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PREMABLE 
 
The Keppel Group is in the Offshore & Marine, Infrastructure and Property businesses.  
 
Keppel is the leader in offshore rig design, construction and repair, ship repair and 
conversion and specialised shipbuilding. It is supported by a global network of 20 yards and 
offices in the Asia Pacific, Gulf of Mexico, Brazil, the Caspian Sea, Middle East and the 
North Sea regions. 
 
As a leading global provider of environmental solutions and engineering services, Keppel 
offers a complete range of water and thermal technologies for municipal and industrial 
clients. In our energy business, we have a track record of developing, owning and operating 
power plants in Singapore, Asia and Latin America. We are also a leading service provider in 
logistics and data centres businesses within Southeast Asia and Europe. 
 
Our property division contributes to changing cityscapes across Asia as a choice developer 
with a portfolio of residential developments, integrated townships and investment-grade 
commercial properties.  
 
Majority of our businesses currently uses the Percentage of Completion (POC) method for 
revenue recognition, which in our view, faithfully represents the economic substance of the 
underlying business activities.  
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COMMENTS AND RESPONSES TO QUESTIONS RAISED IN PARAGRAPH IN38 of ED 
 
 
Question 1: 
 
Paragraphs 35 and 36 specify when an entity transfers control of a good or service over time 
and, hence, when an entity satisfies a performance obligation and recognises revenue over 
time. 
 
Do you agree with that proposal? If not, what alternative do you recommend for determining 
when a good or service is transferred over time and why?  
 
Comments 
 
There are 2 criteria for recognition of revenue over time i.e. Para 35(a) and Para 35(b). 
 
Para 35 (a) is that the entity’s performance creates or enhances an asset that the customer 
controls as the asset is created or enhanced. Control is defined in Para 32 with examples 
given in Para 32(a) to 32 (f). 
 
 Does fulfilling any one of the criteria in 32(a) to 32(f) mean that we can recognise 

revenue over time? For instance, in the case of rig business, customer is able to pledge 
the work in progress and hence fulfil Para 32(e) but may not be able to meet the other 
criteria. 

 
 With respect to the definition of control in Para 32 and BC85, more clarity should be 

given on the definition of ‘the ability to direct the use of the asset’. For instance: 
 

- In the case of the real estate business, prior to completion of the construction, the 
buyer only has the Sale & Purchase agreement and not the property asset per se. 
However, he is able to either pledge the asset i.e. meet Para 32 (e) or to sub-sale i.e. 
meet Para 32 (d). Would the definition of ‘ability to direct the use of the asset’ be then 
considered as satisfied? 
 

- For rig business, if customer is able to take over WIP and pay for performance to 
date, would we satisfy Para 32 definition of customer having control?  
 

 We would like to include customer’s acceptance of the work done to date as one of the 
factors of control in Para 32. While Para 37(e) discusses about the customer’s 
acceptance, it is not clear if this will be applicable in the case of rig building where 
customer will certify the work done and where required, request changes to the WIP.  
 

Para 35 (b) requires that the entity’s performance does not create an asset with an 
alternative use to the entity and at least one of the criteria in Para 35(b)(i) to (iii) is met. 
 

 In the case of rig building, can the rig be considered as having no alternative use as 
long as there are contractual terms to prevent it from being transferred to another 
customer? However, when the customer defaults, the asset can be channelled to 
another customer. There could also be situations where the entity decides to 
complete the rig itself or make modifications to it such that they can sell the vessel 
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alternatively. We feel that the Board should include an example on rig or ship building 
to clarify on this.  
 

 There should be more clarity on whether Para 35(b)(ii) applies to both tangible and 
intangible assets. Based on the existing draft of this Para, it appears that revenue 
would be recognised progressively on most contracts whereby the asset created has 
no alternative use as long as the entity continuously construct the asset. This is 
because another entity would not need to substantially re-perform on the work done 
by the entity to date. 

 
 We would like to obtain clarification on Para 35(b)(iii), as interpretation of this 

criterion appears to be broad. It states that the entity has a right of payment for 
performance completed to date and in the event of contract termination, the seller is 
able to obtain compensation for recovery of its cost plus a reasonable profit margin. 
Typically, a profit margin would have been included in the total selling price and the 
contract would include protective clauses to recover the selling price based on the 
milestones should the contract be terminated, e.g. the right to sue the counterparty in 
pursuit of payment. Hence, it appears that the criteria in Para 35(b)(iii) can be loosely 
satisfied in most circumstances. 
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Question 2: 
 
Paragraphs 68 and 69 state that an entity would apply IFRS 9 (or IAS 39, if the entity has not 
yet adopted IFRS 9) or ASC Topic 310 to account for amounts of promised consideration 
that the entity assesses to be uncollectible because of a customer’s credit risk. The 
corresponding amounts in profit or loss would be presented as a separate line item adjacent 
to the revenue line item.  
 
Do you agree with those proposals? If not, what alternative do you recommend to account 
for the effects of a customer’s credit risk and why?  
 
Comments 
 
The current method of presenting doubtful debt provision as an operating expense is 
preferred for the following reasons: 
 
 As impairment of receivables would typically be assessed in subsequent years (after 

revenue is recognised), there will be a mismatch between revenue and impairment 
expense for the period.  
 

 According to the Board’s basis of conclusion, the credit terms granted to customers and 
any impairment of the receivable is deemed similar to a change in transaction price and 
hence should be reflected as part of gross margin. This rationale seems to be more 
applicable to instances whereby cash rebates are given to customers. 
 

 The proposed treatment of the ED may result in anomalous presentation, whereby there 
is no revenue in a given period but a credit risk expense arising from revenue recognised 
in previous periods.  
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Question 3: 
 
Paragraph 81 states that if the amount of consideration to which an entity will be entitled is 
variable, the cumulative amount of revenue the entity recognises to date should not exceed 
the amount to which the entity is reasonably assured to be entitled. An entity is reasonably 
assured to be entitled to the amount allocated to satisfied performance obligations only if the 
entity has experience with similar performance obligations and that experience is predictive 
of the amount of consideration to which the entity will be entitled. Paragraph 82 lists 
indicators of when an entity’s experience may not be predictive of the amount of 
consideration to which the entity will be entitled in exchange for satisfying those performance 
obligations.  
 
Do you agree with the proposed constraint on the amount of revenue that an entity would 
recognise for satisfied performance obligations? If not, what alternative constraint do you 
recommend and why?  
 
Comments 
 
Broadly agree with the proposed constraint on revenue.  
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Question 4: 
 
For a performance obligation that an entity satisfies over time and expects at contract 
inception to satisfy over a period of time greater than one year, paragraph 86 states that the 
entity should recognise a liability and a corresponding expense if the performance obligation 
is onerous. 
 
Do you agree with the proposed scope of the onerous test? If not, what alternative scope do 
you recommend and why?  
 
Comments 
 
Do not agree that the scope of onerous test be restricted to only performance obligations 
that are satisfied over time and more than a period of one year. 
 
What happens if entity has a contract that comprises solely of performance obligations that 
are satisfied at a point in time which is considered onerous? Will they have to defer 
recognition of the contract loss until contract completion? This will have an impact on the 
faithful representation of the financial statements if the effects of such onerous performance 
obligations are significant. 
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Question 5: 
 
The boards propose to amend IAS 34 and ASC Topic 270 to specify the disclosures about 
revenue and contracts with customers that an entity should include in its interim financial 
reports. The disclosures that would be required (if material) are: 
 

 The disaggregation of revenue (paragraphs 114 and 115) 
 

 A tabular reconciliation of the movements in the aggregate balance of contract assets 
and contract liabilities for the current reporting period (paragraph 117) 
 

 An analysis of the entity’s remaining performance obligations (paragraphs 119–121) 
 

 Information on onerous performance obligations and a tabular reconciliation of the 
movements in the corresponding onerous liability for the current reporting period 
(paragraphs 122 and 123) 
 

 A tabular reconciliation of the movements of the assets recognised from the costs to 
obtain or fulfil a contract with a customer (paragraph 128).  

 
Do you agree that an entity should be required to provide each of those disclosures in its 
interim financial reports?  
 
In your response, please comment on whether those proposed disclosures achieve an 
appropriate balance between the benefits to users of having that information and the costs to 
entities to prepare and audit that information. If you think that the proposed disclosures do 
not appropriately balance those benefits and costs, please identify the disclosures that an 
entity should be required to include in its interim financial reports.  
 
Comments 
 
Providing information on onerous contracts could pose an issue with confidentiality, 
especially if explanations are included to explain the rationale of entering into such contracts.  
 
The disclosures are also too extensive, especially if it is to be prepared during interim 
periods. It may not be useful to the readers and the board should consider the cost and 
benefit of such disclosures. 
 
In the case of the disaggregation of revenue, it is also not clear on whether the current 
segment reporting requirements for listed companies under FRS 108 is sufficient to meet the 
disclosure requirements in the ED.  
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Question 6: 
 
For the transfer of a non-financial asset that is not an output of an entity’s ordinary activities 
(for example, property, plant and equipment within the scope of IAS 16 or IAS 40, or ASC 
Topic 360), the boards propose amending other standards to require that an entity apply (a) 
the proposed requirements on control to determine when to derecognise the asset, and (b) 
the proposed measurement requirements to determine the amount of gain or loss to 
recognise upon derecognition of the asset. 
Do you agree that an entity should apply the proposed control and measurement 
requirements to account for the transfer of non-financial assets that are not an output of an 
entity’s ordinary activities? If not, what alternative do you recommend and why? 
 
Comments 
 
Generally agree.  
 
Same control and measurement principles to be applied to such transactions so that there is 
greater consistency, and fewer standards to refer to means reduced potential for accounting 
diversity. 
 
However, the accounting for such a transfer will differ from that which is part of the ordinary 
activities i.e. record gain/loss instead of revenue and expense. 
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ADDITIONAL QUERIES 
 
 
Question 7: Identification of separate performance obligations 
 
Identification of separate performance obligations - Para 28 states that a good or service is 
distinct if either (a) the entity regularly sells the good or service separately; or (b) the 
customer can benefit from the good or service either on its own or together with other 
resources that are readily available to the customer. Para 29 also defines the criteria 
whereby an entity may account for a bundle as a single performance obligation.  
 
In the case of the property business,  
- Furnishing vouchers or subsidies may be given together with a sale of a unit. 
- Golf memberships are sometimes included in the sale of property and buyers have an 

option to either take the membership ahead of time or upon completion. 
 

More clarity should be given on whether such furnishing subsidy and free golf membership 
should be considered separate performance obligations. We feel that the Board should 
make it clear that Para 28 should be seen in connection with Para 10 and Para 1 which 
makes reference to an entity’s ordinary activities. If the sale of the good or service is not part 
of an entity’s ordinary activities, then it should not be considered as a distinct performance 
obligation. 
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Question 8: Time Value of Money 
 
The ED requires an entity to adjust for the time value of money in contract where the 
financing component is significant.  
 
- There are contracts with various types of payment terms (upfront payment, deferred 

payment and progressive payment). For instance, in the case of upfront payment by the 
customer (i.e. entity is receiving financing from customer), do we need to also adjust for 
the time value of money?  
 

- If upfront payment or deferred payment arrangements are the general practices of the 
industry or of the entity at the point of contracting, we are of the opinion that they are not 
financing arrangements and should not require adjustment for time value of money. We 
would like the Board to clarify on this. 
 

- We would also like to clarify with the Board on whether interest cost is to be accounted 
for as a period cost or as part of the development/construction cost given that such 
arrangements are typically industry practices which may change from time-to-time. 
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Question 9: Guarantees by the seller 
 
Some contracts  for the Offshore and Marine business include refund guarantees whereby in 
the case of default by the entity, an amount will be payable to the customers (this would be 
imposed only after serving a grace period subsequent to default on the agreed delivery 
date).  

 There is no specific mention in the ED on refund guarantees. Is Para 57 which 
provides guidance on refund liability applicable to such refund guarantees?  
 

In the case of the property business, there could be cases (for e.g. in Indonesia) where the 
bank gives loan to the buyer and the developer is then required to give a guarantee to the 
bank.  

 In such cases, will Illustrative Example 7 be applicable?    
 
The Board should give more clarification on the accounting for such guarantees.  
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Question 10: Marketing expenses  
 
Can marketing costs be capitalised as part of WIP/project cost? Para 91 states that an entity 
shall recognise an asset only if those costs relate directly to a contract. Para 94 also states 
that an entity shall recognise as an asset the incremental costs of obtaining a contract with a 
customer if the entity expects to recover those costs”. 
 
However, in the case of the real estate business, marketing expenses (such as 
advertisement costs) are often incurred as publicity for the new property launches. These 
marketing efforts are considered essential in creating market awareness for the property 
launches, which indirectly aids in securing individual sales contracts with customers. While it 
cannot be directly attributable to each contract, it can be directly attributable to specific 
property projects. Hence we feel that such marketing expenses should be included as part of 
total contract costs.  
 
 
 
 
 
 
 
Submitted by : Paul Tan 
    Group Controller 
                          Keppel Corporation Limited 
     
Date  : 13 March 2012  
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