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ICAC comments on IASB’s Exposure Draft ED/2011/6 Revenue from contracts 

with customers 

 

ICAC is pleased to give its comments on this project and we appreciate the effort 

made by the corresponding boards in asking and taking into account the input from 

different organisations. 

 

Question 1: Paragraphs 35 and 36 specify when an entity transfers control of a 

good or service over time and, hence, when an entity satisfies a performance 

obligation and recognises revenue over time. Do you agree with that proposal? 

If not, what alternative do you recommend for determining when a good or 

service is transferred over time and why? 

 

We analyse the question in addition with the change on the indicators of transferring 

the control. 

 

The ED 2010 indicates in paragraph 30 d): 

 

“An entity shall assess the transfer of control of goods or services for each separate 

performance obligation. Indicators that the customer has obtained control of a good 

or service include the following: 

 

[…] 

d) The design or function of the good or service is customer-specific. A good or 

service with a customer-specific design or function might be of little value to an 

entity because the good or service lacks an alternative use. For instance, if an entity 

cannot sell a customer-specific asset to another customer, it is likely that the entity 

would require the customer to obtain control of the asset (and pay for any work 

completed to date) as it is created. A customer‟s ability to specify only minor 

changes to the design or function of a good or service or to choose from a range of 

standardised options specified by the entity typically would not indicate a customer-

specific good or service. However, a customer‟s ability to specify major changes to 

the design or function of the good or service would indicate that a customer obtains 

control of the asset as it is created.” 

 

As being said in the paragraph BC 87, “Many respondents in the construction 

industry were concerned that they would be required to change their revenue 

recognition policy from using percentage of completion method to a completed 

contract method (on the basis that the transfer of assets occurs only upon transfer of 
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legal title or physical possession of the finished asset, which typically occurs upon 

contract completion)” 

 

Meanwhile, the paragraph BC90 includes under the scope of paragraph 35 a) many 

construction contracts when the customer controls any work in progress (tangible or 

intangible) arising from the entity‟s performance, and the paragraph 91 is referred to 

most contracts for construction of facilities, production of goods, or provision of 

related services to a buyer‟s specifications. 

 

Hence, the concerns of the construction industry are solved. 

 

But, we really do not clearly understand whether the paragraph 35 and 36 provoke a 

change in accounting of a contract for a standard house described in illustrative 

examples. For example, in construction industry is common that the company and 

the customer sign a private contract in which the entity is expected to deliver a 

specific property (a certain floor and orientation) and correspondingly, the client has 

to make a payment in advance and pay the remaining amount when the delivery of 

keys of the house takes place (a circumstance which in turn causes the transfer of 

risks and benefits of the asset). To date, entities have been recognizing revenues 

from the operation when the house is finished and the keys are transmitted to the 

client. The question raised on illustrative examples is whether it could be understood 

that the new criterion in the draft standard should lead to recognize revenue as long 

as they build the asset. 

 

If so, we see a change in the revenue recognition policy of construction industry that 

is not accompanied with any reasons in BC, taking account that this was the reason 

to change the previous criteria referred above. This change is said in the illustrative 

examples. 

 

Notwithstanding, we do not see why the fact that the entity‟s performance does not 

create an asset with an alternative use to the entity is considered in the ED as 

necessary but not sufficient criteria. We think that all of the three criteria stated in 

paragraph 35 b) i),ii) and iii) are enough on its own to consider that the entity 

transfer control of a good or service over time. 

 

Question 2: Paragraphs 68 and 69 state that an entity would apply IFRS 9 (or 

IAS 39, if the entity has not yet adopted IFRS 9) or ASC Topic 310 to account 

for amounts of promised consideration that the entity assesses to be 

uncollectible because of a customer’s credit risk. The corresponding amounts in 

profit or loss would be presented as a separate line item adjacent to the revenue 
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line item. Do you agree with those proposals? If not, what alternative do you 

recommend to account for the effects of a customer’s credit risk and why? 

 

In ICAC‟s view, the first thing to consider is the nature and measurement of a 

contract asset. Applying the current standards, if the entity recognises revenue, a 

receivable appears, and conversely, if not an inventory appears. The paragraph 106 

states that a new category of asset has to be presented when an entity recognises a 

revenue and the customer has not paid consideration and the right of the entity is 

conditioned on something other than the passage of time. 

 

We think that it is necessary more clarification about this new asset, and why in such 

cases the entity can present an inventory in its statement of financial position.  

 

We agree that a customer‟s credit risk should not affect how much revenue an entity 

recognises. The impairment of the receivable and how to present uncollectible 

amounts is matter of IFRS9 and IAS 1 respectively. 

 

Additionally, we do not understand why the treatment would be different if the 

contract has a significant financing component in accordance with paragraph 58 and 

we wonder what the treatment would be. 

 

Question 3: Paragraph 81 states that if the amount of consideration to which an 

entity will be entitled is variable, the cumulative amount of revenue the entity 

recognises to date should not exceed the amount to which the entity is 

reasonably assured to be entitled. An entity is reasonably assured to be entitled 

to the amount allocated to satisfied performance obligations only if the entity 

has experience with similar performance obligations and that experience is 

predictive of the amount of consideration to which the entity will be entitled. 

Paragraph 82 lists indicators of when an entity’s experience may not be 

predictive of the amount of consideration to which the entity will be entitled in 

exchange for satisfying those performance obligations. Do you agree with the 

proposed constraint on the amount of revenue that an entity would recognise 

for satisfied performance obligations? If not, what alternative constraint do you 

recommend and why? 

 

Accordingly with the standards about variable consideration, paragraph 53-57 of the 

ED, the promised amount of consideration in a contract can vary because of 

discount, rebates, refunds, credits, incentives, performance bonuses, penalties, 

contingencies, price concessions or other similar items. If the promised amount of 

consideration in a contract is variable, an entity shall estimate the total amount to 
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which the entity will be entitled in exchange for transferring the promised goods or 

services to a customer. 

 

The paragraph 81 states that if the amount of consideration to which an entity 

expects to be entitled is variable, the cumulative amount of revenue the entity 

recognises to date shall not exceed the amount to which the entity is reasonably 

assured to be entitled. 

 

The paragraph 55 declares that to estimate the transaction price, an entity shall use 

either of the expected value or the most likely amount method, depending on which 

method the entity expects to better predict the amount of consideration to which it 

will be entitled. 

 

And according with paragraph 81, an entity is reasonably assured to be entitled with 

the amount of consideration allocated to satisfied performance obligations only if 

both of the following criteria are met: 

 

a) the entity has experience with similar types of performance obligations( or 

has other evidence such as access to the experience of other entities); and 

 

b) the entity‟s experience (or other evidence) is predictive of the amount of 

consideration to which the entity will be entitled in exchange for satisfying 

those performance obligations. 

 

Finally, the paragraph 84 states that if an entity is not reasonably assured to be 

entitled to the amount of the transaction price allocated to satisfied obligations, the 

cumulative amount of revenue recognised as of the reporting date is limited to the 

amount of the transaction price to which the entity is reasonably assured to be 

entitled. 

 

The 2010 exposure draft proposed that an entity should recognise revenue from 

satisfying a performance obligation only if the transaction price could be reasonably 

estimated. 

 

However, the paragraph BC 199 of the basis for conclusions on exposure draft 

indicates two reasons for changing the proposal of ED 2010, when most respondents 

had supported it. One of them is the possibility that an entity might not allocate any 

consideration to the remaining performance obligations in the contract. In such 

cases, those remaining performance obligations would be identified as onerous even 

though the entity expects those performance obligations to be profitable. In ICAC‟s 
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view, this fact could be resolved if the analyse about onerous performance 

obligations is transformed in onerous contract. 

 

We understand the objective of this change but it seems that when estimating the 

transaction price the entity can not apply the reasonability that after when estimating 

the revenue to recognise, the entity must take into account. We think that every 

estimation the entity makes should apply reasonability, so if one paragraph of ED 

request reasonability in the estimation, this must be over the first estimation the 

entity make, that is the transaction price because this amount is the key in the 

process of recognition and measurement of revenue. 

 

The paragraph 85 is referred to a specific situation, which is an entity licences 

intellectual property to a customer with a variable consideration on the basis of 

customer‟s sales. In ICAC„s view, this situation is included in the a) paragraph of 

the number 82 of the ED. We do not see the added value to do so. 

 

In addition, we are of the view that a licence could be considered as a „right to use‟. 

It is in substance a leasing agreement regardless of whether the right relates to the 

use of tangible or intangible assets. We therefore think that such arrangements 

should be scoped into the new standard on leases instead of being dealt with in 

within the revenue standard.  

 

We also would like to note the interaction that exists between service contracts and 

leases. So therefore we suggest the boards to further explore this issue-The need to 

distinguish clearly between service contracts and leases. We believe that this 

distinction is hard to make in practice. 

 

We think that for these licences, an entity will normally find it difficult to apply all 

requirements set in paragraph 4 of the introduction in ED. 

 

Finally, in relation to variable consideration for revenue recognition brings us to 

mind if the recognition criteria are the same contained in IAS 37 for contingent 

assets, and the need of having a coherent accounting treatment for both. 

 

Question 4: For a performance obligation that an entity satisfies over time and 

expects at contract inception to satisfy over a period of time greater than one 

year, paragraph 86 states that the entity should recognise a liability and a 

corresponding expense if the performance obligation is onerous. Do you agree 

with the proposed scope of the onerous test? If not, what alternative scope do 

you recommend and why? 
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The paragraphs 86-89 state that an entity shall recognise a liability and a 

corresponding expense if the performance obligation is onerous, only for a 

performance obligation that the entity satisfies over time and expects at contract 

inception to satisfy over a period of time greater than one year. 

 

ICAC disagree with the proposal. We think that the onerous test should have as unit 

of account the contract instead the performance obligation. We do not see why this 

could be inconsistent with recognising revenue at the performance obligation level 

as BC207 says. We consider the contract as the basis of the standard and this is why 

we understand the letter c) in the paragraph 17 combination of contract. 

 

In addition, the BC207 and 208 reflects that the board decided to address 

respondents‟ concerns on the unit of account by modifying the scope of the onerous 

test, and the new proposed scope is closest to the scope of existing revenue 

standards that specify an onerous test. Precisely, IAS 11 states the onerous test with 

the contract as unit of account. 

 

We do not find sufficiently explained the reasons for limiting the scope o the 

onerous test.  

 

Question 5: The boards propose to amend IAS 34 and ASC Topic 270 to specify 

the disclosures about revenue and contracts with customers that an entity 

should include in its interim financial reports.* The disclosures that would be 

required (if material) are: 

 

• The disaggregation of revenue (paragraphs 114 and 115) 

 

• A tabular reconciliation of the movements in the aggregate balance of 

contract assets and contract liabilities for the current reporting period 

(paragraph 117) 

 

• An analysis of the entity’s remaining performance obligations (paragraphs 

119–121) 

 

* In the IASB exposure draft, see paragraph D19 in Appendix D. 

 

• Information on onerous performance obligations and a tabular reconciliation 

of the movements in the corresponding onerous liability for the current 

reporting period (paragraphs 122 and 123) 
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• A tabular reconciliation of the movements of the assets recognised from the 

costs to obtain or fulfil a contract with a customer (paragraph 128). 

 

Do you agree that an entity should be required to provide each of those 

disclosures in its interim financial reports? In your response, please comment 

on whether those proposed disclosures achieve an appropriate balance between 

the benefits to users of having that information and the costs to entities to 

prepare and audit that information. If you think that the proposed disclosures 

do not appropriately balance those benefits and costs, please identify the 

disclosures that an entity should be required to include in its interim financial 

reports. 

 

We disagree with the proposal because the amendment of IAS 34, if so, requests a 

specific study in a specific project. 

 

Question 6: For the transfer of a non-financial asset that is not an output of an 

entity’s ordinary activities (for example, property, plant and equipment within 

the scope of IAS 16 or IAS 40, or ASC Topic 360), the boards propose 

amending other standards to require that an entity apply  

 

(a) the proposed requirements on control to determine when to derecognise the 

asset, and  

 

(b) the proposed measurement requirements to determine the amount of gain 

or loss to recognise upon derecognition of the asset.*  

 

Do you agree that an entity should apply the proposed control and 

measurement requirements to account for the transfer of non-financial assets 

that are not an output of an entity’s ordinary activities? If not, what alternative 

do you recommend and why? 

 

In ICAC‟s view, the references to the new standards in other standards should be 

done in most possible general terms.  

 

 

 

        Madrid, 13 march 2012 
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