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March 13, 2012 

 

Sir Hans Hoogervorst 

Chairman of the 

International Accounting Standards Board 

 

Fund for Construction Industry Promotion (Japan) 

President Shunichi Uchida 

 

 

Dear Sir Hans 

 

Re: Exposure Draft Revenue from Contracts with Customers 

 

We appreciate the opportunity to comment on the IASB exposure draft “Revenue from 

Contracts with Customers”. 

 

The Fund for Construction Industry Promotion is a public-interest corporation under 

the jurisdiction of Japan’s Ministry of Land, Infrastructure, Transport and Tourism (MLIT). 

We work with MLIT to promote the construction industry in Japan. 

 

We anticipate that the exposure draft (hereinafter referred to as ED) will have a major 

impact on accounting in Japan’s construction industry; therefore, a careful examination of the 

ED was made by the Fund for Construction Industry Promotion, and we would like to submit 

our comments as follows: 

 

 

I Re:Q.1 

In paragraph 31 of the ED, revenue is recognized when an entity satisfies its performance 

obligation through the transfer of a promised good or service to a customer. Also, paragraphs 35 and 

36 discuss criteria for performance obligations satisfied over time and stipulate the recognition of 

revenue by an entity over time in such cases. 

In Japanese construction projects it is standard for the customer (the contractee) and the 
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construction company (the contractor) to conclude a general contract that encompasses the 

construction project in its entirety. The construction company provides goods and services to the 

customer over time in the form of buildings and civil engineering works which are based on the 

customer's instructions and on land owned by the customer. Also, construction work (1) cannot be 

transferred by the construction company to a third party apart from the customer, as the construction 

work is connected with the land owned by the customer, and (2) because the materials, etc., invested 

and installed in the construction work as goods and services are connected with the land owned by the 

customer, it is inappropriate to treat the buildings and civil engineering works as independent of the 

land upon which they are situated, even prior to delivery of the product or service to the customer. In 

light of this, construction work clearly meets the criteria of paragraphs 35 and 36; specifically, 

revenue should be recognized on the percentage of completion method. We therefore agree with the 

ED's proposals for paragraphs 35 and 36. 

 

II Re:Q.4 

According to paragraph 86 of the ED, for a performance obligation that an entity satisfies over 

time and that the entity expects at contract inception to satisfy over a period of time greater than one 

year, an entity shall recognize a liability and a corresponding expense if the performance obligation is 

onerous. 

We assume that what is in mind with this stipulation is the troublesomeness of the obligation in 

practice; however, as is stated in paragraph 36 of the current IAS 11 with regard to onerous 

performance obligations, it is preferable to recognize the expected loss as an expense immediately. 

Thus, whether or not there is an expectation at contract inception of a performance obligation being 

satisfied over a period of time greater than one year would not need to be a criterion. 

 

III Re:Q.5 

Paragraphs 119 and 120 stipulate that, for contracts with an original expected duration of more 

than one year, the aggregate amount of the transaction price allocated to remaining performance 

obligations, and an explanation of when that amount is expected to be recognized as revenue, should 

be disclosed, and this disclosure may be done either on a quantitative basis or by using qualitative 

information. 

What "using qualitative information" means in this context is not clear and needs to be specified 

in detail. 
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