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Withdrawal of other IFRSs 
 

This [draft] IFRS supersedes the following IFRSs: 

(a) IAS 11 Construction Contracts; 

(b) IAS 18 Revenue; 

(c) IFRIC 13 Customer Loyalty Programmes; 

(d) IFRIC 15 Agreements for the Construction of Real Estate; 

(e) IFRIC 18 Transfers of Assets from Customers; and 

(f) SIC-31 Revenue—Barter Transactions Involving Advertising Services. 

 

COMMENTS 

 

The proposed exposure draft tries to replace the above six documents.  

 

It is better to have a separate standards for construction contract and revenue 
items. The proposed draft does not specifically address use of resources of the 
entity like, interest, loyalty and dividend. Reason for the same is not clear. 
Further, IFRIC 18 and SIC-31 does not seem to have been included in the 
proposed draft.  
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QUESTION WISE COMMENTS 

QUESTION 1 

Paragraphs 12-19   propose   a   principle (price interdependence) to help an 
entity determine whether: - 

(a) to combine two or more contracts and account for them as a 
 single contract; 

(b) to segment a single contract and account for it as two or more 
 contracts; and 

(c) to account for a contract modification as a separate contract or as 
 part of the original contract. 

 

Do you agree with that principle? If not, what principle would you 
recommend, and why, for determining whether (a) to combine or 
segment contracts and (b) to account for a contract modification as a separate 
contract? 
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ANSWER  

 

The word profit margin in the existing standards has been replaced with single 
commercial objective (paragraph 13B). Single commercial objective has not been 
defined.  

 

Application guidance does not contain an example to explain paragraph C. An 
example will be useful. 

 

QUESTION 2  

 

The boards propose that an entity should identify the performance 
obligations to be accounted for separately on the basis of whether the promised 
good or service is distinct.  Paragraph 23 proposes  
a principle for determining when a good or service is distinct.   Do you agree 
with that principle? If not, what principle would you specify for 
identifying separate performance obligations and why? 

 

Answer  

 

An example with and without profit margin for identification of goods and services 
will be useful.  

 

QUESTION 3 

 

Do you think that the proposed guidance in paragraphs 25-31 and related 
application guidance are sufficient for determining when control of a promised 
good or service has been transferred to a customer? If not, why? What additional 
guidance would you propose and why? 

 

Answer  

 

ED proposed to recognize revenue when a goods and services is transferred and when 
the customer obtains control of the goods and services as against the present practice 
of substantial transfer of risk and reward.  

Para 31 says "Not one of the preceding indicators determines by itself whether the 
customer has obtained control of the good or service.   Moreover, some indicators may 
not be relevant to a particular contract (for example, physical possession and legal 
title would not be relevant to services)". Para 31 can be reworded into a positive manner. 
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QUESTION 4 

 

The boards propose that if the amount of consideration is variable,  an  
entity  should  recognize  revenue  from  satisfying  a performance 
obligation only if the transaction price can be reasonably estimated.  
Paragraph 38 proposes criteria that an entity should meet to be able to 
reasonably estimate the transaction price.  

 

Do you agree that an entity should recognize revenue on the basis of an 
estimated transaction price? If so, do you agree with the proposed criteria in 
paragraph 38? If not, what approach do you suggest for recognizing revenue 
when the transaction price is variable and why? 

 

Answer  

 

We agree with the above proposal but however, when transaction prices are varying, 
the accounting should be done on a to-date basis. This principle seem to have not been 
included in paragraph 34 to 42.  

 

QUESTION 5  

 

Paragraph 43 proposes that the transaction price should reflect the 
customer’s credit risk if its effects on the transaction price can be reasonably 
estimated.   Do you agree that the customer’s credit risk  
should affect how much revenue an entity recognizes when it satisfies a 
performance  obligation  rather  than  whether  the  entity  recognizes 
revenue? If not, why? 

 

Answer  

 

Customer credit should not affect the transaction price.  

If the word "if material" should be added as given below: - 

Para 43 - Collectability refers to the customer’s credit risk—the customer’s ability to 
pay  the  amount  of  promised  consideration.    In  determining  the transaction  
price,  an  entity shall  reduce  the  amount  of  promised consideration to reflect the 
customer’s credit risk, If material. 
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QUESTION 6 

 

Paragraphs 44 and 45 propose that an entity should adjust the amount of 
promised consideration to reflect the time value of money if the contract 
includes a  material financing component (whether explicit or implicit).  Do 
you agree? If not, why? 

 

Answer  

 

When advance is received, it is proposed to suitably adjust the time value of money. 
Such adjustments will not enhance the presentation of financial statement. The 
pricing would have already taken into account such advance payment. US GAAP 
specifically provides consideration of such adjustments if it is more than one year. 
Such time limit as may be decided by the management, should be taken into account 
instead of adjusting the time value of money in all contrast.  

 

QUESTION 7  

 

Paragraph 50 proposes that an entity should allocate the transaction price to 
all separate performance obligations in a contract in proportion to the stand-
alone selling price (estimated if necessary) of the  
good or service underlying each of those performance obligations.  Do you agree?  
If not, when and why would that approach not be appropriate, and how should 
the transaction price be allocated in such cases? 

 

Answer  

 

Para 51 states - The best evidence of a stand-alone selling price is the observable 
price of a good or service when the entity sells that good or service separately. 
A contractually stated price or a list price for a good or service shall not be 
presumed to represent the stand-alone selling price of that good or service.  If 
a stand-alone selling price is not directly observable, an entity shall estimate it. 

 

It may not be correct to say that what is stated in the contract does not represent 
standalone selling price. Instead of placing reliance on standalone selling price, more 
reliance should be placed on what is stated in the contract.  
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QUESTION 8  

Paragraph 57 proposes that if costs incurred in fulfilling a contract do not 
give rise to an asset eligible for recognition in accordance with other standards 
(for example, IAS 2 or ASC Topic 330; IAS 16 or ASC  
Topic 360; and IAS 38 Intangible Assets or ASC Topic 985 on software), an entity 
should recognize an asset only if those costs meet specified criteria.  

Do you think that the proposed requirements on accounting for the costs of 
fulfilling a contract are operational and sufficient? If not, why? 

 

Answer  

 

Para 57B states - generate or enhance resources of the entity that will be used in 
satisfying performance obligations in the future (i.e the costs relate to future 
performance).  

 

An example to explain the above will be useful.  

 

QUESTION 9 

 

Paragraph 58 proposes the costs that relate directly to a contract for the 
purposes of (a) recognizing an asset for resources that the entity would use to 
satisfy performance obligations in a contract and (b)  
any  additional  liability  recognized  for  an  onerous  performance 
obligation.  

 

Do you agree with the costs specified? If not, what costs would you 
include or exclude and why? 

 

Answer  

 

Para 58 does not talk about liability recognized for an onerous performance obligation. 

 

Para 54 talks of - An entity shall recognize a liability and a corresponding 
expense if a performance obligation is onerous. 

 

As per the existing IAS 11, an entity has to recognize expense if the contract is likely to 
incur a loss. No such provision appears either in para 54 or in para 58.  
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QUESTION 10 

 

The  objective  of  the  boards’  proposed  disclosure requirements is to help 
users of financial statements understand the amount, timing and 
uncertainty of revenue and cash flows arising from contracts  with  
customers.    Do  you  think  the  proposed  disclosure requirements will meet 
that objective?  If not, why?  

 

Answer  

 

These are all only disclosures may not help to understand the amount, timing, 
uncertainty of the revenue and cash flows from those contracts. Too many disclosures are 
being proposed, which may not help an ordinary investor.  

 

QUESTION 11 

 

The boards propose that an entity should disclose the amount of its 
remaining performance obligations and the expected timing of their 
satisfaction for contracts with an original duration expected to exceed one 
year.  

 

Do you agree with that proposed disclosure requirement?  If not, what, if any, 
information do you think an entity should disclose about its remaining 
performance obligations? 

 

Answer  

Para 77 states - An entity shall disclose information about its performance obligations 
in contracts with customers, including a description of:  

(a)  the  goods  or  services  the  entity  has  promised  to  transfer, 
 highlighting any performance obligations to arrange for another  party 
 to transfer goods or services (ie if the entity is acting as an  agent);  

(b)  when the entity typically satisfies its performance obligations (for  
 example,  upon  shipment,  upon  delivery,  as  services  are  rendered or 
 upon completion of service);  

(c) the  significant  payment  terms (for  example,  whether  the  consideration 
 amount is variable and whether the contract has a material financing 
 component); 

(d) obligations for returns, refunds and other similar obligations; and 

(e) types of warranties and related obligations. 

1820-100 
Comment Letter No. 134



 

 

-7- 

 

The disclosures proposed in para 77 are too onerous and may involve disclosure of 
commercial consideration. A typical example in a manufacturing, servicing, trading 
organizations may be discussed before finalizing the disclosure requirement.  

 

QUESTION 12 

 

Do you agree that an entity should disaggregate revenue into the categories 
that best depict how the amount, timing and uncertainty of revenue and 
cash flows are affected by economic factors? If not, why? 

 

Answer  

 

Disaggregation of revenue should be left to the management or as per the local laws. The 
proposed disaggregation may not achieve the objective of depicting the amount, timing 
and uncertainty of revenue and cash flows arising out of economic factors.  

 

QUESTION 13 

 

Do you agree that an entity should apply the proposed requirements 
retrospectively (ie as if the entity had always applied the proposed 
requirements to all contracts in existence during any reporting periods 
presented)?  If not, why?  

 

Is there an alternative transition method that would preserve trend 
information about revenue but at a lower cost?  If so, please explain the 
alternative and why you think it is better. 

 

Answer  

 

As per para 81, this will be treated as change in accounting policies in line with IAS-8 
and accounted accordingly.  
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QUESTION 14 

The proposed application guidance is intended to assist an entity in applying 
the principles in the proposed requirements.  Do you think that the 
application guidance is sufficient to make the proposals  
operational?  If not, what additional guidance do you suggest? 

 

Answer  

 

Presentation and disclosure requirement are too many and the cost of preparation and 
presentation may not justifies.  

 

A proper study should be made with the help of various industry organization before 
coming to a conclusion.  

 

QUESTION 15 

The boards propose that an entity should distinguish between the 
following types of product warranties:  

(a)  a warranty that provides a customer with coverage for latent 
 defects in the product.   This does not  give rise to a performance 
 obligation but requires an evaluation of whether the entity has 
 satisfied its performance  obligation  to  transfer  the  product 
 specified in the contract.  

(b)  a warranty that provides a customer with coverage for faults that arise 
 after the product is transferred to the customer.   This gives rise to a 
 performance obligation in addition to the performance obligation to 
 transfer the product specified in the contract.  

Do you agree with the proposed distinction between the types of 
product warranties?   Do you agree with the proposed accounting for each 
type of product warranty?   If not, how do you think an entity should 
account for product warranties and why? 

 

Answer  

The proposed ED suggest that product warranties should not be accounted as 
revenue.  

 

In a running business, both opening and closing product warranties will either match 
or will become immaterial. Hence, there is no necessity to distinguish between 
product warranty and performance obligation. Both can be treated as performance 
obligation to reduce the complexities in accounting.  
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QUESTION 16 

 

The boards propose the following if a license is not considered to be a sale 
of intellectual property:  

(a)  if an entity grants a customer an exclusive license to use its 
 intellectual property, it has a  performance obligation to permit the 
 use of its intellectual property and it satisfies that obligation over the 
 term of the license; and  

(b) if an entity grants a customer a non-exclusive license to use its 
 intellectual property, it has a  performance obligation to transfer the 
 license and it satisfies that obligation when the customer is able 
 to use and benefit from the license. 

Do you agree that the pattern of revenue recognition should depend on 
whether the license is exclusive? Do you agree with the patterns of revenue 
recognition proposed by the boards?  Why or why not? 

 

Answer  

 

The pattern of revenue recognition should not depend whether the license is exclusive or 
not (para B31 to B38). Further, the chapter on licensing and right to use is given in 
application guidance only and not in the exposure draft.  

 

QUESTION 17 

 

The boards propose that in accounting for the gain or loss on the sale of some 
non-financial assets (for example, intangible assets and  property,  plant  and  
equipment),  an  entity  should  apply  the recognition and measurement 
principles of the proposed revenue model. Do you agree?  If not, why? 

 

Answer  

 

The same principle should be applied in other IFRS also.  
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QUESTION 18 

[FASB only]: Should any of the proposed requirements be different for non-
public entities (private companies and not-for-profit organizations)?  If so, 
which requirement(s) and why? 

 

Answer  

The principle of recognition of revenue should not differ between entities. However 
disclosure requirement should be restricted for non-public entities (private companies 
and not-for-profit organizations). 

 

OTHER ISSUES  

 It is not correct to combine all revenue standards into one single standard.  

 Principle of Barter Transaction not discussed in the proposed ED.  

 Use of resources of the company not dealt in the proposed ED.  

 Para 37 - If any entity receives consideration from the customer and expects 
refund some or all that consideration, such consideration would be accounted 
using a discounted cash flow. This is not specified in para 37.  

 Customer specific credit risk should not affect revenue recognition.  

 Para 46 does not talk of fair value of the asset / financial instrument 
transferred.  

 Para 48 & 49 should consider normal credit period extended to customer and 
it should not be presumed.  

 Para 61 - asset may either be amortized or it can be sold also. This para should 
cover all situations.  

 

BC44 - The boards concluded that all goods or services provided to a customer as 
a result of a contract give rise to performance obligations in that contract 
because they are part of the negotiated exchange between the entity and its 
customer.   Although the entity might characterize those goods or services 
as marketing incentives, they are goods or services provided in the contract 
for which the customer pays. In contrast, marketing incentives are 
incurred independently of the contract that they are designed to secure.   
The boards also noted that even if a conceptual justification could be found 
to distinguish goods or services that are marketing  incentives  from  those  
that  give  rise  to  performance obligations, it would be difficult to 
develop criteria to make that distinction in practice.  

Comment  

Such item should be left to the management discretion.  
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BC65 - The boards did not intend that revenue should be recognized only upon 
contract completion. Nonetheless, the intention was that an entity would 
recognize revenue only when the customer receives promised goods or 
services and not necessarily as the entity undertakes activities to fulfill the 
contract.  In the case of a construction contract, the customer receives the 
promised goods or services during construction only if the customer controls 
the work in progress.  In contrast, if the customer does not receive the goods or 
services until the work is completed, the entity would not recognize revenue 
until then. 

 

Comment  

This will affect Indian construction industry.  
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