
 

 
 
 
 
September 5, 2013 
 
Susan M. Cosper, CPA 
Technical Director 
FASB 
401 Merritt 7 
PO Box 5116 
Norwalk, CT 06856-5116 
 
Re: April 2, 2013 Exposure Draft of a Proposed Accounting Standards Update (ASU), 
Presentation of Financial Statements (Topic 205): Reporting Discontinued 
Operations [File Reference No. 2013-230] 
 
Dear Ms. Cosper: 
 
One of the objectives that the Council of the American Institute of Certified Public 
Accountants (AICPA) established for the PCPS Executive Committee is to represent the 
views of local and regional firms on professional issues in keeping with the public 
interest, primarily through the Technical Issues Committee (TIC).  This communication is 
in accordance with that objective. These comments, however, do not necessarily reflect 
the positions of the AICPA. 
 
TIC has reviewed the ED and is providing the following comments for your consideration.  
 

GENERAL COMMENTS 
 
Overall, the proposed standard represents improved, principles-based guidance that will 
achieve the Board’s goal of more decision-useful financial statements.  
 
In the Specific Comments section below, TIC is requesting two modifications to the 
proposed standard. One recommendation involves a revision to the definition of a 
discontinued operation to emphasize the Board’s intent to limit discontinued operations 
reporting to those disposals that represent a significant strategic shift for the 
organization. TIC’s second recommendation is an exemption for nonpublic entities to the 
proposed cash flow disclosures for discontinued operations.  
 

SPECIFIC COMMENTS 
 
Question 1: Do you agree with the proposed definition of discontinued operations? Is it 
understandable and operable?  
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Yes, TIC supports the proposed definition of a discontinued operation with one 
modification. Defining a discontinued operation based on the disposal of components that 
represent “a separate major line of business or major geographical area of operations” is 
appropriate and should be readily understandable in most cases. TIC also appreciates the 
discretion/latitude provided to assess and identify an entity’s major line of business or 
geographical area. 
 
However, to fully meet the Board’s objective of reducing the types of disposals that would 
qualify for discontinued operations reporting, TIC believes an additional criterion should 
be added to the definition. TIC noted that paragraph BC29 makes the point that: 
 

The Board believes that the proposed definition would provide more benefits to users 
because an entity would present discontinued operations only when there is a 
significant strategic shift in operations, resulting in improved financial reporting 
that more faithfully represents an entity’s results from continuing operations. 

 
TIC agrees with the above statement but is uncertain whether all constituents will equate 
the disposition of a major line of business or of a major geographical area with a 
“significant strategic shift” in all cases. TIC does not believe that the placement of this 
phrase in the Basis for Conclusions section is sufficient to ensure consistent application of 
the criteria in the definition; and, furthermore, TIC believes this phrase should be a 
crucial element in the definition if the number of disposals that qualify for discontinued 
operations reporting is to be reduced to a truly decision-useful level. Therefore, TIC 
recommends that paragraph 205-20-45-1A(a)(2) be amended as follows: 
 

The component or group of components is part of a single coordinated plan to 
dispose of a separate major line of business (for an illustration, see paragraphs 205-
20-55-85 through 55-88) or a separate major geographical area of operations (for 
an illustration, see paragraphs 205-20-55-89 through 55-92) as part of a significant 
strategic shift for the entity. [Suggested changes are underlined for emphasis.]  

 
Question 2: Do you agree that the continuing involvement criterion in the existing 
definition should be eliminated? Why or why not? 
 
Yes, TIC agrees that the continuing involvement criterion should not be carried forward 
to the new definition of a discontinued operation, since it is unlikely that any 
discontinued operation under the proposed standard would continue to generate 
significant continuing direct or indirect cash flows after the disposal. If a disposed 
component continued generating significant continuing cash flows, the reporting entity 
would have to reassess whether or not the disposal actually met the proposed definition 
of a discontinued operation. In addition, the determination of “significant continuing 
involvement” has created additional complexity and inconsistent application that 
adversely affects comparability Therefore, TIC believes eliminating the criterion is 
warranted. 
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TIC also believes the proposed disclosure requirements surrounding any continuing 
involvement in the discontinued operations would provide adequate information to 
financial statement users. 
 
Question 3: Do you agree with the scope of the amendments in this proposed Update? Do 
you agree that disposals of equity method investments and oil and gas properties that are 
accounted for using the full-cost method of accounting should be eligible for discontinued 
operations presentation if they meet the criteria to be reported in discontinued operations? 
 
TIC agrees that disposals of equity method investments should be eligible for 
discontinued operations presentation if they meet the criteria to be reported in 
discontinued operations.  
 
Question 4: U.S. GAAP and the amendments in this proposed Update do not specify whether 
an entity should reclassify the assets and liabilities of a discontinued operation classified as 
held for sale in the statement of financial position for periods before reclassification. Should 
an entity be required to reclassify the assets and liabilities of a discontinued operation 
classified as held for sale in the statement of financial position for periods before 
reclassification? Why or why not? 
 
Yes, TIC supports a requirement to reclassify the assets and liabilities of a discontinued 
operation classified as held for sale in the statement of financial position for periods 
before reclassification. TIC believes reclassification is necessary for consistency and 
comparability between financial periods when comparative financial statements are 
presented. The prior-year information is also readily available and would be easy to 
present.  
 
Question 5: Do you agree with the disclosures required for disposals of individually 
material components of an entity? If not, which disclosure or disclosures would you 
eliminate or add and why? 
 
TIC agrees with the disclosures required for disposals of individually material 
components of an entity that do not meet the definition of a discontinued operation.  
 
Question 6: Do you agree that businesses held for sale on acquisition should be excluded 
from certain disclosure requirements? Why or why not? 
 
Yes, TIC agrees that the exclusion of certain disclosures for businesses held for sale on 
acquisition is appropriate to maintain the relevance of the financial statements. TIC 
believes a key purpose for disclosures about businesses held for sale is to inform financial 
statement users about the effect of the disposal on future revenues. This purpose does 
not apply to businesses held for sale at acquisition since the entity was never a part of the 
company’s operations.  
 
Question 7: Do you agree with the prospective application transition method? Why or why 
not? 
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Yes, TIC supports the prospective application transition method, since it reduces 
complexity and the amount of time needed to apply the new standard. In addition, the 
presentation and disclosure of information about divestitures and discontinued 
operations have more relevance for future decision-making; retrospective restatement 
would not provide sufficient additional information toward future decision-making to be 
cost-beneficial. 
 
Question 8: How much time do you think will be needed to prepare for and implement the 
amendments in this proposed Update? 
 
TIC does not anticipate significant preparation and implementation time for the proposed 
standard, since the major change from existing standards is definitional in nature and the 
transition method is prospective. However, please see TIC’s response to Question 9 
below, which requests an exemption for nonpublic entities from the additional cash flow 
disclosure related to discontinued operations, which will cause recurring, additional time 
to complete that would not be important to users of private company financial 
statements. 
 
Question 9: Do the modified disclosures for nonpublic entities provide the right level of 
disclosure? If not, how should the proposed Update be modified for nonpublic entities? 
 
Although the reduced disclosures for nonpublic entities in paragraph 360-10-50-5 are 
helpful, TIC believes one additional exemption would be appropriate. Paragraph 205-20-
50-1A(c)-(e) is a new proposed requirement for all entities to provide cash flow 
disclosures (segregated by operating, investing and financing activities) for a 
discontinued operation for each period that its results of operations are reported in the 
income statement. TIC sees no indication that financial statement users of nonpublic 
entities would find this additional information useful or relevant in a lending decision 
and does not support this change.  
 
TIC recommends discussing the relevance of this disclosure with the Private Company 
Council (PCC) during re-deliberations of the ED to confirm TIC’s view that financial 
statement users of nonpublic entities do not have the same need for this information as 
investors of public companies. If the Board and the PCC decide to retain a requirement to 
provide cash flow information for a discontinued operation, TIC recommends that the 
requirement be limited to discrete cash flows of the component without requiring 
disaggregation by operating, investing and financing activities.  
 
TIC would prefer, however, that providing cash flow disclosures for a discontinued 
operation of a nonpublic entity remain an option, not a requirement. The preparation of a 
statement of cash flows is often a difficult and time-consuming exercise for nonpublic 
entities. This additional disclosure should not be required unless additional research 
confirms that the financial statement users of nonpublic entities would use the 
information in their lending decisions. 
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TIC appreciates the opportunity to present these comments on behalf of PCPS member 
firms. We would be pleased to discuss our comments with you at your convenience. 
 
Sincerely, 

 
Karen Kerber, Chair 
PCPS Technical Issues Committee 
 
cc: PCPS Executive and Technical Issues Committees 
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