should apply the lease accounting 

requirements to the combined contract. 

 

(b)  The IASB proposes that: 

 

 (i)  A lessee should apply the lease accounting requirements to the combined 

contract. 

 (ii)  A lessor that applies the performance obligation approach should apply the 

lease accounting requirements to the combined contract. 

 (iii)  A lessor that applies the derecognition approach should account for the lease 

component in accordance with the lease requirements, and the service 

component in accordance with the proposals in Revenue from Contracts with 

Customers. 

 

Do you agree with either approach to accounting for leases that contain service and lease 

components? Why or why not? If not, how would you account for contracts that contain 

both service and lease components and why? 

 

We support the IASB’s approach, which may be considered more consistent with 

both “Revenue from Contracts with Customers” ED and “Leases” ED.  

 

Questions 7 through 12 

 

We concur with the Boards’ recommendations as specified in the questions. 

 

Question 13 

 

Do you think that lessees and lessors should present lease income and lease expense 

separately from other income and expense in profit or loss (paragraphs 26, 44, 61, 62, 

BC146, BC151, BC152, BC157 and BC158)? Why or why not? If not, do you think that 

a lessee should disclose that information in the notes instead? 

 

No, we do not see a significant difference between income or expenses derived from  

lease contracts and income or expenses derived from self-owned assets – both from 

the perspectives of lessors and lessees. As a result, we do not believe that such 

separation will add any significant information to the users of financial statements. 

  

Questions 14, 15 and 16 

 

We concur with the Boards’ recommendations as specified in the questions. 
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