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Dear Sirs,

Sub: Our Comments on the Exposure Draft (ED/2011/6)
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With reference to the above, we appreciate the efforts taken by IASB for developing a single set of high
quality standards for financial reporting and we believe that the above exposure draft is a step towards
achieving that objective.

Our response to specific questions and proposal set out in the document containing the exposure draft
is enclosed vide Annexure A.
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Annexure A

Response to ED/2011/6:-Revenue from Contracts with Customers

Question No. 1

Paragraphs 35 and 36 specify when an entity transfers control of a good or service over time
and, hence, when an entity satisfies a performance obligation and recognises revenue over

time.

Do you agree with that proposal? If not, what alternative do you recommend for determining
when a good or service is transferred over time and why?

Our Response:

We agree with the proposal.

The criteria specified in paragraphs 35 and 36 for determining as to when an entity satisfies a
performance obligation and hence, recognizes revenue over time, are appropriate and
comprehensive. All other performance obligations that do not meet the criteria for being
satisfied over time should be accounted for as performance obligations satisfied at a point in

time.

We also agree with the view mentioned in BC94 that level of customization should not be a
determinative factor when evaluating whether an asset has an alternative use or not,

We also agree that when the entity’s performance does not create an asset with an alternative
use to the entity and neither of the criteria in paragraphs 35(b)(i) or (i) is met, the entity should
consider whether it has a right to payment for its performance completed to date and it
expects to fulfil the contract as promised in determining whether its performance transfers
goods or services over time. We also agree that, in this context, it is not necessary that entity
must have a present unconditional right to payment and it should suffice if right of payment
exists at an agreed-upon milestone or on complete satisfaction of the performance obligation.
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Question No. 2

Paragraphs 68 and 69 state that an entity would apply IFRS 9 (or IAS 39, if the entity has not yet
adopted IFRS 9) to account for amounts of promised consideration that the entity assesses to
be uncoliectible because of a customer’s credit risk. The corresponding amounts in profit or
loss would be presented as a separate line item adjacent to the revenue line item.

Do you agree with those proposals? If not, what alternative do you recommend to account for
the effects of a customer’s credit risk and why?

Our Response:

We agree with the proposal that company should recognise revenue at the amount of
consideration to which the company expects to be entitled (and not receive) as the core revenue
recognition principle is about determining whether promised goods or services have been
transferred to a customer. Further, it would be consistent with the accounting for a receivable,
which incorporates assessments of collectibility in the measurement of that financial asset.

However, we do not agree to the proposal to present any impairment losses due to customer’s
credit risk as a line item adjacent to the revenue line. In case of transfer of goods and service
over time, revenue is recognized based on progress measured and not on actual invoicing to
customer. Accordingly, impairment losses due to customer’s credit risk may relate to amounts
of uncollectible consideration that was recognised as revenue in either current or previous

reporting periods.

'

We believe that proposed guidance could result in misleading information as users may
consider revenue at net level after offsetting the impairment losses pertaining to uncollectible
consideration which will not be reflective of the performance of the entity. It would be
inappropriate to conciude that operational performance of the entity should be subdued to the
extent of non-collection of promised consideration due to customer’s credit risk. The “credit
risk” factor is not related to the operational performance viz. “the top line” and should not be

allowed to influence the reporting of the same.

The proposed presentation may also not achieve the envisaged objective of appropriately
reflecting the “uncollectible” portion of entity’s revenue since impairment losses are more likely
to related to earlier reporting periods and any comparison with the current period revenue and
any conclusion drawn therefrom will be equally inappropriate. "

Hence, in our view, impairment loss on account of customer's credit risk should be reported as
a separate line item under “other expenses” (not even “operating expenses”) as compared to a
line item adjacent to revenue earned.
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Question No. 3

Paragraph 81 states that if the amount of consideration to which an entity will be entitled is
variable, the cumulative amount of revenue the entity recognises to date should not exceed the
amount to which the entity is reasonably assured to be entitied. An entity is reasonably assured
to be entitled to the amount allocated to satisfied performance obligations only if the entity
has experience with similar performance obligations and that experience is predictive of the
amount of consideration to which the entity will be entitled.

Paragraph 82 lists indicators of when an entity’s experience may not be predictive of the
amount of consideration to which the entity will be entitled in exchange for satisfying those
performance obligations.

Do you agree with the proposed constraint on the amount of revenue that an entity would
recognise for satisfied performance obligations? If not, what alternative constraint do you

recommend and why?

Our Response:

Yes, we agree that the cumulative amount of revenue the entity recognizes to date should not
exceed amount to which the entity is reasonably assured to be entitled.

We also agree with the proposed indicators in paragraph 82 which are sufficient to provide

appropriate guidance. Many a time, the consideration agreed with the customer is on the basis

of Bill-of-Quantities (BoQ) wherein the rates of items are fixed and consideration is derived

based on actual quantities of material used. In such circumstances, the consideration is

dependent on actual quantities of material used which is subject to certification by customer as
per his pre-determined norms of measurement of work done. Hence, we suggest that one of

the factors envisaged in paragraph 82(a) could also be “judgement of customer”

Question No. 4

For a performance obligation that an entity satisfies over time and expects at contract inception
to satisfy over a period of time greater than one year, paragraph 86 states that the entity
should recognise a liability and a corresponding expense if the performance obligation is
onerous.

Do you agree with the proposed scope of the onerous test? If not, what alternative scope do
you recommend and why?

Our Response:

No. We do not agree with the proposed scope of the onerous test in so far as it relates to the
practical expedient of the time period of one year. In our view, the time period of more than
one year seems arbitrary and it will also add to complexity as the entity will be required to
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segregate all the performance obligations satisfied over time into less than and greater than
one year and then apply the onerous test.

We suggest that the scope of the onerous test should be extended to all performance
obligations which are satisfied over period. This is because entities subject to quarterly
reporting are performing this test on a quarterly basis and the one year time period has little
significance when viewed in the context of quarterly reporting. .On the other hand, such
practical expedient would end up compilicating the existing reporting practices where
performance obligations are onerous.

Question No. 5

The boards propose to amend IAS 34 and ASC Topic 270 to specify the 'disclosures about
revenue and contracts with customers that an entity should include in its interim financial
reports. The disclosures that would be required (if material) are:
» The disaggregation of revenue (paragraphs 114 and 115)
e A tabular reconciliation of the movements in the aggregate balance of contract assets
and contract liabilities for the current reporting period (paragraph 117)
e An analysis of the entity’s remaining performance obligations (paragraphs 119-121)
¢ Information on onerous performance obligations and a tabular reconciliation of the
movements in the corresponding onerous liability for the current reporting period
(paragraphs 122 and 123)
s A tabular reconciliation of the movements of the assets recognized from the costs to
obtain or fulfil a contract with a customer (paragraph 128).

Do you agree that an entity shouid be required to provide each of those disclosures in its
interim financial reports? In your response, please comment on whether those proposed
disclosures achieve an appropriate balance between the benefits to users of having that
information and the costs to entities to prepare and audit that information. If you think that the
proposed disclosures do not appropriately balance those benefits and costs, please identify the
disclosures that an entity should be required to include in its interim financial reports.

Our Response:

We agree with the proposed disclosures (if material) regarding revenue and contracts with
customers in interim financial reports. These will provide useful, detailed and meaningful
information to users of financial statements. We do not foresee any additional costs as most of
the information can be derived from the existing reporting systems and some of it is already
part of the management information system. '
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Question No. 6

For the transfer of a non-financial asset that is not an output of an entity’s ordinary activities
(for example, property, plant and equipment within the scope of IAS 16 or IAS 40, or ASC Topic
360), the boards propose amending other standards to require that an entity apply (a) the
proposed requirements on control to determine when to derecognise the asset, and (b) the
proposed measurement requirements to determine the amount of gain or loss to recognise
upon derecognition of the asset. A

Do you agree that an entity should apply the proposed control and measurement requirements
to account for the transfer of non-financial assets that are not an output of an entity’s ordinary
activities? If not, what alternative do you recommend and why?

Our Response:
Yes, we agree.

This would ensure consistency across standards and a standard measure would be applicable
for transfer of assets whether or not they are an output of an entity’s ordinary activities or not.

Other Comments:

Time value for Money [Péra 58]

We agree with the boards' view of adjusting the promised consideration to reflect the time
value of money in instances where contracts include a significant financing element as it would
result in correct representation of profit on the contract.

Para 59 has identified other factors that indicate that a contract has a financing component that
is significant. As mentioned in BC 147, one of those factors refers to the typical credit terms in
an industry and jurisdiction because, in some circumstances, a payment in advance or in arrears

in accordance with the typical payment terms of an industry or jurisdiction may have a primary

purpose other than financing.

We request board to extend the above guidance in BC 149 & 150 for advances received from
customers which reflects typical payment terms of an industry or jurisdiction having primary
purpose other than financing. We would like to make specific reference to the practice of
payment of advances by customers in construction industry where the advance is not a part of
any financing arrangement in spirit but as a matter of common trade practice in that particular
line of business. Such advances are generally paid in order to assure performance in terms of
quality and time rather than as a part of financing element and may not warrant determining
the time value of money of the expected consideration. In view of the above, the guidance
given in BC 149 and 150 should be appropriately amended to clarify that where the primary
purpose of the advance is other than financing, the time value of money is not significant in the
circumstances envisaged in BC 149 (c).
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Satisfaction of performance obligation — Shipment of a product with risk of loss [IE 5]

Example 6 given under IE 5 envisages a situation where the terms of the contract are Free on
Board (FoB) shipping point and yet the entity bears the risk of loss during transit based on its
past business practices. This situation sounds too theoretical and has little application in
practice and can be replaced with separate examples giving the application of the standard
when terms of the contract are either FoB or Carriage-insurance-freight (CIF) to clarify the
application of para 31-37.

An appropriate example for situation envisaged in para 37(d) (viz. transfer of control to
customer with additional obligation to provide maintenance services) can also be introduced.

Input method for goods that customer obtains control before receiving service [Para 46]

Para 46 requires an entity to recognize revenue for the transferred goods that customer obtains
control of significantly before receiving service at an amount equal to the costs of those goods
if following both conditions are satisfied: o
e the cost of the transferred goods is significant relative to the total expected costs to
completely satisfy the performance obligation; and
o the entity procures the goods from another entity and is not significantly involved in
designing and manufacturing the goods.

Accordingly, IE 8 clarifies that cost of such uninstalled materials should be excluded while
measuring progress towards complete satisfaction of performance obligation.

We disagree with the above proposal for following reasons:

1. It requires revenue and cost to be same for the specialised equipment. Accordingly,
margin recognition pertaining to specialized equipment will take place based on service
element of the contract which is not appropriate in our view.

2. The supply of specialized equipment itself may qualify as a performance obligation
satisfied over time in so far as the transaction between the entity and the supplier of
specialized equipment is concerned. This normally happens in cases where the supplier
has right to payment for performance completed as envisaged in para 35(b)(iii). In such
cases, the entity normally recognises the cost based on the progress of the contract
with the supplier (as a mirror image of revenue recognised by the supplier) and such
cost is incurred not at a point in time but over the period up to delivery of the
specialised equipment. The application of input method in such circumstances follows
the actual progress of the work (“manufacture of specialised equipment, the risk of
which is borne by entity”) and therefore is an appropriate measure of the entity’s
performance. The installation of such equipment is one more service in the bundle of
promised goods or services which are accounted as a single performance obligation
under para 29. Hence, we do not agree with the Boards’ conclusion that recognition of
contract-wide margins (proportionate based on progress of the contract) before the
goods are installed leads to overstatement of the measure of entity’s performance.
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3. Even after transfer of control, the service portion of the contract requires the contractor
to deal with the equipment in a manner usually associated with ownership. So
segregation based on control is not fully reflective of the actual practice.

4. Para 46 is in conflict with para 29. As per para 29, an entity shall account for the bundle
of promised goods and services as a single performance obligation if they are highly
interrelated and transferring them to a customer requires that the entity also provide a
significant service of integrating the goods or services into the combined item and it is
not the simple installation of standard equipment [BC 79]. Hence the entire
performance obligation (incl specialized equipment in example 8) is required to be
recognized over time based on progress towards complete satisfaction of performance

obligation.

Alternatively, we would propose to boards that the method envisaged in para 46 can be
recommended as an option to input method in appropriate cases.
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