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Dear Ms. Cosper: 
 
McGladrey LLP is pleased to comment on the Proposed Accounting Standards Update (ASU), 
Presentation of Financial Statements (Topic 205): The Liquidation Basis of Accounting (the “proposed 
ASU”). We support the efforts of the Financial Accounting Standards Board to clarify when an entity 
should apply the liquidation basis of accounting and to provide principles for the measurement of assets 
and liabilities under the liquidation basis of accounting as well as any required disclosures. In that regard, 
we have included in this letter some overall comments, responses to the “Questions for Respondents” 
posed in the proposed ASU and other recommendations for consideration in finalizing the proposed ASU. 

Overall Comments 

We agree that entities should prepare financial statements in accordance with the liquidation basis when 
liquidation is imminent. We also agree that liquidation is not imminent simply because a plan for 
liquidation was specified in the entity’s governing documents at inception (e.g., limited-life entities). 
However, we believe such entities should also prepare financial statements in accordance with the 
liquidation basis when liquidation is imminent regardless of whether the plan for liquidation differs or is the 
same as that specified in its governing documents. 

Question 1: The proposed guidance would require an entity to prepare its financial statements using the 
liquidation basis of accounting when liquidation is imminent, as defined in the proposed guidance. Is the 
proposed guidance about when an entity should apply the liquidation basis of accounting appropriate and 
operational? If not, why? 

We agree with the proposal to require an entity to prepare its financial statements using the 
liquidation basis of accounting when liquidation is imminent as defined in paragraph 205-30-25-2 of 
the proposed ASU. 

Question 2:  The proposed guidance includes a principle for measuring assets and liabilities, as well as 
related items of income and expense, using the liquidation basis of accounting. The proposed guidance 
would require supplemental disclosures about the methods and assumptions used in arriving at those 
measurements. This guidance is intentionally nonprescriptive in light of the specialized nature of 
liquidation basis financial statements and the impracticability of providing prescriptive guidance for the 
myriad of circumstances to which it might apply. Is the proposed guidance on how to prepare financial 
statements using the liquidation basis sufficient and operational? If not, why? 

We agree with the proposed measurement principles as well as the required disclosures about the 
methods and assumptions used in arriving at those measurements, but believe the following 
inconsistencies need to be addressed. Paragraph 205-30-35-1 uses the term “value” and 
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paragraph 205-30-50-1c refers to “discount rates used”. However, ASC 205-30-30-1 indicates that 
assets and liabilities presented on the Statement of Net Assets in Liquidation should reflect the 
amount (presumably, undiscounted) of cash or other consideration expected to be collected or paid. 
If this is the case, we recommend the term “value” should be replaced with “amounts” and the 
phrase “and discount rates used” should be deleted.  

Question 3:  The proposed guidance would apply to all entities that prepare financial statements in 
accordance with U.S. GAAP. Should the proposed guidance differ for any entities (for example, 
investment companies) whose primary measurement attribute is fair value? If so, why? 

We believe that when liquidation is imminent the liquidation basis of accounting should apply to all 
entities, including entities that report assets and liabilities at fair value in accordance with U.S. 
GAAP.      

However, we believe terminating employee benefit plans should be specifically addressed in the 
proposed ASU due to their unique characteristics. Currently, a terminating plan goes to liquidation 
basis once the decision to terminate has been made and ASC 960, 962, and 965 does not provide 
much guidance on reporting and disclosure. The proposed ASU does not clarify the reporting and 
disclosure issues unique to terminating plans. Therefore, we recommend FASB consider the “other 
recommendations” outlined below and provide more guidance for employee benefit plans. 

Question 4:  The proposed guidance would apply to a limited-life entity when significant management 
activities are limited to those necessary to carry out a plan for liquidation other than that which was 
specified in the entity’s governing documents. Indicators have been provided to help an entity determine 
whether a plan for liquidation differs from that which was specified in the governing documents. Do you 
agree with the proposed guidance about when a limited-life entity should use the liquidation basis of 
accounting? If not, why? 

We agree that the proposed guidance should apply to a limited-life entity when significant 
management activities are limited to those necessary to carry out a plan for liquidation; however, 
we believe it should apply regardless of whether the plan for liquidation differs or is the same as 
that specified in its governing documents. We believe that financial statements prepared on the 
liquidation basis of accounting provide the users of financial statements with relevant information 
when the entity’s liquidation is imminent and therefore don’t believe that the basis of presentation 
should be different between two otherwise similar entities just because one initially had a limited-life 
and the other did not or whether the life was extended or shortened from the one originally 
contemplated in its governing documents. We also acknowledge that when the time period extends 
beyond a few years, the usefulness of the information diminishes and therefore it will be important 
to provide additional examples and guidance around situations clarifying when liquidation is 
imminent for limited-life entities so that the liquidation of basis of accounting is not adopted 
prematurely. 

If it is determined that the current position is appropriate, we do not believe that the language in 
paragraph 205-30-25-3 accurately reflects the intended requirement. Paragraph 205-30-25-3 states 
in part, “liquidation is imminent when significant management decisions about furthering the 
ongoing operations of the entity have ceased or they are substantially limited to those necessary to 
carry out a plan for liquidation other than the plan specified at inception.” With the use of “or” in the 
section it could be interpreted in such a way that a limited-life entity would apply the liquidation 
basis when significant management decisions about furthering the ongoing operations of the entity 
have ceased without regard to whether the plan for liquidation differs from that specified at the 
entity’s inception. We suggest either replacing “or” with “and” or deleting the words “about furthering 
the ongoing operations of the entity has ceased or they” since, under the proposal, a limited-life 
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entity would only adopt the liquidation basis if it adopts a plan for liquidation that differs from the 
plan specified in its governing documents. 

It has been our experience that most limited-life entities do not have a formal and complete plan of 
liquidation at inception even though they know they will have to liquidate no later than some 
specified date in the future. As a result they will adopt a more formalized plan for liquidation at 
some point prior to their specified termination date. Based on the current proposed guidance it is 
not clear if the liquidation basis of accounting would be required when the formalized plan is 
adopted or, since the liquidation is still going to take place on the date originally specified in the 
governing documents, the completion of a more detailed plan would not be considered a significant 
change triggering the liquidation basis of accounting. We believe additional guidance or examples 
related to this situation would help to ensure consistency in the application of the standard.   

Question 5:  The proposed guidance would apply to public and nonpublic entities (that is, private 
companies and not-for-profit organizations). Should any of the proposed amendments be different for 
nonpublic entities? If so, please identify those proposed amendments and describe how and why you 
think they should be different. 

We agree with the Board’s decision to make the proposed guidance applicable to both public and 
nonpublic entities.   

Other Recommendations 

We believe that there should be additional guidance provided on the appropriate reporting of 
contingent liabilities that do not meet the recognition requirements under ASC 450. It is not clear if 
they should continue to be reported under the provisions of ASC 450 or they should be estimated 
and accrued with other costs in accordance with ASC 205-30-30-3. In the case of litigation 
contingencies it would usually be extremely difficult to determine a meaningful estimated cost 
during the early stages of the case or for unasserted claims. 

Further, because of the unique circumstances we feel it would be helpful to provide additional 
guidance as it relates to when liquidation of an investment company would be considered imminent. 
For example when the entity has reached a point whereby they are not accepting any new capital 
and have suspended redemptions, is the collection of the management fee and management of the 
investments sufficient to be considered to be making decisions about furthering ongoing 
operations? In most cases a plan of liquidation was included in its initial governing documents and 
part of the management strategy is to optimize the investors’ return by selling its underlying assets. 
For example, in the case of a portfolio of illiquid investments, should the time period before 
expected final distribution be considered? 

We also are concerned about the application of the proposed guidance as it relates to the 
accounting for employee benefit plans. In regards to plan accounting, we recommend the following 
items be addressed: 

• The proposed ASU requires that assets and liabilities be measured at the estimated 
amount of cash or other consideration that an entity expects to collect or pay to carry out its 
plan for liquidation. Estimated costs to dispose of assets or liabilities must also be accrued 
and presented in the aggregate separately from the measurement of those assets or 
liabilities. Other costs and income that an entity expects to incur or earn are required to be 
accrued through the date at which the entity expects to complete its liquidation. 

The proposed requirement to accrue other costs and income separately from plan assets 
will be inherently difficult for employee benefit plans and of questionable benefit to financial 
statement users. For defined contribution plans, net assets equal the total value of the 
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individual participant accounts, or in other words, the amount to be distributed to the 
participant if redeemed at the reporting date. Recording the future income and expense 
separately from the value of these investments would not be of any additional benefit to the 
participant. Defined benefit plans may have difficulty estimating the timing of their 
distributions given that the final distribution of the assets could occur many years after the 
decision to terminate is made because of pending regulatory approval or other 
administrative steps to ensure an orderly disposal process. Accordingly, fair value may be a 
more relevant measurement of plan assets for financial statement users.  

• For defined benefit plans, current guidance allows benefit obligations to be measured and 
reported either as of the beginning of the plan year or end of the plan year. Current 
guidance does not address whether a terminating plan should present the obligation as of 
the end of the year once liquidation basis is adopted. It is unclear whether end of year 
measurement would be required under the proposed ASU and whether these obligations 
would be recorded as a liability on the statement of net assets on liquidation or whether 
separate disclosure of the obligation would continue to be sufficient. We recommend FASB 
provide guidance on the measurement date as well as presentation and disclosures for 
benefit obligations.   

• We recommend the FASB consider excluding defined contribution plans from the scope of 
this proposed ASU. Under the proposed guidance, it is unclear whether defined 
contribution plans would be required to report benefit obligations in the plan financial 
statements when applying the liquidation basis of accounting. In addition, under the 
proposed ASU plan assets would no longer be recorded at fair value. Under the current 
accounting for defined contribution plans, the assets are already recorded at fair value, with 
the exception of fully benefit responsive contracts with insurance companies which are 
shown at fair value with an adjustment to contract value. If a liability is to be recorded for 
benefit obligations, it would most likely be at the same value as the plan assets available 
for benefits. Additionally, defined contribution plans currently are not required to report 
benefit obligations (benefits payable) in the plan financial statements as the plan’s net 
assets available to pay benefits equal the sum of participants’ account balances. Benefits 
are recorded only when paid, and benefits payable are not accrued in these plans. If 
defined contribution plans are not excluded from the scope of this document, we request 
that FASB clarify whether these plans would need to record a liability for benefit 
obligations. In addition, if defined contribution plans remain in scope of this document, we 
request that FASB provide guidance on accounting and disclosure for contracts with 
insurance companies for a terminating defined contribution plans, as well as the 
applicability of fair value disclosures for these and other instruments upon adoption of 
liquidation basis.  

• If the proposed ASU is adopted for employee benefit plans, the proposed terminology “For 
terminating plan assets” in sections 960-40-35-2 and 965-40-35-2 should be amended to 
either “For terminating plans” or “For terminating plans, assets and accumulated plan 
benefits/obligations”, depending on FASB’s intent. 
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We would be pleased to respond to any questions the Board or its staff may have concerning our 
comments. Please direct any questions to Rick Day (563-888-4017) or Ginger Buechler (612-455-9411). 

Sincerely, 

 
McGladrey LLP 
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