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Dear Board Members, 
 
Re: Exposure Draft – Revenue from Contracts with Customers, revised 
 
We welcome the opportunity to comment on the revised Exposure Draft on Revenue 
from Contracts with Customers. We welcome the changes which the Boards have 
made to their proposals following feedback. We believe that the revised ED is a 
considerable improvement, and we have only limited comments on how the 
proposals might be further improved.  
 
By way of background, Hermes is a leading asset manager in the City of London. As 
part of our Equity Ownership Service (Hermes EOS), we also respond to 
consultations on behalf of many clients from around the world, including the British 
Coal Staff Superannuation Scheme, the BT Pension Scheme, the Lothian Pension 
Fund and the Mineworkers Pension Fund of the UK, the USA’s Highland Good 
Steward, the National Pension Reserve Fund of Ireland, Stichting Pensioenfonds 
PNO Media of the Netherlands, Canada’s Public Sector Pension Investment Board 
and VicSuper of Australia (only those clients which have expressly given their 
support to this response are listed here). In all, EOS advises clients with regard to 
assets worth a total of $138 billion (as at December 31st 2011). 
 
We answer the boards’ specific questions below. 
 
Yours sincerely, 

 
Paul Lee  
Director 
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Question 1: Paragraphs 35 and 36 specify when an entity transfers control of a 
good or service over time and, hence, when an entity satisfies a performance 
obligation and recognises revenue over time. Do you agree with that proposal? 
If not, what alternative do you recommend for determining when a good or 
service is transferred over time and why? 
 

Yes, we support the proposal. We support the risks and rewards analysis to help 
determine ownership of assets. We welcome this addition to the indicators of 
when control is transferred and believe it provides a pragmatic approach to the 
issue.  

 
 
Question 2: Paragraphs 68 and 69 state that an entity would apply IFRS 9 (or 
IAS 39, if the entity has not yet adopted IFRS 9) or ASC Topic 310 to account 
for amounts of promised consideration that the entity assesses to be 
uncollectible because of a customer’s credit risk. The corresponding amounts 
in profit or loss would be presented as a separate line item adjacent to the 
revenue line item. Do you agree with those proposals? If not, what alternative 
do you recommend to account for the effects of a customer’s credit risk and 
why? 
 

Yes, we strongly support these proposals to disaggregate credit risk from the 
transaction price, and believe that this is the most significant positive advance in 
the revised ED. However, we are not sure that bad debt expenses will always 
need to be presented as a separate P&L item; we would prefer that materiality 
considerations be applied and that disclosure only be required when losses from 
bad debts are material.  

 
 
Question 3: Paragraph 81 states that if the amount of consideration to which 
an entity will be entitled is variable, the cumulative amount of revenue the 
entity recognises to date should not exceed the amount to which the entity is 
reasonably assured to be entitled. An entity is reasonably assured to be 
entitled to the amount allocated to satisfied performance obligations only if the 
entity has experience with similar performance obligations and that experience 
is predictive of the amount of consideration to which the entity will be entitled. 
Paragraph 82 lists indicators of when an entity’s experience may not be 
predictive of the amount of consideration to which the entity will be entitled in 
exchange for satisfying those performance obligations. Do you agree with the 
proposed constraint on the amount of revenue that an entity would recognise 
for satisfied performance obligations? If not, what alternative constraint do you 
recommend and why? 
 

We welcome the application of the indicators in Paragraph 82, and believe the 
use of the stronger phrase “reasonably assured” is helpful. We are also strongly 
supportive of the use of a ‘most likely’ amount rather than a probability weighting 
to estimate variable consideration when it is more predictive of the amount the 
entity is entitled to receive. In many cases (not least where the outcome of a 
situation is binary), probability weighting will result in a reported figure that does 
not match any of the potential outcomes, as well as introducing very subjective 
judgments when assessing probabilities - such subjective judgements rarely 
being susceptible to audit. The 'most likely' result will also require subjective 
judgements, and therefore there will be a need for clear disclosures of 
assumptions and sensitivities. 
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Question 4: For a performance obligation that an entity satisfies over time and 
expects at contract inception to satisfy over a period…greater than one year, 
paragraph 86 states that the entity should recognise a liability and a 
corresponding expense if the performance obligation is onerous. Do you agree 
with the proposed scope of the onerous test? If not, what alternative scope do 
you recommend and why? 
 

We agree that the onerous contract test should only be applied to contracts 
lasting more than 12 months. We do believe that onerous obligations should be 
assessed at the contract, not the performance obligation, level. We would want 
the separate elements within a single contract, only some of which are onerous, 
to be netted off against each other; to do otherwise would provide users with 
wholly misleading information.  

 
 
Question 5: The boards propose to amend IAS 34 and ASC Topic 270 to specify 
the disclosures about revenue and contracts with customers that an entity 
should include in its interim financial reports. The disclosures that would be 
required (if material) are: 

• The disaggregation of revenue (paragraphs 114 and 115) 
• A tabular reconciliation of the movements in the aggregate balance of 

contract assets and contract liabilities for the current reporting period 
(paragraph 117) 

• An analysis of the entity’s remaining performance obligations 
(paragraphs 119–121) 

• Information on onerous performance obligations and a tabular 
reconciliation of the movements in the corresponding onerous liability for 
the current reporting period (paragraphs 122 and 123) 

• A tabular reconciliation of the movements of the assets recognised from 
the costs to obtain or fulfil a contract with a customer (par 128). 

Do you agree that an entity should be required to provide each of those 
disclosures in its interim financial reports? In your response, please comment 
on whether those proposed disclosures achieve an appropriate balance 
between the benefits to users of having that information and the costs to 
entities to prepare and audit that information. If you think that the proposed 
disclosures do not appropriately balance those benefits and costs, please 
identify the disclosures that an entity should be required to include in its 
interim financial reports. 
 

We firmly support the reduction in the burden of detail sought in interim reports. 
Given that the aim is for companies to disclose material matters, we do not 
believe that a detailed list of expectations is productive; there is a severe risk 
that preparers and auditors focus on the list rather than the materiality 
requirement. This is a general risk, and while we know that the IASB is 
considering disclosures more generally we believe the simple aim must be to 
refocus attention on the materiality requirement rather than detailed lists of 
disclosures which may need to be made but which tend to distract from the 
materiality requirement. We would therefore argue that this apparent level of 
prescription should be dropped from the standard, and that principles be used 
instead, seeking material disclosures of information that is necessary to 
understand the business model, how effectively it is being delivered and the 
development of performance in the company. 
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Question 6: For the transfer of a non-financial asset that is not an output of an 
entity’s ordinary activities (for example, property, plant and equipment within 
the scope of IAS 16 or IAS 40, or ASC Topic 360), the boards propose 
amending other standards to require that an entity apply (a) the proposed 
requirements on control to determine when to derecognise the asset, and (b) 
the proposed measurement requirements to determine the amount of gain or 
loss to recognise upon derecognition of the asset.  
Do you agree that an entity should apply the proposed control and 
measurement requirements to account for the transfer of non-financial assets 
that are not an output of an entity’s ordinary activities? If not, what alternative 
do you recommend and why? 
 

It seems to us appropriate and sensible to apply the same transfer-of-control 
principle to such situations as well. 
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