1660-100

The Michigan Association of Comment Letter No. 134
5480 Corporate Drive, Suite 200, Troy, Ml 48098-2641

Direct: 248.267.3700 = Fax: 248.267.3737  Visit www.michcpa.org

Government Relations/Satellite Office
120 North Washington Square, Suite 805, Lansing, MI 48933-1619

~—(ertified Public Accountants

June 19, 2009

Financial Accounting Standards Board

Attn: Technical Director—File Reference No. 1660-100
401 Merritt 7

PO Box 5116

Norwalk, CT 06856-5116

To Whom It May Concern:

The Michigan-Association of CPAs™ (MACPA) Accounting & Auditing Standards Task Force is
comprised of member CPAs whose main objective is to review discussion papers and exposure drafts
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the state.

The comments offered below on “Preliminary Views on Revenue Recognition in Contracts with
Customers”, while reflecting the thoughts of the members of this particular Task Force are developed
with the entire Michigan CPA community in mind. It is our hope that you find them both insightful and
helpful as you work to complete this project.

As requested, the comments provided by the Task Force are in direct response to the questions posed in
the Discussion Paper. They are enumerated as such.

Chapter 2

Question 1: Do you agree with the Boards’ proposal to base a single revenue recognition principle on
changes in an entity’s contract asset of contract liability? Why or why not? If not, how would you address
the inconsistency in existing standards that arises from having different revenue recognition principles?

Yes. Since there is an enforceable agreement between the entity providing the services and the customer,
there is a “meeting of the minds” of both parties. When a contract is entered into, both parties know each

of their “performance obligations”.

Question 3: Do you agree with the Board’s definition of a contract? Why or why not? Please provide
examples of jurisdictions or circumstances in which it would be difficult to apply that definition.

Yes. The definition is simple and clear.

Chapter 3

Question 4: Do you think the Boards’ proposed definition of a performance obligation would help entities
to identify consistently the deliverables in (or components of) a contract? Why or why not? If not, please
provide examples of circumstances in which applying the propose definition would in appropriately
identify or omit deliverable in (or components of) the contract.

Yes. The contract spells out all of the performance obligations.
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Question 5: Do you agree that an entity should separate the performance obligations in a contract on the
basis of when the entity transfers the promised assets to the customer? Why or why not? If not, what
principle would you specify for separating performance obligations?

Yes, if the entity can reasonably determine when the customer will received the goods or services (asset)
and only if the separated performance obligations in the contract’s life extend over multiple financial
reporting periods. If they all take place within one period then there is no need to separate them.
Question 6: Do you think that an entity’s obligation to accept a returned good and refund the customer’s
consideration is a performance obligation? Why or why not?

We are split on this question. Some can accept the concept that the right of return is a separate
performance obligation from the transfer of the asset and may have a quantifiable value which would
allow the recording of separate transactions. But some also believe that the right of return is not a separate

asset (thus not a separate performance obligation) but is a voiding of the original sale/transfer because the
asset the customer received did not meet their expectations (promises made by the seller).

Question 7: Do you think that sales incentives (for example, discounts on future sales, customer loyalty
points, and “free” goods and services) give rise to performance obligations if they are provided in a
contract with a customer? Why or why not?

Yes. In theory, the customer is paying a portion of an obligation now for a service (or good) to be
delivered at a future date. Therefore, based on historical data, such as the amount of coupons used vs.
issued should have a portion of the revenue attached to the coupon.

Chapter 4

Question 8: Do you agree that an entity transfers an asset to a customer (and satisfies a performance
obligation) when the customer controls the promised good or when the customer receives the promised
service? Why or why not? If not, please suggest an alternative for determining when a promised good or
service is transferred.

No. There are many circumstances in which an entity performs a service or constructs an asset in which a
customer usually does not control the asset until it is substantially completed. One example of a service
not being completed until a final report is issued is a CPA firm’s audit of an entity.

Based on the current discussion paper, revenue would be recognized on a “completed contract” basis
only, when control is situated with the customer. We think interim or yearly financial statements would
provide inaccurate information to the readers of this entity’s financial statements, if revenue was based on
transfer of control (which in most cases is the physical possession of that good or service). The entity
would see large swings in revenue from year to year which would depend when the entity’s management
completes the project or delivers the service. We think the Boards should revisit “percentage-of-
completion” revenue recognition.

Question 9: The Boards propose that an entity should recognize revenue only when a performance
obligation is satisfied. Are there contracts for which that proposal would not provide decision-useful
information? If so, please provide examples.

Yes. Please refer to the response to Question #8. Again, long-term construction accounting would
produce widely fluctuating results if this new revenue recognition model was implemented. This could
ultimately result in construction contracts being divided into a series of contracts which possibly would
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get around this “customer controlled” asset issue. This also brings into question how an entity will finance
these type projects ([which] financing institutions rely heavily on current financial results).

Chapter 5

Question 10: In the Boards’ proposed model, performance obligations are measure initially at the
original transaction price. Subsequently, the measurement of a performance obligation is updated only if
it is deemed onerous.

a.) Do you agree that performance obligations should be measured initially at the transaction
price? Why or why not?

Yes. The performance obligations should be measured initially at the original contract price
because this is the entity’s best judgment of how the entity will make a profit on a normal (arm’s
length) transaction with a customer.

a.) Do you agree that a performance obligation should be deemed onerous and re-measured to
the entity’s expected cost of satisfving the performance obligation if that cost exceeds the
carrying amount of the performance obligation? Why or why?

Yes. GAAP methodology was based on accountants being conservative. This principle also
agrees to the practice in reviewing construction accounting estimates. Once a contract is
underwater, the estimated loss should be recognized immediately by the entity. This assumes the
general contractor is responsible for all contract overruns.

b.) Do you think that there are some performance obligations for which the proposed
measurement approach would not provide decision-useful information at each financial
statement date? Why or why not? If so, what characteristic of the obligations makes that
approach unsuitable? Please provide examples.

No. Since accounting is moving from a “rules based system™ to a “principles based system,” there
will have to be various judgments by the management(s) of entities to measure all performance
based obligations. Even though it will be difficult at times to allocate a portion of revenues to the
post-delivery of a good or service, there is historical information that can assist management in
determining this allocation of revenues. For example, if there is a 30 day “right of retarn” for a
full refund for a product, management probably knows how many returns there will be based on a
prior customer history.

Question 11: The Boards propose that an entity should allocate the transaction price at contract
inception to the performance obligations. Therefore, any amounts that an entity charges customers 1o
recover any costs of obtaining the contract (for example, selling costs) are included in the initial
measurement of the performance obligations. The Boards propose that an entity should recognize those
costs as expenses unless they qualify for recognition as an asset in accordance with other standards.

a.) Do you agree than any amounts an entity charges a customer to recover the costs of
obtaining the contract should be included in the initial measurement of an entity’s
performance obligations? Why or why not?

Yes. The total costs that the customer will pay should be allocated to all performance obligations
at the contract inception. This is consistent with the accounting theory and one standard should fit
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all types of revenue recognition. If this principle is not followed, we will have numerous rules for
all types of industries as we currently have.

b.) In what cases would recognizing contract origination costs as expenses as they are incurred
not provide decision-useful information about an entity’s financial position and financial
performance? Please provide examples and explain why.

If there are extremely large amounts that are expensed as incurred at the end of one year for a
specific proposal and a contract is agreed to in the next year and the amounts the entity wants to
recover are included in the original contract price, they may be too much gross profit on that
contract during the second year (since there is more revenue to be spread among the performance
obligations).

Question 12: Do you agree that the transaction price should be allocated to the performance obligations
on the basis of the entity’s standalone selling prices of the goods or services underlying those
performance obligations? Why or why not? If not, on what basis would you allocate the transaction
price?

Yes. The standalone selling prices are the most objective price for allocation purposes.

Question 13: Do you agree that if an entity does not sell a good or service separately, it should estimate
the standalone selling price of that good or service for purposes of allocating the transaction price? Why
or why not? When, if ever, should the use of estimates be constrained?

Yes. If the performance obligation is not completed by the end of a reporting period, management must
use its judgment to allocate the revenue associated with a performance obligation that has been
completed. An estimate may not be made if there is a question as to whether there is one or more than one
performance obligations near the end of a reporting period. For example, some entities may want to claim
there are two performance obligations when there is only one performance obligation (for the purpose of
recognizing some revenue and profits before the end of a period...even though it is not clear that there is
some part of the performance obligation that is not completed or extinguished.)

General Comments

The Task Force would like to stress the importance of considering how these proposed changes would
affect the construction industry in particular; an industry that relies heavily on the percentage of
completion. We believe that it would be a great burden on this industry to have a new GAAP method of
revenue recognition that conflicts with the IRS required percentage of completion.

If the Financial Accounting Standards Board would like to contact the MACPA’s Accounting & Auditing
Standards Task Force in regard to these comments, please direct any inquiries to the MACPA Staff
Liaison to the Task Force, John D. Lindley, at (517) 853-2560 or via e-mail at jlindlev@michcpa.org.

Regards,

Dennis A. Reef, CPA %5

Chair, MACPA Accounting & Auditing Standards Task Force
Mellen Smith & Pivoz PLC (Bingham Farms, MI)
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cc: Patrick L. Repins, CPA — Vice-Chair, MACPA Accounting & Auditing Standards Task Force
Peggy A. Dzierzawski, CAE — MACPA President and CEO
John D. Lindley — Staff Liaison, MACPA Accounting & Auditing Standards Task Force





