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C/O KAMMER DER WIRTSCHAFTSTREUHÄNDER  
SCHOENBRUNNER STRASSE 222–228/1/6  

A-1120 VIENNA  
AUSTRIA  

  
TEL  +43 (1) 81173 228  
FAX  +43 (1) 81173 100  
E-MAIL  office@afrac.at 
WEB  http://www.afrac.at 

Sir David Tweedie 
Chairman  
International Accounting Standards Board 
30 Cannon Street  
London EC4M 6XH  
United Kingdom 

Dear Sir David,  

On behalf of the Austrian Financial Reporting and Auditing Committee (AFRAC), the privately 
organised standard-setting body for financial reporting and auditing standards in Austria, I 
appreciate the opportunity to comment on the IASB’s Supplement to ED/2009/12 Financial 
Instruments: Amortised Cost and Impairment. Principal authors of this comment letter were Peter 
Bitzyk, Roman Fabian, David Grünberger, Andreas Gilly, Karl-Helmut Halak-Fogl, Christian 
Höllerschmid, Ernst Schönhuber and Roland Nessmann. 

GENERAL REMARKS 

We see it as absolutely essential that amortisation and impairment regulations should be the same 
everywhere in the world, and therefore wholeheartedly support IASB and FSB in their joint approach 
to developing a common body of regulations. However, we also consider it to be essential for the 
new regulations not to be unduly complex, so that their application – especially by non-financial 
entities – does not result in excessive costs without corresponding additional benefits. For this 
reason the new regulations should as a matter of principle specify one rule for all financial 
instruments at amortised cost, irrespective of whether what is involved is a single instrument, or an 
open or closed portfolio of instruments. We are hence assuming that the regulations presented for 
discussion in this supplementary document with respect to impairment of open portfolios will be the 
basis of the generally applicable rules for all impairment. 
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SPECIFIC REMARKS 

Question 1 - Do you believe the approach for recognition of impairment described in this 
supplementary document deals with its weaknesses (ie delayed recognition of expected 
credit losses)? If not, how do you believe the proposed model should be revised and why? 

We believe that the new regulations will lead to earlier recognition of impairment than was the case 
under IAS 39. As explained under General Remarks, however, in our view several additional 
conditions must be fulfilled if the objectives of the proposal – earlier recognition of impairment, 
reduction in the complexity of the regulations, comparable regulations for all, and an appropriate 
balance of costs and benefits – are to be achieved. 

• Severing the link between interest income and impairment allowances, contrary to the provisions 
of the original exposure draft of November 2009, applies with respect to expected losses in all 
cases of impairment in the good book. For impairment in the bad book, the impairment rules in 
IAS 39 will continue to apply. 

• The decision to distinguish between ‘good book’ exposures, where the only expectation of loss is 
a statistical one (i.e., no trigger event), and ‘bad book’ exposures, where there is already an 
impairment for the purposes of IAS 39, is a principle of which we approve. The distinction 
requires the objective definition of a ‘bright line’, which should be based on IAS 39. This 
preserves the compatibility with Basel II, and reduces complexity. 

Question 2 - Is the impairment model proposed in the supplementary document at least as 
operational for closed portfolios and other instruments as it is for open portfolios? Why or 
why not? 

As we have explained above, we consider it important for there to be uniform rules for impairment. 
Provided this condition is met, the solution proposed in the supplementary document is at least as 
feasible operationally as the one proposed in the original Exposure Draft. 

Question 3 - Do you agree that for financial assets in the ‘good book’ it is appropriate to 
recognise the impairment allowance using the approach described above? Why or why not? 

In principle, yes (see our answers to Q1 and Q2). It should however be emphasised that there must 
be specific, practical criteria for allocating financial assets either to the good book or to the bad 
book. 

Question 4 - Would the proposed approach to determining the impairment allowance on a 
time-proportional basis be operational? Why or why not? 

As noted above, severing the link between interest income and impairment allowances is an 
essential requirement, and one that must be applied to all the financial assets in the good book. For 
financial assets forming part of the bad book, the impairment provisions of IAS 39 are to be applied. 
In theory at least, the application of period-based loss expectations should also be possible for 
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individual portfolios with corresponding loss experience profiles. However we welcome the time-
proportional approach with a ‘floor’ as a general solution, and a good compromise that avoids 
unnecessary complexity and the additional costs often only dubiously linked to additional benefits. 

Question 5 - Would the proposed approach provide information that is useful for decision-
making? If not, how would you modify the proposal? 

Yes (see comments above). 

Question 6 – Is the requirement to differentiate between the two groups (ie ‘good book’ and 
‘bad book’) for the purpose of determining the impairment allowance clearly described? If 
not, how could it be described more clearly? 

We see the distinction as clear provided it is based on the principle we have identified in our answer 
to Q1(b). We therefore assume that if there is an impairment for the purposes of IAS 39, then the 
asset must be allocated to the bad book. Otherwise, there is no clear distinction, and the possibility 
of earnings management cannot be excluded. 

Question 7 – Is the requirement to differentiate between the two groups (ie ‘good book’ and 
‘bad book’) for the purpose of determining the impairment allowance operational and/or 
auditable? If not, how could it be made more operational and/or auditable? 

See our answers to Q6 and Q1(b): only if, as a matter of principle, the definition of a trigger event in 
the current version of IAS 39 provides the dividing line for allocation of financial instruments between 
good and bad books. 

Question 8 – Do you agree with the proposed requirement to differentiate between the two 
groups (ie ‘good book’ and ‘bad book’) for the purpose of determining the impairment 
allowance? If not, what requirement would you propose and why? 

See our answers to Q1(c), Q6 and Q7. 

Question 9 – The boards are seeking comment with respect to the minimum allowance 
amount (floor) that would be required under this model. Specifically, on the following issues:  

a) Do you agree with the proposal to require a floor for the impairment allowance related to 
the ‘good book’? Why or why not? 

See our answer to Q1(b): a floor can at least ensure that if a transfer from good book to bad book 
becomes necessary adequate allowances would generally have been made. Particularly in the case 
of long-term financial assets, it could otherwise be the case that insufficient impairment allowances 
were recognised. In our view, the need for a floor is not as strong for stable, open portfolios as it is in 
the case of single instruments, but in the interests of a general solution the floor should be 
applicable for all financial assets recognised at amortised cost under IFRS 9. 
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b) Alternatively, do you believe that an entity should be required to invoke a floor for the 
impairment allowance related to the ‘good book’ only in circumstances in which there is 
evidence of an early loss pattern? 

In the interests of consistency and simplicity, we believe that a floor should be a general 
requirement. There would then be no problems of deciding whether an early loss pattern existed or 
not. 

c) If you agree with a proposed minimum loss allowance amount, do you further agree that it 
should be determined on the basis of losses expected to occur within the foreseeable future 
(and no less than twelve months)? Why or why not? If you disagree, how would you prefer 
the minimum allowance to be determined and why? 

We welcome the proposed approach because it is clear in application, facilitates comparability and 
is practical in operation. The period of twelve months is also familiar in, e.g., the context of financial 
regulation. In our view, the period an entity decides to use should in any event be disclosed in the 
notes to the financial statements. 

d) For the foreseeable future, would the period considered in developing the expected loss 
estimate change on the basis of changes in economic conditions? 

Since the key concept is “loss expectations for the foreseeable future”, these expectations should in 
our view be based on management estimates, as is also the practice in risk management. Estimates 
of expected losses will of course reflect all circumstances that may influence the losses: depending 
on their importance to the entity and consequently on the quality of the risk management system, 
different factors may well need to be taken into account. 

e) Do you believe that the foreseeable future period (for purposes of a credit impairment 
model) is typically a period greater than twelve months? Why or why not? Please provide 
data to support your response, including details of particular portfolios for which you believe 
this will be the case. 

See our answers to (c) and (d) above. It varies from entity to entity, depending on the nature of the 
assets and the quality of the risk management system. Especially in the financial sector, the use of 
12-month expected loss estimates should be permitted, since these are already required under 
banking regulatory systems. 

f) If you agree that the foreseeable future period is typically a period greater than twelve 
months, in order to facilitate comparability, do you believe that a ‘ceiling’ should be 
established for determining the amount of credit impairment to be recognised under the 
‘floor’ requirement (for example, no more than three years after an entity’s reporting date)? If 
so, please provide data and/or reasons to support your response. 

See our answer to (e) above. 
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Question 10 – Do you believe that the floor will typically be equal to or higher than the 
amount calculated in accordance with paragraph 2(a)(i)? Please provide data and/or reasons 
to support your response, including details of particular portfolios for which you believe this 
will be the case. 

In principle it depends on whether the rule is applied to an individual credit or to a whole portfolio. In 
the case of portfolios, it depends on the structure of the portfolio, and the effects can not be 
specified a priori. Relevant factors for the relative level of the floor and the expected loss include in 
particular how long the “foreseeable future” is considered to be, the (average) life of the 
credi/portfolio or the remaining life of the credit/portfolio. 

Question 11 – The boards are seeking comments with respect to flexibility related to using 
discounted amounts. Specifically, on the following issues: 

a) Do you agree with the flexibility permitted to use either a discounted or an undiscounted 
estimate when applying the approach described in paragraph B8(a)? Why or why not? 

Yes: in the good book the time value of money is in any event taken into account through the 
calculation of the effective loss and the time proportional allowance. The use of discounted values 
would theoretically be appropriate, but in the interests of simplicity this can in our opinion be ignored. 
The option of using discounted values should continue to be available, and the relevant information 
should be disclosed in the notes. 

In our view, in the bad book the rules of IAS 39 should in any case be applied. 

b) Do you agree with permitting flexibility in the selection of a discount rate when using a 
discounted expected loss amount? Why or why not? 

See our answer to (a) above. To the extent that the use of discounted values is permitted, the use of 
any appropriate discount rate, such as the one used in risk management, should be allowed. The 
discount rate used should be disclosed and explained in the notes. 

Question 12 – Would you prefer the IASB approach for open portfolios of financial assets 
measured at amortised cost to the common proposal in this document? Why or why not? If 
you would not prefer this specific IASB approach, do you prefer the general concept of the 
IASB approach (ie to recognise expected credit losses over the life of the assets)? Why or 
why not? 

The approach including a floor proposed in the supplementary document is a reasonable 
compromise. Without a floor, there could in certain circumstances be greater problems with time 
maturities. 

2011-150 
Comment Letter No. 66



 

6 

Question 13 – Would you prefer the FASB approach for assets in the scope of this document 
to the common proposal in this document? Why or why not? If you would not prefer this 
specific FASB approach, do you prefer the general concept of this FASB approach (i.e. to 
recognise currently credit losses expected to occur in the foreseeable future)? Why or why 
not? 

No, because we fear that it would jeopardise economic neutrality as between long and short-term 
financing: as a general rule the financial markets would then choose short-term forms of financing, 
which would be to the disadvantage of economic activity. 

IASB-only Appendix Z: Presentation and Disclosure 

Question 14Z – Do you agree that the determination of the effective interest rate should be 
separate from the consideration of expected losses, as opposed to the original IASB 
proposal, which incorporated expected credit losses in the calculation of the effective 
interest rate? Why or why not? 

Yes (see General Remarks and other answers). 

Question 15Z – Should all loan commitments that are not accounted for at fair value through 
profit or loss (whether within the scope of IAS 39 and IFRS 9 or IAS 37) be subject to the 
impairment requirements proposed in the supplementary document? Why or why not? 

Yes. 

Question 16Z – Would the proposed requirements be operational if applied to loan 
commitments and financial guarantee contracts? Why or why not? 

See answers to Q 14Z and Q9, Q10 and Q11. 

Question 17Z – Do you agree with the proposed presentation requirements? If not, what 
presentation would you prefer instead and why? 

As explained in our answers to Q1 and Q4, we strongly support the change in presentation 
proposed in the supplementary document – that expected losses should not be deducted from the 
effective interest rate. The reason is that, as stated in our Comment Letter to ED/2009/12, the 
proposed presentation requirements would result in  

• Very burdensome changes in IT systems  

• No increased added value as compared with disclosure of movements in allowances in the notes  

• An additional new difference between the way risk is managed and the way it is reported  

• Additional practical as well as conceptual problems of differentiation, especially for loans 
managed as part of a portfolio. 
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Question 18Z – Do you agree with the proposed disclosure requirements? If not, which 
disclosure requirements do you disagree with and why? 

In principle we agree, but in some cases providing information for the last five years can be 
extremely difficult. In particular if the structure of the group changes, or the business segments, or 
the Standards, it can become effectively impossible. All risk information should be included under 
IFRS 7, in order to prevent it being scattered across the financial statements. 

What other disclosures would you prefer (whether in addition to or instead of the proposed 
disclosures) for the proposed impairment model and why? 

We see no need for additional disclosures. 

Question 19Z – Do you agree with the proposal to transfer an amount of the related 
allowance reflecting the age of the financial asset when transferring financial assets between 
the two groups? Why or why not? If not, would you instead prefer to transfer all or none of 
the expected credit loss of the financial asset? 

Yes. 

Please do not hesitate to contact me if you wish to discuss any aspect of our comment letter in more 
detail.  

Kind regards,  

Romuald Bertl  

Chairman 
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